Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου Boeing 777 της Malaysia Airlines για 12η ημέρα, όλο και περισσότεροι αρχίζουν και αντιλαμβάνονται μία πικρή αλήθεια: Παρά τα υπερσύγχρονα μέσα που έχουν επιστρατευτεί -πλοία, αεροπλάνα, δορυφόροι 25 τουλάχιστον κρατών- οι αρχές φαίνεται πως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την τύχη του αεροσκάφους και των 239 επιβατών του.
Και όσο οι έρευνες συνεχίζουν να παράγουν μηδαμινά αποτελέσματα, τόσο μεγαλώνει η περιέργεια της σοκαρισμένης κοινής γνώμης και μαζί της πληθαίνουν τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι απέγινε το αεροσκάφος.
Από την αεροπειρατία, μέχρι την αυτοκτονία των πιλότων, και από εκεί στην κατάρριψη του από πυραύλους, αλλά και το ενδεχόμενο να… το έχουν καταλάβει Ταλιμπάν και να το προσγείωσαν σε αεροδρόμιο στο Αφγανιστάν, τις τελευταίες ημέρες έχει ακουστεί κάθε πιθανή και απίθανη θεωρία.
Υπήρξαν μάλιστα κάποιοι μαλαισιανοί πολιτικοί που έφτασαν στο σημείο υποστηρίξουν πως πολύ απλά, το Τρίγωνο των Βερμούδων μεταφέρθηκε στα νερά του Βιετνάμ και «κατάπιε» το Boeing!
Φυσικά κάτι τέτοιο κανένας σοβαρός ερευνητής δεν θα το έπαιρνε ούτε στο ελάχιστο υπόψιν, ωστόσο η περίεργη αυτή εξαφάνιση φέρνει από μόνη ξανά στην επικαιρότητα τον αγαπημένο urban legend του περασμένου αιώνα.
Και εγένετο… Τρίγωνο των Βερμούδων
Το περίφημο Τρίγωνο των Βερμούδων ή αλλιώς «του Διαβόλου», υπήρξε το θέατρο μερικών εκ των πιο περίεργων εξαφανίσεων αεροπλάνων στην ιστορία, αλλά και μία… προσοδοφόρα επιχείρηση διάφορων τσαρλατάνων που θέλησαν να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την έλξη που ασκεί το ανεξήγητο στους ανθρώπους.
Με έκταση από νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ στον Ατλαντικό, έως τις νήσους Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, το Τρίγωνο καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ενώ ήταν γνωστές ήδη από τον 19ο αιώνα αρκετές αναφορές για εξαφανίσεις πλοίων σε αυτά τα νερά, το 1945 καταγράφεται και η πρώτη εξαφάνιση αεροσκαφών. Το «χαμένο σμήνος», πέντε ναυτικά βομβαρδιστικά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ξαφνικά χάνονται καθώς πετούσαν σε αυτή την περιοχή, δίχως να βρεθούν ποτέ.
Τα επόμενα χρόνια αντίστοιχα περιστατικά τείνουν να γίνουν ρουτίνα ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάστηκε από τον Τύπο της εποχής. Μέσα στο 1948 σημειώνονται ακόμη δύο εξαφανίσεις αεροσκαφών με 25 και 36 επιβάτες αντίστοιχα. Ένα χρόνο αργότερα μία ακόμη πτήση με 13 επιβάτες δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της.
Το 1965 χάνεται από τις οθόνες των ραντάρ ένα μικρό μονοκινητήριο Cessna, ενώ την ίδια χρονιά εξαφανίζεται ένα βομβαρδιστικό της αμερικανικής αεροπορίας, παρότι στις επικοινωνίες του πύργου ελέγχου με το αεροσκάφος έως και την τελευταία στιγμή δεν αναφέρθηκε τίποτα το ανησυχητικό.
Η χαρά του τσαρλατάνου
Ανά τα χρόνια αναφέρονται συχνά – πυκνά και άλλα αντίστοιχα περιστατικά, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Εξάλλου και η περίφημη ονομασία της δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα του… Τύπου, καθώς για πρώτη φορά το «Τρίγωνο των Βερμούδων» αναφέρθηκε ως τέτοιο το 1964 σε ένα αμερικανικό περιοδικό, και αρκετοί ήταν αυτοί που φρόντισαν να συντηρήσουν και να διογκώσουν το μύθο που πλέον άρχισε να συνοδεύει την περιοχή. Χιλιάδες σελίδες βιβλίων, και εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου έχουν αφιερωθεί στο εν λόγω μυστήριο.
