Θα περίμενε κανείς από έναν κατασκευαστή να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο/εξωπραγματικό αυτοκίνητο για να τιμήσει ένα τόσο σημαντικό ορόσημο, όπως είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων. Αλλά στη Maserati ήταν ανένδοτοι για το χαρακτήρα αυτού του εντυπωσιακού σπορ αυτοκινήτου. Το πρωτότυπο Alfieri σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε με στόχο το ρεαλισμό 100%. Έτσι δεν αποκλείεται να το δούμε ως ένα νέο Gran Sport μοντέλο.

Εμπνευσμένο από τη χρυσή εποχή

Η ιδέα και το σχήμα του Alfieri αναπτύχθηκε από μια ομάδα νέων σχεδιαστών στο Centro Stile Maserati στο Τορίνο. Μάλιστα λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από την πανέμορφη δημιουργία του Pininfarina, την A6 GCS-53.

Η βάση πάνω στην οποία στήθηκε το Alfieri είναι ένα μικρότερο πλαίσιο από την  GranTurismo MC Stradale και διαθέτει ένα κατασκευασμένο στο Maranello ατμοσφαιρικό κινητήρα 4.700 κ.εκ. V8 με ισχύ 460 ίππων.

Το μινιμαλιστικό εσωτερικό έχει και αυτό αναφορές από το ένδοξο παρελθόν της εταιρείας. Η έμπνευση για το ταμπλό προφανώς προήλθε από το 5000 GT, ενώ τα καθίσματα έχουν στοιχεία από τα sport αγωνιστικά bucket του 1950. Επιπλέον, το δάπεδο έχει φινίρισμα από ένα υλικό που μιμείται (στην εμφάνιση) τον οξειδωμένο χάλυβα.

«Δεν μπορώ ειλικρινά να πω ότι θα δούμε αυτό το αυτοκίνητο στην παραγωγή κατά τα επόμενα δύο χρόνια», λέει ο Lorenzo Ramaciotti και προσθέτει: «Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δούμε κάτι πολύ παρόμοιο. Εάν αυτό υλοποιηθεί, το νέο σπορ αυτοκίνητο θα ακολουθήσει το SUV Levante στην ανανεωμένη γκάμα των μοντέλων της Maserati – των οποίων οι τρέχουσες προσφορές στη κατηγορία των sedan έχουν ήδη βοηθήσει να αυξήσει τις πρόσφατες πωλήσεις της κατά 150%».