Η πιο πολυαναμενόμενη και πιο πολυσυζητημένη ταινία της επόμενης χρονιάς. Η μεγαλύτερη, από κάθε άποψη, comic book movie που έγινε ποτέ, και η μοναδική ταινία στην οποία η υπερηρωική περιπέτεια συναντά την επιστημονική φαντασία του δυστοπικού μέλλοντος και του ταξιδιού στο χρόνο. Ένα φιλόδοξο κινηματογραφικό έπος από τις σελίδες μίας από τις καλύτερες ιστορίες κόμικ που γράφτηκαν ποτέ. Η ταινία «X-MEN: Days of Future Past», αναμένεται να ξαναγράψει ιστορία στο superhero genre όπως αυτό καθορίστηκε από τον δημιουργό της, Bryan Singer που το 2000 έφερε στη μεγάλη οθόνη τους Χ-ΜΕΝ, ανοίγοντας το δρόμο για όλες τις μετέπειτα υπερηρωικές παραγωγές που κυριαρχούν πλέον στο mainstream σινεμά και φυσικά στο box-office, μετατρέποντας την «ιερή» για τους geeks, κόμικ μυθολογία, σε παγκόσμια κινηματογραφική μανία.

Και ο πρωτοπόρος της νέας εποχής των υπερηρωικών ταινιών Singer, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει τους μεταλλαγμένους του, μετά την εκτρωματική τρίτη ταινία «X-MEN:The Last Stand» (2006) του Brett Ratner, που ακολούθησε το δικό του (σ.σ. του Singer) κορυφαίο «Χ-MEN 2» (2003), και μετά το προσβλητικό, για κάθε χαρακτήρα της Marvel που εμφανίστηκε σ’ αυτό, «X-Men Origins:Wolverine» του 2009. Επιστρέφοντας ως παραγωγός και δίνοντας κατευθύνσεις για το σενάριο στο πολύ καλό «Χ-ΜΕΝ: Η Πρώτη Γενιά» το 2011 με σκηνοθέτη τον Matthew Vaughn, ήταν σίγουρο ότι αυτή δεν θα ήταν η τελευταία αποστολή που θα ανέθετε ο Singer, ως άλλος Professor X, στην υπερηρωική του ομάδα.

Η νέα αποστολή είναι το πιο τολμηρό εγχείρημα στο σινεμά των υπερηρώων. Μία από τις πιο δύσκολες για κινηματογραφική μεταφορά, ιστορίες των κόμικ. Ένα φιλμ τεράστιας κλίμακας, ένα πρότζεκτ πιο ριψοκίνδυνο από μια βόλτα πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Το «Days of Future Past» ενώνει δύο μεγάλα καστ, συστήνει νέους μεταλλαγμένους, κάνει άλματα στον χωροχρόνο, γεφυρώνει δεκαετίες, απλώνεται σε ηπείρους, παίζει -σεναριακά και κυριολεκτικά- με την τεχνολογία.

Βασισμένη στο ομώνυμο storyline από τους «θρύλους» Chris Claremont και John Byrne, που κυκλοφόρησε το 1981 στο τεύχος 141 και στη σειρά «The Uncanny X-MEN», η ταινία είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη, «in-between-quel» καθώς αποτελεί συνέχεια και του «Χ-ΜΕΝ: Η Πρώτη Γενιά», και του τρίτου «Χ-ΜΕΝ:The Last Stand». Μια «εισαγωγή» στη νέα ταινία, μας έδωσε ήδη η σκηνή ανάμεσα στους τίτλους τέλους του φετινού «The Wolverine» (όχι δεν πρόκειται να κάνω spoiler και όχι δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς τον Wolverine του 2013 για να μπει στο σύμπαν του νέου κεφαλαίου των Χ-ΜΕΝ το 2014).

Το «Days of Future Past» μας μεταφέρει σ’ ένα δυστοπικό μέλλον, περίπου μια δεκαετία μετά τα γεγονότα του «The Last Stand», όπου οι μεταλλαγμένοι βρίσκονται υπό διωγμό , εξολοθρεύονται, ή μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η «Νέμεσή» τους είναι ο επιστήμονας Bolivar Trask, ιδρυτής των κυρίαρχων Trask Industries, και δημιουργός των γιγαντιαίων ρομπότ Sentinels που κυνηγούν τους μεταλλαγμένους. Ο Wolverine και συγκεκριμένα η συνείδησή του, στέλνεται από τους Χ-ΜΕΝ στο σώμα του στο παρελθόν, στην 70’s εποχή που ακολουθεί μια δεκαετία μετά τα γεγονότα του «Χ-ΜΕΝ: Η Πρώτη Γενιά», ώστε να σταματήσει το πρόγραμμα Sentinel και να αποτραπούν οι καταιγιστικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας και των μεταλλαγμένων.

