Οι αυτοδιοικητικές εκλογές εξελίσσονται σε μια ευθεία σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έθεσε τον πήχη ψηλά εξαρχής. Η επιλογή της τοποθέτησης υποψηφίων, που είναι κομματικά στελέχη  της Κουμουνδούρου, δείχνει και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που στη Συγγρού ενεργοποιούν τον κομματικό μηχανισμό. 

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» ενάντια στις «μνημονιακές δυνάμεις», αυτό που θα προσπαθήσουν να κάνουν στη ΝΔ και γενικότερα στο Μαξίμου, είναι να μην επιτρέψουν να γίνει ο χάρτης… ροζ! 

Ηράκλειο

Στην πρωτεύουσα της Κρήτης, το Ηράκλειο, ο νυν δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κουράκης, φαίνεται να είναι πολύ μπροστά από τους συνυποψήφιούς του. Βασίλης Λαμπρινός (ΝΔ) και Ηλίας Λυγερός (13,8%) θα δώσουν τη δική τους μάχη για το ποιος θα πάει τη δεύτερη Κυριακή απέναντι από τον δήμαρχο που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, δεν δείχνει να μπορεί να περάσει στον επόμενο γύρο ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

 

Χανιά

Σε αντίθεση με το Ηράκλειο, στα Χανιά, υπάρχει ντέρμπι, καθώς ο νυν δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης (υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) κονταροχτυπιέται με τον Τάσο Βάμβουκα, που κατεβαίνει ανεξάρτητος. Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρρής, είναι σχετικά άγνωστος στους ψηφοφόρους και τώρα κάνει το ντεμαράζ του.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές μάχες! – Αθήνα, Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησος και το… φαβορί, Αχιλλέας Μπέος!

 

Περιφέρεια Κρήτης

Για το εισιτήριο της δεύτερη Κυριακής θα παλέψουν οι Σεραφείμ Τσόκας (ΝΔ), αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, αφού όλα δείχνουν πως ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ), θα βρεθεί σίγουρα στον δεύτερο γύρο με τις πιθανότητες εκλογής του να είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη. 

Ιόνια Νησιά

Ο «γαλάζιος», νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου φαινόταν πως θα είχε εύκολο έργο απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αλλά η διαφαινόμενη υποψηφιότητα της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άντζελας Γκερέκου, φαίνεται πως θα αλλάξει τις ισορροπίες. Αξίζει να αναφέρουμε πως η κάθοδος της συζύγου του Τόλη Βοσκόπουλου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, αλλά αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες.

 

Βόρειο Αιγαίο

Ντέρμπι προβλέπεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, αφού τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά. Ο νυν περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώην βουλευτή της ΝΔ, Χριστιάνα Καλογήρου, τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα. Οι 4 υποψήφιοι θα δώσουν σκληρή μάχη, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί!

 

Νότιο Αιγαίο

Ο  νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ) φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί. Απέναντί του θα βρει τον γαλάζιο πρώην δήμαρχο Ρόδου, Γιώργο Χατζημάρκου και έναν αντάρτη του ΠΑΣΟΚ, τον επί δεκαετίες δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.