Ήταν Ιούνιος του 2013 όταν η είδηση για το θάνατο του Κλεμάν Μερίκ, ενός 18χρονου αντιφασίστα από ομάδα skinheads στο Παρίσι έκανε το γύρο του κόσμου. Τότε το αντιφασιστικό κίνημα της Γαλλίας που είχε πέσει σε λήθαργο το προηγούμενο διάστημα θα ξαναέβγαινε στους δρόμους. Σε μια από τις πολλές διαδηλώσεις μάλιστα θα  ακουγόταν  στην κορυφή της πορείας το σύνθημα “Ποτέ ξανά φασισμός” σε άπταιστα ελληνικά από τους Γάλλους.

Λίγους μήνες μετά ξημερώματα της 18η Σεπτεμβρίου χτυπάει το τηλέφωνο μου. «Σκοτώσανε κάποιον δικό σας στο Κερατσίνι». Το σοκ, η οργή και τα συναισθήματα είναι ακόμα νωπά. Ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής. 

 

Η είδηση παίζει πρώτη σε όλα τα διεθνή Μέσα κι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις γεμίζουν τις πλατείες σε όλη την Ευρώπη, η οποία ζει υπό την απειλή της ανόδου του φασισμού. Έχει ήδη προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2013 η επίσης φασιστική δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού, Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

Στο Παρίσι αμέσως καλείται συγκέντρωση στην Πλατεία Saint Michele. Ο θάνατος του Κλεμάν και του Παύλου συνδέονται ανοίγοντας έναν κοινό αντιφασιστικό αγώνα όλο το επόμενο διάστημα ανάμεσα στο αντιφασιστικό κίνημα της Γαλλίας και της Ελλάδας. Οι Γάλλοι βλέπουν τις φασιστικές συμμορίες να βγαίνουν ξανά στους δρόμους και τα πανεπιστήμια, και το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν να ανεβαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. 

Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και σκορπά το δηλητήριο του φασισμού σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας ακόμα και τα αστικά κόμματα να ανησυχούν ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών. Ο Μηχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του οδηγούνται στη φυλακή, χωρίς αυτό όμως να έχει καθησυχάσει κανέναν, αφού η Χρυσή Αυγή συνεχίζει ανενόχλητη τη δράση της στις γειτονιές, με αποκορύφωμα την επιστροφή της στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

https://www.youtube.com/watch?v=aRPZAK4ByxY

 

Και φτάνουμε στις «22 Μάρτη». Η «22 Μάρτη» ξεκίνησε σαν κάλεσμα για δράση κατά του φασισμού και του ρατσισμού τον Οκτώβρη του 2013 από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) κι όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν πήρε διεθνείς διαστάσεις. Θεσσαλονίκη, Χανιά, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μελβούρνη, Σάο Πάολο, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Γλασκώβη, Μασσαλία, Χώρα των Βάσκων, Βαρκελώνη, Βραζιλία, Τουλούζη, Μαδρίτη θα στείλουν το μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φασισμού και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Όλος ο πλανήτης στις «22 Μάρτη» έχει στραμμένα τα μάτια στην Αθήνα και την μεγάλη αντιφασιστική γιορτή που θα στηθεί από τις 14.00 στην Ομόνοια και θα καταλήξει στις 16.00 στο Σύνταγμα για μια συναυλία μέχρι το πρωί με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Σταμάτης Κραουνάκης, Active Member, Υπόγεια Ρεύματα, MC Yinka, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Σιδηράς, AlexK (TheLastdrive) + t-nick (dustbowl), Νίκος Τουλιάτος , RadioSol, Σίλλας Σεραφείμ, Sound Escape, Tsopana Rave, Γυμνά Καλώδια, Ρωμιοσύνη.

Ενάντια στο ρατσισμό, την ομοφοβία, το ρατσισμό, το σεξισμό, τη φτώχεια, τις Λαμπεντούζες και τα Φαρμακονήσια, στις 22 Μάρτη, όλος ο πλανήτης θα ενώσει τις φωνές τους διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Εσύ;