Υψηλόβαθμα στελέχη της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ εξετάζουν ένα νέο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το οποίο, πιλότος του πληρώματος ή κάποιος από τους επιβαίνοντες του εξαφανισμένου Boeing, να το οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία, ή ακόμη και να το έριξε, αφότου πρώτα απενεργοποίησε σκόπιμα τους αναμεταδότες του στίγματός του, για να αποφύγει τα ραντάρ. Το σενάριο αυτό, να παρέμεινε δηλαδή το Boeing στον αέρα για τέσσερις ώρες περίπου, μέχρι τη στιγμή που έδωσε το τελευταίο του στίγμα, έφερε στο φως η Wall Street Journal.
Στο ενδεχόμενο αυτό υπάρχει και μια απειλή… Το σενάριο που θέλει το Boeing να άλλαξε κατεύθυνση «με στόχο να χρησιμοποιηθεί αργότερα για κάποιον άλλον λόγο», αναφέρει η εφημερίδα στο δημοσίευμα που επισημαίνεται πως ενδεχομένως το εξαφανισμένο αεροπλάνο να διένυσε 3.500 χιλιόμετρα επιπλέον, με σκοπό να προσεγγίσει το Πακισταν ή κάποιον προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό ή στην Αραβική Θάλασσα.
Το τελευταίο στίγμα του στα ραντάρ δόθηκε ενώ βρισκόταν στον αέρα λιγότερο από μία ώρα (από τη στιγμή που απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ). Όμως, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας εκτιμούν πως το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα πάνω από πέντε ώρες. Και το συμπέρασμα αυτό συνεπάγεται βάση των δεδομένων που αποστέλλονται αυτόματα στο έδαφος από τους κινητήρες του Boeing, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη συντήρησή του.
Ένα άλλο θρίλερ, αυτό με τα κινητά των αγνοουμένων που χτυπάνε φαίνεται πως επιλύθηκε. Σε τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας εμφανίστηκε ο αδερφός επιβάτη της μοιραίας πτήσης και κάλεσε το κινητό του αδελφού του. Ακούστηκε κανονικά ο ήχος αναμονής κλήσης, αλλά δεν απάντησε κανείς. Και αυτό δεν είναι το μόνο κινητό τηλέφωνο που δείχνει πως είναι ανοιχτό και έχει σήμα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα κινητά επιβατών της πτήσης.
Δεν σημαίνει πως το σήμα το δίνει το τηλέφωνο του ανθρώπου που καλείτε», εξήγησε αργότερα ο ειδικός αναλυτής τηλεπικοινωνιών, Jeff Kagan μιλώντας στο Mashable. «Tο δίκτυο λειτουργεί και προσπαθεί να εντοπίσει τον αριθμό που έχει κληθεί. Θα χτυπήσει κάποιες φορές, μέχρι να εντοπίσει το τηλέφωνο που καλείτε. Όταν συμβεί αυτό, θα προωθήσει την κλήση. Αν όχι, θα αποσυνδεθεί η κλήση», συμπληρώνει, δίνοντας έτσι μια εξήγηση στο θρίλερ.
«Δυστυχώς αυτό δεν πρέπει να δίνει ελπίδες, έτσι λειτουργούν τα δίκτυα», προσθέτει ο Kagan και εξηγεί πως ο ήχος κλήσης όταν πραγματοποιούμε κλήση και περιμένουμε την απάντηση, είναι απλά ένα ψυχολογικό τρικ για να μας κάνει να μείνουμε στη γραμμή όσο το δίκτυο προσπαθεί να εντοπίσει τον καλούμενο αριθμό.
Ο γνωστός ήχος που ακούμε όσο περιμένουμε ο άλλος να σηκώσει το τηλέφωνο απλά προέρχεται από ένα ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα της εταιρείας – παρόχου, ενώ το δίκτυο συνδέει την κλήση, σύμφωνα με τον ειδικό. Αυτός ο ήχος έχει ως στόχο «να κρατήσουν τον καλούντα και να μην κλείσει το τηλέφωνο αν δεν ακούει κανέναν ήχο. Δεν σημαίνει ότι τον ήχο κάνει η τηλεφωνική συσκευή του καλούμενου», προσθέτει.
Τέλος, ο ειδικός αποκαλύπτει κατά πόσο είναι εύκολο να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται ένα κινητό: «Εξαρτάται από τη συσκευή. Αν η συσκευή διαθέτει GPS. Αν το GPS είναι ενεργοποιημένο. Αν το δίκτυο με το οποίο προσπαθούμε να το εντοπίσουμε έχει GPS. Αν όλα αυτά λειτουργούν τότε, ναι, το δίκτυο μπορεί να μας πει πού βρίσκεται ένα τηλέφωνο και πάλι σε μια σχετικά περιορισμένη χωρική έκταση».