«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που άρχισε έναν πόλεμο μεταξύ δύο φιλικών και γειτονικών κρατών, σχεδόν πέτυχε το στόχο του» ήταν η δραματική δήλωση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, που κατηγόρησε το Κρεμλίνο πως κήρυξε πόλεμο κατά της χώρας του προσθέτοντας πως η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής».

 

Την ίδια στιγμή, ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ενώ κηρύχθηκε επιστράτευση των ουκρανών εφέδρων. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας Αντριι Παρούμπιι «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τους Ρώσους των διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Ο ουκρανικός εναέριος χώρος είναι αποκλεισμένος σε όλα τα μη πολιτικά αεροσκάφη, ενώ αρκετοί ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν και αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές του Κιέβου. 

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, αυτή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας Ναύαρχου Ντενίς Μπερεζόφσκι,  ο οποίος κάλεσε ναυτικούς να μην υπακούσουν διαταγές από την πρωτεύουσα.

Σε παρόμοιες κινήσεις προχωρούν και αρκετά μέλη των σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία. Οπλίτες του ουκρανικού στρατού που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες «δυνάμεις αυτοάμυνας», αναφέρει ο ανταποκριτής του Itar Tass από την Κριμαία. 

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση του ρωσικού στρατού

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, στρατιωτικές βάσης του ουκρανικού στρατού είναι περικυκλωμένες στη χερσόνησο της Κριμαίας. Την ίδια ώρα, περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην περιοχή για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του. 

Εξάλλου, στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα στόλος που αποτελείται από 10 πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Νωρίτερα η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι είχε αποσύρει σκάφη του Λιμενικού Σώματος της χώρας από τη Σεβαστούπολη και άλλα λιμάνια της Κριμαίας και πρόσθεσε ότι ελλιμενίστηκαν σε άλλες τοποθεσίες.

Έντονες διπλωματικές πιέσεις

Παράλληλα με την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα διπλωματικό θρίλερ, με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να πιέζουν τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε την Ρωσία για την «απίστευτη επιθετικότητά της» όσον αφορά στην Ουκρανία και απείλησε για «πολύ σοβαρές συνέπειες» από  τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.

Συνέπειες που όπως τόνισε θα περιλαμβάνουν και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σημείωσε ότι η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές».

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Βρετανία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο των G8 στο Σότσι.

«Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax δήλωσε πως η προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία «είναι καταδικασμένες».

Τόνισε, μάλιστα, πως οι χώρες της Δύσης δε θα καταφέρουν να επιτύχουν διεθνή αποκλεισμό της χώρας, επισημαίνοντας πως ανάλογες ενέργειες δεν είναι παραγωγικές και τονίζοντας: «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία».


(για να παρακολουθήσετε live της εξελίξεις, πατήστε εδώ)