Generation X

Το «Days of Future Past» συγκεντρώνει ένα από τα μεγαλύτερα καστ που είδαμε ποτέ σε ταινία, καθώς διασταυρώνονται οι δρόμοι των Χ της Πρώτης Γενιάς με αυτούς της αρχικής τριλογίας. Από τις ταινίες Χ-ΜΕΝ 1,2 και 3 πρωταγωνιστούν οι : Ιαν ΜακΚέλεν (Erik Lehnsherr – Magneto), Πάτρικ Στούαρτ (Professor Charles Xavier), Αννα Πάκουιν (Marie/Rogue), Ελεν Πέιτζ (Kitty Pride/Shadowacat), Σον Ασμορ (Bobby Drake/Iceman), Χάλι Μπέρι (Ororo Munroe/Storm), Ντάνιελ Κάντμορ (Peter Raspoutin/Colossus). Από τους Χ-ΜΕΝ:Η Πρώτη Γενιά, επιστρέφουν οι: Μάικλ Φασμπέντερ (Erik Lehnsherr-Magneto),Τζέιμς ΜακAβόι (Professor Charles Xavier), Τζένιφερ Λόρενς (Raven/Mystique), Νίκολας Χουλτ (Hank McCoy/Beast), Λούκας Τιλ (Alex Summers/Havoc). Και φυσικά ο Χιου Τζάκμαν ως Logan/Wolverine.

Ο διάσημος πλέον Πίτερ Ντίνκλεϊτζ, ο Tyrion Lannister του Game of Thrones, είναι ο Bolivar Trask. Ο «κακός» συνταγματάρχης William Stryker, επιστρέφει αλλά αυτή τη φορά τον υποδύεται ο Τζος Χέλμαν. Αλλοι πέντε μεταλλαγμένοι από το σύμπαν των κόμικ, και αγαπημένοι χαρακτήρες των φαν, θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Days of Future Past. O Εβαν Πίτερς, πρωταγωνιστεί ως Pietro Maximoff/Quicksilver, o Ομαρ Σι είναι ο Bishop, ο ΜπούMπου Στούαρτ είναι ο James Proudstar/Warpath, ο Εϊνταν Κέιντο είναι ο Sunspot και η Μπίνγκμπινγκ Φαν είναι η Clarice Ferguson/Blink.

Γνωρίστε τους νέους μεταλλαγμένους των «Χ-ΜΕΝ: Days of Future Past»

Pietro Maximoff/Quicksilver

Το ένα από τα δίδυμα παιδιά του Magneto (με την αδερφή του Wanda/Scarlet Witch θα εμφανιστούν στο «Avengers 2: Age of Ultron»). Τα δίδυμα πρωτοεμφανίστηκαν ως μέλη της Αδελφότητας των Evil Mutants και ο Quicksilver έχει ψηφιστεί μεταξύ των 25 καλύτερων Χ-ΜΕΝ όλων των εποχών. Αποτελεί ένα από τα εμβληματικά παραδείγματα «κακού» που έγινε «καλός». Έχει την ικανότητα να κινείται και να σκέφτεται σε υπεράνθρωπες ταχύτητες. Από τη δική του οπτική, όλοι οι άλλοι κινούνται απίστευτα αργά. Για να καταφέρει να περάσει στο κοινό η «οπτική» του Quicksilver, ο Bryan Singer χρησιμοποίησε μια πρωτοποριακή τεχνική. Προκειμένου να δούμε την ικανότητα του Quicksilver σε όλο της το μεγαλείο, ο σκηνοθέτης γύρισε τις σκηνές δράσης του σούπερ ήρωα σε κλίμακα 3600 καρέ το δευτερόλεπτο, που είναι 150 φορές πιο αργό από το στάνταρ των 24 καρέ το δευτερόλεπτο ενός γυρίσματος κανονικής σκηνής. Έτσι όμως ο ήρωας αντιλαμβάνεται την κίνησή του 150 φορές πιο γρήγορα! Κάτι που απαιτούσε υπερβολικό φωτισμό για το κάθε καρέ. Μ’ αυτήν την τεχνική θα μας μεταφέρει ακριβώς την αίσθηση που έχει ο Quicksilver για τον κόσμο που γυρίζει γύρω του. Όταν εκείνος κινείται, όλα τα άλλα γύρω του, σχεδόν κινούνται σε μια ατέρμονη παύση. Η παραμικρή σταγόνα βροχής, το πιο ανεπαίσθητο ράπισμα του ανέμου, μπαίνει σε slow motion από το point of view του Quicksilver. Δύσκολο να περιγραφεί, καινοτόμο στην κινηματογράφησή του, είναι ένα από τα «θαύματα» που περιμένουν να αποκαλυφθούν στην πολυαναμενόμενη ταινία. Α και -σ’ ευχαριστούμε Bryan Singer- o Quicksilver θα έχει ασημένια μαλλιά!

