Είναι οι «αιώνιοι αντίπαλοι» της Ελλάδας και ορκισμένοι «εχθροί». Ειδικά στις τάξεις των οπαδών θεωρείται αδιανόητο ένας Ολυμπιακός να στηρίξει τον Παναθηναϊκό και το αντίθετο. Και αυτή η νοοτροπία λίγο ή πολύ έχει περάσει και σε επίπεδο διοίκησης, καθώς συχνά πυκνά βλέπουμε τους κλασικούς πολέμους ανακοινώσεων.

Ωστόσο πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν το ποδόσφαιρο δεν είχε αποκτήσει τόσο επαγγελματική μορφή στην χώρα μας, τα πράγματα ήταν λίγο πιο πολιτισμένα. Όχι, η κόντρα υπήρχε ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ωστόσο υπήρχαν και στιγμές που επιβεβαίωναν τη φράση «ο αθλητισμός ενώνει». Όπως το 1971, τότε που ο Παναθηναϊκός στο Κύπελλο Πρωταθλητριών απέκλεισε την Έβερτον (και μετά έφτασε έως τον τελικό του Γουέμπλεϊ).

Διαβάστε ακόμα: Η «παρέλαση» του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ

Στις 29 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά την ισοπαλία-πρόκριση του Παναθηναϊκού, ο παράγοντας (και μετέπειτα πρόεδρος) του Ολυμπιακού Νίκος Γουλανδρή δίνει πριμ 225.000 δρχ. στους «πράσινους» για την επιτυχία τους! Ωστόσο η προσφορά δεν θα γίνει δεκτή λόγω της «ανάρμοστης» συμπεριφοράς του «ερυθρόλευκου» παράγοντα στο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες λίγες ημέρες πριν. 

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού έλεγε: «Το Δ.Σ. και οι ποδοσφαιρισταί του Παναθηναϊκού Α.Ο. επιστρέφουν αμφοτέρας τας επιταγάς, αίτινες εδόθησαν υπό του γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού κ. Ν. Γουλανδρή, επί τη προκρισει του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, λόγω της ύπ’ αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς κατά την διάρκειαν του αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός της 28ης τρέχοντος».