Δεν είναι απλά ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, που έχει παίξει σε δεκάδες γνωστές ταινίες. Η αλήθεια είναι ότι συχνά-πυκνά τα γεγονότα στην χώρα μας, τον επαναφέρουν στο προσκήνιο και τις μικρές μας οθόνες. Για παράδειγμα, έχουμε καμιά εκλογική μονομαχία; Να αμέσως το «Υπάρχει και φιλότιμο» να προβάλεται. Πλησιάζει η πρωτομαγιά; Πάρε την «Κόρη μου η σοσιαλίστρια» στην τηλεόραση.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1913 στην Αθήνα, αλλά προτίμησε το Παρίσι για τις σπουδές του. Μάλιστα στην Γαλλική πρωτεύουσα έκανε και τα πρώτα του βήματα στο σανίδι, προτού το 1938 επιστρέψει στην Ελλάδα. Το στυλ του, η εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και το ταλέντο του αμέσως τον έκαναν αμέσως πρωταγωνιστή του θεάτρου και συμμετείχε σε γνωστά έργα, όπως τα «Το στραβόξυλο», «Ο μισάνθρωπος», «Ο παίχτης», «Η κυρία χωρίς καμέλιες».

Ωστόσο έπρεπε να περάσει στη μεγάλη οθόνη για να γίνει το αστέρι που ξέρουμε όλοι σήμερα. Ο Κωνσταντάρας εμφανίστηκε σε περισσότερα από 80 φιλμ -από το «Η Αλίκη στο ναυτικό» έως «Η βίλα των οργίων»-, μαζί με την Μάρω Κοντού δημιούργησαν ένα πανέμορφο κινηματογραφικό ζευγάρι, ενώ τα αστεία του και οι… σφαλιάρες του στον Αλέκο Τζανετάκο θα μείνουν αξέχαστες.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιουνίου 1985.