Διαβάστε ακόμα: Τρόμος στον αέρα – Μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων που έμειναν στην ιστορία
Πολλοί ήταν αυτοί που επιστράτευσαν το μεταφυσικό, παρουσίασαν «πλήθος» στοιχείων που δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ για να εξηγήσουν τις εξαφανίσεις αεροπλάνων και πλοίων σε αυτή την περιοχή: Εξωγήινοι, μυστικά πειράματα με άγνωστες τεχνολογίες, η… χαμένη Ατλαντίδα και οι πειρατές, είναι μερικές μόνο από τις θεωρίες που έχουν σκαρφιστεί οι κατά καιρούς τσαρλατάνοι να αυξήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και το χειρότερο είναι ότι αρκετοί είναι αυτοί που όχι μόνο πιστεύουν σε αυτές τις θεωρίες, αλλά τις… αναπαράγουν.
Λογικές απαντήσεις που κάποιοι αποφεύγουν
Κάπως έτσι οι εξηγήσεις που έχουν δώσει κατά καιρούς αρκετοί επιστήμονες για τα μυστηριώδη ατυχήματα έφτασαν στο σημείο να περνούν σε… δεύτερη μοίρα. Και όμως, είναι απόλυτα λογικά και απαντούν πειστικά στα ερωτήματα που γεννούνται.
Σε μία εποχή που η αεροπλοΐα βρισκόταν ακόμη στα πρώτα της βήματα, η ασφάλεια των αεροσκαφών έμοιαζε περισσότερο με κακόγουστο αστείο, τα όργανα πλοήγησης σε πρωτόγονη μορφή και τα σωστικά μέσα πολύ λιγότερα, ο εντοπισμός αυτών των αεροσκαφών δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Ακόμη και στις ημέρες μας με την τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια άλματα, η δουλειά των σωστικών συνεργείων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και το παράδειγμα του χαμένου Boeing 777 είναι χαρακτηριστικό.
Ένας ακόμη παράγοντας που τείνουν υποβαθμίζεται αρκετά όταν πρόκειται για τα περιστατικά στου Τρίγωνο των Βερδμούδων είναι ο… ανθρώπινος. Πολλά από τα δυστυχήματα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της αεροπορίας εν τέλει οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος. Γιατί να μην έχει συμβεί λοιπόν κάτι αντίστοιχο σε μία από τις εξαφανίσεις στο Τρίγωνο των Βερμούδων; Ειδικά εκείνη την εποχή, το να χαθεί κάποιος ενώ πετούσε πάνω από τη θάλασσα δεν ήταν τόσο δύσκολο να συμβεί, πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα GPS που χρησιμοποιούν τα σημερινά αεροσκάφη, απλώς δεν είχαν ανακαλυφθεί.
Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν να ξεχνούν τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, και το τι μπορούν να προκαλέσουν. Ειδικά σε σε μία τροπική περιοχή όπως το Τρίγωνο των Βερδμούδων όπου αέριες μάζες κρύου και ψυχρού αέρα συγκρούονται πάνω από τη θάλασσα, δημιουργώντας ακραίες καιρικές συνθήκες που αν μη τι άλλο δεν θεωρούνται και… ιδανικές για την αεροπλοΐα, αλλά και τη ναυσιπλοΐα.
Και ακόμα μία εξίσου σημαντική λεπτομέρεια: Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται μερικά από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών της υφηλίου. Άπαξ και βυθιστεί ένα πλοίο, ή πέσει ένα αεροσκάφος εκεί, τα συντρίμμια είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν. Ή με άλλα λόγια, έχουν… εξαφανιστεί δια παντός.
Το ανεξήγητο ανέκαθεν στην ιστορία ασκούσε γοητεία στους ανθρώπους. Και πολλές φορές, πολλοί ήταν αυτοί που επέμεναν να κατασκευάζουν τρελές θεωρίες την ώρα που οι απαντήσεις βρισκόταν δίπλα τους…