Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην τον γνωρίζει. Άλλωστε δεν ήταν μόνο ένας μουσικός, αλλά μια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα του τόσο στη μουσική όσο και στον κινηματογράφο. Ήταν ένας βιρτουόζος του μπουζουκιού, που έβαλε το λαϊκό όργανο στα μεγάλα σαλόνια. 

Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1925 στην Αθήνα και από μικρός έδειξε τη κλίση του στο μπουζούκι. Μάλιστα τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από έναν κουρέα στο κουρείο του πατέρα του. Οι γονείς από την άλλη δεν ήθελαν καν να σκεφτούν ότι το παιδί τους θα γίνει μπουζουξής. Ωστόσο στα 13 του γνωρίζει τον Βασίλη Τσιτσάνη και αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του. 

Και τη δεκαετία του ’50 το ταλέντο του αναγνωρίζεται. Ο Ζαμπέτας αρχίζει και παίζει σε μεγάλα κέντρα, γράφει ρεμπέτικα και γίνεται ένας λαϊκός σταρ. Η φήμη του θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, όταν μπαίνει και στον χώρο του κινηματογράφου, γράφοντας κομμάτια για ελληνικές ταινίες, αλλά και με guest εμφανίσεις. Το μπουζούκι γίνεται το αγαπημένο όργανο των Ελλήνων. 

Στην πορεία του ο Ζαμπέτας συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες, όπως τους Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Μαρκόπουλου, Μαρκέα, Καπνίση, ενώ έγραψε κομμάτια για τους Βοσκόπουλο, Μαρινέλλα, Μητροπάνο, Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτα, Δούκισσα και πάρα πολλούς ακόμα. Μάλιστα ο Μητροπάνος είχε πει σε μια συνέντευξή του ότι «είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». 

Άφησε τη τελευταία του πνοή στις 10 Μαρτίου 1992.