Bishop

Μεταλλαγμένος μπάτσος-ταξιδευτής από ένα ζοφερό μέλλον, μέλος των Security Enforcers του καθηγητή Xavier, έχει την ικανότητα να απορροφά εκρήξεις ενέργειας και στην συνέχεια να χρησιμοποιεί αυτήν την ενέργεια, δημιουργώντας τις δικές του ενεργειακές εκρήξεις. Γεννήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταλλαγμένων και φέρει το σημάδι «Μ» (Mutant) πάνω από το δεξί του μάτι. Ταξίδεψε στον 20ο αιώνα και ένωσε τις δυνάμεις του με τους Χ-ΜΕΝ τους οποίους ήξερε μόνο ως θρύλους από τις αφηγήσεις της γιαγιάς του. Παρορμητικός αντι-ήρωας, με δυσκολία προσαρμογής, μετά από 15 περίπου χρόνια ως μέλος της Χ ομάδας, συνέχισε να υπάρχει στα κόμικ ως βασικός ανταγωνιστής τους.

James Proudstar/Warpath

Ιθαγενής Απάτσι, ο Warpath είναι ένας μεταλλαγμένος με υπεράνθρωπη δύναμη και ταχύτητα, όπως υπήρξε και ο αδερφός του Thunderbird που είχε μικρή διάρκεια ζωής ως Χ-Man. Ωστόσο οι δυνάμεις του Warpath είναι πολύ ανώτερες. Αρχικά κατηγορούσε τους Χ-ΜΕΝ ως υπεύθυνους για το θάνατο του αδερφού του και έγινε μέλος της ομάδας «κακών» Hellions για να πάρει την εκδίκησή του. Στη συνέχεια αναθεώρησε κι έγινε μέλος της X-FORCE (η επόμενη ταινία που έχει ανακοινωθεί για το σύμπαν των μεταλλαγμένων της Marvel μετά το DOFPast).

Sunspot

Αγαπώ Sunspot! Αγαπώ την Χ-ιδιότητά του, αγαπώ το look του, αγαπώ το ID – όνομά του, προσκυνώ τον Bryan Singer γιατί τον εμπιστεύομαι ότι ακόμη κι αν ο Sunspot κάνει εμφάνιση δευτερολέπτων, θα είναι η καλύτερη και πιο ουσιαστική σινε-απεικόνιση Sunspot που θα δω ποτέ (σε αντίθεση με τον έτερο Χ-λατρεμένο μου Angel που συνθλίφτηκε από τον Brett Ratner στο τραγικό από κάθε άποψη Last Stand). Ο Sunspot (Roberto “Bobby” Da Costa με Βραζιλιάνικη καταγωγή) έχει την mutant ικανότητα να απορροφά ηλιακή ενέργεια και να την μετατρέπει σε δική του φυσική δύναμη. Μπορεί επίσης να παίρνει μία «μαύρη» σούπερ ενισχυμένη μορφή, κι έχει μία –κατ’ εμέ- φοβερή κόμικ μυθολογία. Προσπερνώ όσον αφορά τα κόμικ, την αρχηγική συμμετοχή του στην σειρά New Mutants και την εξέλιξή του ως μέλος της X-FORCE, και απλά περιμένω εναγωνίως να δω τι θα κάνει με τον χαρακτήρα του ο Bryan Singer . Και πιστέψτε με, αν υπάρξει σωστά κινηματογραφικά , έστω κι ένα λεπτό εμφάνισης/απεικόνισης Sunspot , όπως και του Quicksilver, πραγματικά θα τα έχετε δει όλα! Και ειδικά σ΄ αυτό το θέμα, in Bryan Singer we trust!

Clarice Ferguson/Blink

Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου. Just… blink. Και την επόμενη στιγμή ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε την Blink. Την μεταλλαγμένη με την χαριτωμένη εμφάνιση και το ακόμη πιο χαριτωμένο mutant ID, που έχει την ικανότητα να τηλεμεταφέρεται η ίδια αλλά και να δημιουργεί πύλες τηλεμεταφοράς για πρόσωπα και αντικείμενα. Δεν αναφέρω καν το πώς διοχετεύει αυτήν την ενέργειά της. Και είναι ασταθής ως προσωπικότητα. Η ψυχή της ανήκει στην Σκοτεινή Πλευρά. Αν περιμένετε να δείτε μία mutant Tinkerbell , ξεχάστε το, και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε μία από τις δημοφιλέστερες και πιο badass σούπερ ηρωίδες που είδατε ποτέ και που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τον κόσμο που ξέρατε…in the blink of an eye.

Οι «X-MEN: Days of Future Past» , σε 3D αλλά και σε κανονικό 2D, κάνουν την πρεμιέρα τους στις ΗΠΑ στις 23 Μαϊου του 2014. Η επέλασή τους στις ελληνικές αίθουσες αναμένεται να ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 22 Μαϊου, λόγω του ότι οι ταινίες στη χώρα μας κάνουν πλέον «άνοιγμα» Πέμπτη και όχι την καθιερωμένη Παρασκευή. Κι εμείς απλά μετράμε αντίστροφα…