Το να αγοράζεις και να διαβάζεις ένα βιβλίο σήμερα μοιάζει κάτι απλό και δεδομένο. Ίσως τόσο δεδομένο που οι περισσότεροι δεν το κάνουν (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα). Αλλά πριν από αιώνες τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αλλά όλα άλλαξαν το 1455 όταν ένας γερμανός εφευρέτης θα παρουσίαζε το πρώτο τυπωμένο βιβλίο.
Ο Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg ήταν αυτός που εφηύρε το μηχανικό πιεστήριο, που παρέμεινε το κύριο μέσο εκτύπωσης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η εφεύρεση του Gutenberg επέτρεψε για πρώτη φορά τη μαζική παραγωγή τυπωμένων βιβλίων και έκανε τα βιβλία προσιτά για όλους τους ανθρώπους, αποτελώντας το σημαντικότερο όπλο κατά του αναλφαβητισμού.
Ο Gutenberg έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία το 1434, αλλά θα του έπαιρνε αρκετά χρόνια μέχρι να πετύχει τον σκοπό του. Αρκετά χρόνια και πάρα πολλά χρήματα, που τον οδήγησαν να αναζητήσει επενδυτές. Και μετά από αρκετούς πειραματισμούς, το 1455, παρέδωσε την τυπωμένη Βίβλο των 42 γραμμών στα λατινικά, ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.
Ο κόσμος μόλις είχε αλλάξει.