Το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν οι απογοητευμένοι πελάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που με σκυμμένο κεφάλι και κρατώντας τον καφέ τους στο χέρι, έβγαιναν από τα καφέ και τα εστιατόρια για να ανάψουν ένα τσιγάρο. 

Στις 17 Ιανουαρίου, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή δήλωνε αποφασισμένη να βγάλει από τη ναφθαλίνη τον αραχνιασμένο αντικαπνιστικό νόμο, που τόσο είχε επικοινωνηθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Είμαι απολύτως σίγουρη. Κατηγορηματική. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα. Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν αυτή τη δέσμευση της υφυπουργού. Ειδικά από τη στιγμή που η Δημοτική Αστυνομία δεν υφίσταται. Προς το παρόν, φαίνεται πως οι «Κασσάνδρες» διαψεύδονται.

Όμως, ειδικά από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου εντάθηκαν. Κλιμάκια αστυνομικών έχουν βγει και κόβουν κλήσεις. Σε κανένα από τα καφέ του Ψυχικού, οι πελάτες δεν καπνίζουν.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα που μας επισκέφθηκαν αστυνομικοί, απαγορεύουμε το κάπνισμα. Σε άλλα μαγαζιά της περιοχής, κόπηκαν και πρόστιμα», τονίζει εργαζόμενος σε καφέ της περιοχής. Τα πρόστιμα που έχουν κοπεί ποικίλλουν. «Στο διπλανό καφέ έκοψαν 1.200 πρόστιμο στην επιχείρηση και 50 ευρώ πρόστιμο στον πολίτη. Εάν επαναληφθεί η παράβαση το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ αν… τριτώσει το κακό, τότε οι αστυνομικοί παίρνουν την άδεια», τονίζει ο ίδιος εργαζόμενος.

Αντίστοιχοι έλεγχοι συμβαίνουν και στη Θεσσαλονίκη. «Πάνω από το 80% των καφέ και των εστιατορίων απαγορεύουν πλέον το κάπνισμα. «Είχα πολλά χρόνια να δω το θέαμα να καπνίζουν έξω από τα μαγαζιά», δηλώνει ιδιοκτήτης καφέ της πόλης του Βορρά. «Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και δεν είναι μόνο στα μαγαζιά του κέντρου, αλλά και στα συνοικιακά». Βέβαια, όταν οι έλεγχοι μειώνονται, τότε τα πράγματα χαλαρώνουν. 

«Το βράδυ που δεν υπάρχει εντατικός έλεγχος, το κάπνισμα επιτρέπεται σε κάποια μπαρ», τονίζει ο ίδιος ιδιοκτήτης. Και αυτό είναι λογικό, αφού οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να κάνουν τους ελέγχους.