Δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, την περίφημη 11η Σεπτεμβρίου, και παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες ερευνών, το πέπλο μυστηρίου γύρω από το χτύπημα παραμένει ακόμη. Το ποιος το έκανε, είναι γνωστό εδώ και καιρό, αλλά τα πραγματικά ερωτήματα παραμένουν ακόμη για τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για να αποφευχθεί η χειρότερη για τη χώρα τραγωδία από την ξαφνική επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ το μακρινό 1941.

Τα γκρίζα σημεία υπήρχαν στην υπόθεση εδώ και πολλά χρόνια. Εξάλλου το πόρισμα της επιτροπής του Κογκρέσου για τα τρομοκρατικά χτυπήματα άφηνε πολλά ερωτήματα να αιωρούνται και που γίνονται ακόμη περισσότερα όσο περνούν τα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, η αποκάλυψη των Washington Times και του NBC ότι οκτώ ολόκληρα χρόνια πριν την 11η Σεπτεμβρίου το FBI είχε έναν πληροφοριοδότη με άμεση πρόσβαση στην Αλ Κάιντα και στον ίδιο τον αρχηγό της Οσάμα Μπιν Λάντεν, έρχεται να δικαιώσει όσους ποτέ δεν πείστηκαν από την επίσημη εκδοχή που έδωσε τότε η κυβέρνηση Μπους.

Το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το ότι η συγκεκριμένη πηγή όχι μόνο παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες για τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στην αμερικανική επικράτεια, αλλά και το ότι είχε πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια της οργάνωσης όντας σε θέση να γνωρίζει τα άμεσα σχέδια της οργάνωσης όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

To FBI όπως αποδεικνύεται από τα όσα έχουν γίνει γνωστά είχε πιάσει στην κυριολεξία ένα «λαβράκι»: Ο πληροφοριοδότης ήταν οδηγός ενός άλλου διαβόητου τζιχαντιστή, του αιγύπτιου σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος ήταν ο ενορχηστρωτής του πρώτου τρομοκρατικού χτυπήματος με στόχο τους Δίδυμους Πύργους, το 1993. Σε εκείνη την επίθεση είχαν σκοτωθεί έξι άτομα και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.000 όταν ένα φορτηγάκι γεμάτο εκρηκτικά έσκασε στο υπόγειο πάρκινγκ του ουρανοξύστη. Μάλιστα ο σεΐχης φαίνεται πως τον εμπιστευόταν αρκετά, και φέρεται να του σύστησε και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε περίπτωση που παρουσιαζόταν κάποια ανάγκη και χρειαζόταν χρήματα.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει ο τρόπος που ήρθε στην επιφάνεια το θέμα αλλά και η πορεία του στα… αζήτητα για σχεδόν 4 χρόνια. Το 2010 στην εκδίκαση μίας αγωγής ενάντια σε έναν πρώην πράκτορα του FBI τον Bassem Youssef, κατά την κατάθεσή του ένας μάρτυρας μίλησε με αρκετές λεπτομέρειες για τον μυστήριο άνθρωπο που όπως αποδείχθηκε αργότερα γνώριζε πολλά και το κυριότερο, ήταν πρόθυμος να μιλήσει.

«Είχαμε μία πηγή ακριβώς μέσα στην Αλ Κάιντα, άμεσα εμπλεκόμενο», είπε χαρακτηριστικά ενώπιον του δικαστηρίου ο Edward J. Curran, πρώην επικεφαλής του γραφείου της υπηρεσίας στο Λος Άντζελες. Το περίεργο είναι ότι από τότε μέχρι και την περασμένη Τρίτη, η συγκεκριμένη κατάθεση – σοκ έμενε κυριολεκτικά στα αζήτητα. 

Και όχι μόνο δεν ήρθε σε γνώση του Τύπου, αλλά όπως καταγγέλλει η επιτροπή έρευνας που συστήθηκε για τα χτυπήματα του 2001, κατά διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του προκατόχου του Μπιλ Κλίντον, χάθηκαν δέκα φορές ευκαιρίες για την αποκάλυψη τρομοκρατικών σχεδίων.

Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη γεννά και ορισμένα παράπλευρα ερωτήματα για τις μυστικές υπηρεσίες και τις ενέργειες τους απέναντι τα ριζοσπαστικά ισλαμιστικά στοιχεία που δρούσαν τα χρόνια πριν το 2001 στις ΗΠΑ:

Ποια άλλα στοιχεία κρύβουν επιμελώς η CIA και το FBI σχετικά με τις επιδιώξεις της Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου; Είχαν γνώση συγκεκριμένων σχεδίων και εάν ναι, τι έκαναν για να τα αποτρέψουν; Έδιναν τη δέουσα προσοχή στις πληροφορίες που λάμβαναν; Και το κυριότερο όλων: Τα αιματηρά χτυπήματα – που ας μην ξεχνάμε ήταν και το έναυσμα για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ- θα μπορούσαν να αποφευχθούν;