«Πώς ο προπονητής του αιώνα για τη Σάλκε, δεν κατάφερε να βγάλει σεζόν στον ΠΑΟΚ;», αναρωτιέται από το πρωί η γερμανική Morgenpost. Η είδηση πως ο Huub Stefens είναι παρελθόν για τον ΠΑΟΚ μόλις 9 μήνες από την πρόσληψή του. Αν η Σάλκε ήταν μια μικρομεσαία ομάδα της Bundesliga, φυσικά και δεν θα υπήρχε λόγος προβληματισμού. Έλα όμως που δεν είναι. Έλα όμως που με εκείνον στον πάγκο της κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, εναντίον της Ίντερ.

Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι πως η φιλοσοφία του Στέφενς στα χρόνια της παρουσίας του στη Γερμανία, είχε να κάνει με την άμυνα. Δεν δεχόταν εύκολα γκολ οι «Βασιλικοί μπλε». Και εάν δει κανείς τα τελευταία γκολ που έφαγε ο ΠΑΟΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα, σίγουρα θα σε βάλουν σε σκέψεις… Τι να σκεφτόταν άραγε ο Ολλανδός κόουτς βλέποντας μια ομάδα που προπονεί να τρώει τέτοια γκολ από ποδοσφαιριστές που δεν θα γνώριζε καν την ύπαρξή τους, εάν δεν προσγειωνόταν στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο;

«Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ μου έδωσε λίγο χρόνο», δήλωσε σε Ολλανδικό site. Λιγότερο χρόνο από αυτόν που δίνει στον Moyes η Μάντσεστερ. Κι εκείνος είχε πάρει μια ομάδα πρωταθλήτρια. Άλλα μεγέθη, ναι. Αυτό που είναι διάχυτο εδώ και καιρό σε αυτούς που ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Τούμπα είναι πως ο Stefens μετά το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν στα σκοινιά. Και δεν ήταν απλά στο μυαλό του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη. Ήταν και στο μυαλό των παικτών του «δικεφάλου του Βορρά». Το γνώριζαν πως ο προπονητής δεν θα είναι στην προετοιμασία του Ιουλίου.

 Πώς κατάφερε να ο «πολύς» Huub Stefens για την υπόλοιπη Ευρώπη, να είναι ο «λίγος» για το Ελληνικό πρωτάθλημα των 600 εισιτηρίων, των εγκαταλελειμμένων γηπέδων και των αστείων διοικητικών οργάνων ; Η «μενταλιντέ» του προφανώς και ήταν ξένη για τους παροικούντες στην Τούμπα. Μήπως όμως αυτή η «μενταλιντέ» είναι επιζήμια για τον σύλλογο; Μια ομάδα που έχει να πάρει το πρωτάθλημα από το 1985 και έχει μόλις δύο κύπελλα τη δεκαετία των 00’s, τρόπαια που είναι δυσανάλογα του μεγέθους του συγκεκριμένου club, μάλλον δεν πρέπει να αλλάξει ρότα;

Η δίψα για έναν τίτλο μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο… Αλλά δεν θα μπορούσαν να κάνουν υπομονή διοικούντες και κόσμος; Το παράδειγμα με τον Σάντος, όταν και του έσπαγαν το αυτοκίνητο, μετά τη δήλωση για τις… «σαρδέλες» (αναφερόμενος στο φτωχό υλικό που διέθετε τότε η ομάδα)θα έπρεπε να είναι ο «φάρος».

Οι ομάδες δεν χτίζονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Τίποτε δεν χτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη, εκτός και εάν πρόκειται για «φούσκα». Η είδηση όπως παίζει στο εξωτερικό, κάνει πιο δύσκολη την ανεύρεση τεχνικού στο εξωτερικό. Εκεί που δεν τα κατάφερε ο Stefens, ποιος μπορεί να τα καταφέρει; Ο Φερνάντο Σάντος, προφανώς.

Το στοίχημα για τον ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς να βρει προπονητή. Το «στοίχημα» είναι να βρει εκείνον που με το προσωπικό του εκτόπισμα θα ανεβάσει ένα επίπεδο συνολικά το club. Που θα το βγάλει από τη «σκοτεινιά» της Ελλάδας και θα περάσει το know how σε όλα τα επίπεδα.

Πώς οι διθύραμβοι για την έλευση του Stefens έγιναν ξαφνικά, «δεν τους διδάσκει τεχνική»; Αυτή η ελληνική νοοτροπία! Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε οι ιθαγενείς που μας δίνουν «νερό που καίει» για να μας ξεγελάσουν. Αλλά όταν δεν θέλουμε με τίποτε να χάσουμε το δέντρο, όταν ζητάμε τα πάντα χωρίς να δίνουμε τη στήριξη και την ανοχή σε έναν άνθρωπο να προσπαθήσει –τουλάχιστον- για να μας τα προσφέρει, τότε το εγχείρημα είναι καταδικασμένο από τη γέννησή του.

Ο Stefens ήταν ένας ακόμη που έζησε τον μύθο του στην Ελλάδα. Προς τα πού θα οδηγηθούμε εμείς, σαν φίλαθλοι και λάτρεις του ποδοσφαίρου; «Εμπρός για τους νέους Huub» ή «Ας είναι ο τελευταίος»; Από εμάς εξαρτάται!

ΥΓ. Όπως θα παρατηρήσατε, τα μεγαλύτερα αθλητικά site της Ευρώπης παίζουν την είδηση.