Για μερικούς ανθρώπους ότι και να γράψεις είναι λίγο. Ποτέ δεν θα καταφέρεις μέσα από τα κείμενα να αποτυπώσεις το ταλέντο και το μεγαλείο τους, τόσο ως καλλιτέχνες όσο ως ανθρώπους. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Μάνος Χατζιδάκις – ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους που έβγαλε ποτέ αυτή η χώρα.

Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στη Ξάνθη και έγινε γνωστός με τις συνθέσεις του στο θέατρο και τον κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Και το 1961 ήρθε η στιγμή που κανείς δεν θα ξεχάσει. 

Κέρδισε το Oscar μουσικής για τα «Παιδιά του Πειραιά» στη ταινία «Ποτέ την Κυριακή», πρωταγωνιστούσε η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη. Ωστόσο δεν πήγε ποτέ να παραλάβει το βραβείο του. Δεν ήθελε αυτού του είδους τη δημοσιότητα. «Το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Oscar που πήρα ερήμην μου και έξω απ’ τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για ν’ αφαιρέσω αυτό τον “τίτλο τιμής” από την πλάτη μου…» φέρεται να εξομολογήθηκε.

Ναι, τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Χατζιδάκις. Δεν το έκρυψε ποτέ και για αυτό το λόγο, εκτός από τα έργα του, όλοι θα τον θυμόμαστε για την προσωπικότητα και το ήθος του.