«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε σαφές στη Ρωσία ότι περαιτέρω προκλήσεις δεν θα επιφέρουν τίποτε περισσότερο από την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας». O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στέλνει το «μήνυμα» προς τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά φαίνεται πως δεν εισακούεται.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, αντιμετωπίστηκαν μάλλον με… απαξία. Οι κυρώσεις προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των 11 προσώπων, ενώ ταυτόχρονα, τους απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ. Με ένα tweet που απευθύνεται στον Αμερικανό Πρόεδρο, απάντησε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Αφού τον προσφωνεί ως… «σύντροφε», ρωτά τον Μπαράκ Ομπάμα τι γίνεται για εκείνους που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή περιουσία στο εξωτερικό; «Ή δεν το σκέφτηκες αυτό;», προσθέτει στο τέλος ο ένας εκ των 11 της αμερικανικής λίστας.
Εκτός του Ρογκόζιν, στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο συμβούλων του Πούτιν, των Βλάντισλαβ Σούρκοφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ, της προέδρου της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά βουλευτών της Δούμας. Ένας εξ’ αυτων, ο Αντρέι Κλίσας δήλωσε πως είναι «πολύ ικανοποιημένος» με την παρέα των ανθρώπων που βρίσκεται μαζί του στη συγκεκριμένη λίστα.
Στην άλλη άκρη, στον Λευκό Οίκο, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως αυτά τα μέτρα είναι κάτι σαν χάδι σε έναν άτακτο μαθητή. Κάπως έτσι είχε χαρακτηρίσει τον Ρώσο ομόλογό του ο Ομπάμα, στο προηγούμενο επεισόδιο ανάμεσα στα δύο κράτη, που αφορούσε τον Σνόουντεν. Και τώρα, υπάρχουν εκείνες οι φωνές που του ζητούν να λάβει αυστηρότερα μέτρα.
Ζητήσαμε από τον Μιχάλη Ιγνατίου, δημοσιογράφο και ανταποκριτή του MEGA στον Λευκό Οίκο, να μας κάνει μια εκτίμηση, βάση της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει. Τον ρωτήσαμε αν ο Ομπάμα θα κινηθεί πιο επιθετικά, μιας και ο Πούτιν φαίνεται αμετακίνητος στις θέσεις του. Και να τι δήλωσε αποκλειστικά στο Provocateur:
«Αυτή είναι η αίσθηση στην Ουάσιγκτον, ότι ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι από τη φύση του εναντίον των πολέμων, άρα θα προσπαθήσει να αναζητήσει διπλωματική λύση. Πάρα πολύ δύσκολα θα τον ωθήσουν σε λύση, που θα έχει το παραμικρό στοιχείο του πολέμου –για μένα είναι αδύνατο. Πιστεύω ότι θα αναλάβει το θέμα ο ίδιος και θα επιδιώξει «συμφωνία κυρίων» με τον Πούτιν για την Ουκρανία. Ηδη ξεκίνησαν να μιλούν για ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Το επόμενο βήμα του κ. Ομπάμα, εάν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας, αναγκαστικά θα είναι η ανακοίνωση νέων κυρώσεων. Οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές, αν και θα κτυπηθούν και αμερικανικές εταιρείες. Ηδη η Pepsi Cola έχει αποστείλει επιστολή στο Λευκό Οίκο και αναφέρεται στα οικονομικά της συμφέροντα. Το ερώτημα είναι εάν θα συμπεριλάβει και τον κ. Πούτιν στις κυρώσεις. Για πρώτη φορά σήμερα ακούσαμε για το ενδεχόμενο αυτό, από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως η συμπερίληψη του κ. Πούτιν στις κυρώσεις, σημαίνει έναρξη του νέου ψυχρού πολέμου, που θα είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο. Αυτή τη φορά η Ρωσία έχει ένα σκληρό ηγέτη, πρώην πράκτορα της KGB, που γνωρίζει να ελίσσεται σε περιόδους ψυχροπολεμικές. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ομπάμα είναι ένας πολιτικός, που δρα περισσότερα σε συνθήκες ειρήνης, ακριβώς επειδή δεν έζησε πολέμους και τραγωδίες».
Οι αντοχές των Αμερικανών φαίνεται πως δοκιμάστηκαν από τη δήλωση ενός Ρώσου δημοσιογράφου.
«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που είναι ρεαλιστικά σε θέση να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργή σκόνη», δήλωσε ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, επικεφαλής κρατικού καναλιού της Ρωσίας, με φόντο μια προκλητική φωτογραφία μανιταριού πυρηνικής έκρηξης.
Ο Κισέλιοφ, που επιλέχθηκε προσωπικά από τον Πούτιν, μίλησε για τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή την Κυριακή, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα εναντίον της Ρωσίας σχετικά με το δημοψήφισμα στην Κριμαία.
Σε επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη «υπό απειλές εκφοβισμού και βίας» χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Ρωσίας «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» και, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως παράνομη κίνηση εκ μέρους της Ρωσίας που παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα της Ουκρανίας, όσο και το Διεθνές Δίκαιο. Ο Λευκός Οίκος επίσης επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει την στρατιωτική εμπλοκή της στην περιοχή και μάλιστα έχει ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος των ανατολικών συνόρων.
Ωστόσο, στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, την Συμφερόπολη, με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων από τον επικεφαλής της επιτροπής για το δημοψήφισμα Μιχαήλ Μαλίσεφ πυροτεχνήματα φώτισαν τις Ρώσικες σημαίες του πλήθους που πανηγύριζε στους δρόμους. Νομικοί κύκλοι της Ρωσίας υπολογίζουν ότι η τυπική διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και μόνον τρεις ημέρες.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε στο συντηρητικό κανάλι Fox ότι ο Πούτιν παίζει «Ρώσικη ρουλέτα» και ότι οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να επιβάλλουν «πολύ σοβαρές κυρώσεις» στη Ρωσία ενώ ο Γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, περιέγραψε την κρίση στην Ουκρανία ως «το τελικό αποτέλεσμα μιας ασθενούς εξωτερικής πολιτικής όπου κανένας πια δεν πιστεύει στη δύναμη της Αμερικής».
Μήπως ο κόσμος αλλάζει και πάλι; Θα είναι η προσάρτηση ενός παραθαλάσσιου «οικοπέδου» η αιτία για την απαρχή του Β’ Παγκοσμίου Ψυχρού Πολέμου; Που το πάει ο Πούτιν και πόσα σκοπεύει να ανεχθεί ο Ομπάμα; Ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον απαντά:
«Δεν συμφέρει κανένα ένας νέος ψυχρός πόλεμος, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία κυριαρχεί η παγκοσμιοποίηση. Οι οικονομίες των χωρών επηρεάζονται από μικρά γεγονότα, πόσο μάλλον από ένα νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος αυτή τη φορά βρίσκει την Ευρώπη και την Αμερική σε παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αφήσει ανοικτα τα διπλωματικά κανάλια, διότι χρειάζεται τη Μόσχα και για δύο σοβαρά διεθνή θέματα: Τα πυρηνικά του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία. Η Ρωσία έχει επιρροή στην Τεχεράνη και στη Δαμασκό και εύκολα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Αμερική. Και στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα συμφέρει η συνεννόηση. Τουλάχιστον ο Πρόεδρος Ομπάμα αυτό επιδιώκει. Οτιδήποτε άλλο ρίχνει λάδι στη φωτιά».