«Αρέσει σε όλους»! Αυτό είναι το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», για «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός φαίνεται πως εδραιώνεται –προς το παρόν- πάνω από το 6%, ποσοστό πολύ σημαντικό για ένα κόμμα που δεν έχει συμπληρώσει έναν μήνα ζωής!

Το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η πολυσυλλεκτικότητα που δείχνει να διαθέτει το «Ποτάμι». ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι οι κύριοι «αιμοδότες» του, με το 16,1% των ψηφοφόρων τους να δηλώνει πως στηρίζει το κόμμα του δημοσιογράφου.

Το 8,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα ποσοστό της τάξης του 5,6 ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν πως θα ψηφίσουν «Το Ποτάμι», την ώρα που το ίδιο υποστηρίζει και το 5,1% των ψηφοφόρων των ΑνΕλ.
Η διείσδυση του νέου κόμματος δεν σταματά όμως στα μεγάλα κόμματα, αφού υπάρχει και ένα κομμάτι ψηφοφόρων (21%) που ψήφισαν μικρότερο κόμμα, όπως επίσης και ψηφοφόροι που απείχαν στις τελευταίες εκλογές (14,2%).

Οι γνώμες σχετικά με την ίδρυση του νέου κόμματος παρουσιάζονται μοιρασμένες. Θετικά κρίνει το «Ποτάμι», το 39% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά το 37%.  Ένας στους τρεις (33%) εκτιμά πως αποτελεί μία διαφορετική πρόταση στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το 41% πιστεύει το αντίθετο.
Το ονειρεμένο «σκηνικό» για τον δημοσιογράφο ολοκληρώνεται με την δημοφιλία που τυγχάνει ως πολιτικός ηγέτης, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση με 44%, έναντι του Αντώνη Σαμαρά (31%), του Αλέξη Τσίπρα (29%), των Φώτη Κουβέλη και Πάνου Καμμένου (24%), του Δημήτρη Κουτσούμπα (21%), του Ευάγγελου Βενιζέλου(12%), του Νίκου Μιχαλολιάκου (9%), και τέλος, του Γιώργου Παπανδρέου (7%).

Κι ενώ η υποδοχή που επιφυλάσσουν στο Ποτάμι οι ερωτηθέντες είναι θριαμβική, δεν συμβαίνει το ίδιο και με έναν άλλον, νέο σχηματισμό, αυτόν την «Ελιάς». Περίπου δύο στους τρεις (68%) είναι αρνητικοί με το σχηματισμό της, τη στιγμή ένα –μόλις= 13% έχει θετική άποψη. Χαρακτηριστικό αυτής της απαξίας, είναι πως κρίνεται αρνητικά ακόμη και από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (αρνητική άποψη 47% , θετική 45%).

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι της ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να εξακολουθεί να θεωρείται περισσότερο αξιόπιστος (35%) του Αλέξη Τσίπρα (28%).

Εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα μπορεί να εξαχθεί και από την άποψη των ερωτηθέντων για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το εντυπωσιακό 81% λαμβάνει η απάντηση πως θα πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική, ενώ ένα 8% τον καλεί να στηρίξει τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Τέλος, το 5% τον προτρέπει να ιδρύσει νέο κόμμα.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην κορυφή με 19,1%, ενώ η η ΝΔ ακολουθεί με 18%. Στο 9,8% βρίσκεται Το Ποτάμι, ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε τη Χρυσή Αυγή με 6,9%. ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) με 5,15%, ΚΚΕ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο πιάνοντας 2,2%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται στο 1,4%, 5,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το ποσοστό εκείνων που θα επιλέξουν λευκό ή αποχή καθώς και των αναποφάσιστων, αγγίζει το 23,8%.

Στην πρόθεση ψήφου μετά από αναγωγή στα έγκυρα, η ΝΔ συγκεντρώνει 20%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, το ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ)5,7%, οι ΑΝΕΛ 5%, η Χρυσή Αυγή 7,7%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,6%, το ΠΟΤΑΜΙ 9,8% , άλλο κόμμα 5,8% και αναποφάσιστοι 15,2%.

(Φωτογραφία Fosphotos, Αλέξανδρος Κατσής)