Ήταν 11 Απριλίου 2001. Η Αυστραλία υποδεχόταν την Αμερικανική Σαμόα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002. Οι γηπεδούχοι ήταν το φαβορί από την αρχή, αλλά τελικά ότι έγινε μέσα στο γήπεδο δεν θύμισε και πολύ ποδόσφαιρο – κάτι σε πόλο έμοιαζε και σφαγή από το… Game of Thrones. Η Αυστραλία κέρδισε με το εξωπραγματικό 31-0 (!) και η Αμερικανική Σαμόα κέρδιζε από το τότε τον καθόλου τιμητικό τίτλο της «Χειρότερης ομάδας του πλανήτη».

 

Και το 2011 αποφάσισε πως ήρθε ο καιρός να πετάξει από πάνω της αυτή τη… ταμπέλα. Πήρε στη θέση του προπονητή τον παλιό Ολλανδό παίκτη Thomas Rongen, ο οποίος εκτός από την εμπειρία του, έφερε μαζί του και τη σκληρή προπόνηση.

Και τα θετικά αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, καθώς την ίδια χρονιά η Αμερικανική Σαμόα πέτυχε την παρθενική της νίκη, επικρατώντας της Τόνγκα με 2-1. Μια νίκη που πανηγυρίστηκε λες και κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και ναι, παρά αυτή τη νίκη της δεν έχει βελτιώσει ιδιαίτερα την εικόνα της, αλλά παλεύει πολύ για να τα καταφέρει. Και αυτή την προσπάθεια των παικτών και του προπονητικού τιμ κατέγραψαν οι Mike Brett και Steve Jamison στο ντοκιμαντέρ «Next Goal Wins».

Δες εδώ το trailer του ντοκιμαντέρ.