Βγαίνει προχθές μια φιλενάδα στο facebook και λέει τη μεγάλη κουβέντα: «Από εδώ και πέρα οι friends μου διαχωρίζονται σε όσους γουστάρουν και όσους δεν γουστάρουν το “Nymphomaniac”!» Κι εγώ που δεν το έχω δει που χωράω, αναρωτήθηκα ο δόλιος. Πριν προλάβω ωστόσο να σπεύσω στις αίθουσες, είδα ότι και κάποιοι άλλοι ούτε το είδαν ούτε θα το δουν. Το Τουρκικό φιλοθεάμον κοινό! Έπεσε ψαλίδι λογοκρισίας από την σχετική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού…

Η ταινία είχε προγραμματισθεί να προβληθεί στα σινεμά της γείτονος στις 14 του μηνός, αλλά δεν πρόλαβε να συναντηθεί με το σκότος των κινηματογράφων. Και μάλιστα h προοπτική αφορούσε όχι στη soft εκδοχή του φιλμ που είχε παίξει στο Φεστιβάλ Ανεξαρτήτων ταινιών της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα. Για τη χαρντκοράδικη βερσιόν συζητάγανε οι Τούρκοι διανομείς κι έπεσε ο τρόμος ο μεγάλος.

Πρώτη συνεδρίασε η υποεπιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που βάζει σηματάκια καταλληλότητας στις ταινίες. Είδε το «Nymphomaniac», λιποθύμησε, τσακώθηκε, μπουρδουκλώθηκε, δεν έβγαλε συμπέρασμα. Πήγε το ζήτημα στην ανώτερη την επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και των Ενώσεων Κινηματογραφιστών. Αντάμα κι ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνιολόγος κι ένας παιδίατρος.

Όλοι αυτοί μαζί συνεδρίασαν, έφαγαν τα λυσσακά τους και αποφάσισαν ότι το «Nymphomaniac» δεν πρέπει να σκάσει μύτη στην Τουρκία. Τελεία, εντελώς, αντίο και να μας γράφεις. Ούτε καν με σήμανση «κατάλληλο μόνο για τους άνω των 18». Πάντως, δύο μέλη της επιτροπής διαφώνησαν, δηλώνοντας ότι η ταινία πρέπει να προβληθεί κανονικά. Μίνι αχτίδα φωτός, στο ζόφο της ερντογανικής μαντίλας; Σίγουρα αλλά και μια καλή ιδέα για τον φον Τρίερ, μπας και γυρίσει την επόμενη ταινία του κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο.