Μέχρι πριν από μερικά πράγματα τα πράγματα ήταν λίγο δεδομένα: το graffiti αγγίζει τα όρια του βανδαλισμού. Το έλεγαν όλοι – γονείς, αρχές, μίντια. Άλλωστε όλοι έχουμε δει αστυνομικούς να κυνηγάνε πιτσιρικάδες επειδή «βρώμισαν» τα κτήρια και καταστηματάρχες να βάφουν τους τοίχους για να «καθαρίσουν».

Και για τους graffiti artists τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετικά. Δεν έλεγαν ότι είναι καλλιτέχνες. Απλά ήθελαν είτε να περάσουν κάποιο μήνυμα είτε να δώσουν χρώμα στις μουντές πόλεις. Απλά τα πράγματα. Αλλά είπαμε, μέχρι πριν μερικά χρόνια. Γιατί μετά ήρθε ο Banksy.

Ok, ο Βρετανός street artist ήταν στους δρόμους καιρό. Αλλά πριν από κάποια χρόνια, όχι απλά τον έμαθε ο κόσμος, αλλά «γεννήθηκε» και η Banksy-mania. Και σήμερα δεν θεωρείται απλά ο κορυφαίος street artist, αλλά είναι και ένας αρκετά πλούσιος καλλιτέχνης. Έστω κι αν πολλές φορές τα λεφτά από τα έργα του δεν τα παίρνει ο ίδιος, αλλά ο ιδιοκτήτης του… τοίχου!

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι το έργο του «Kissing Coppers», που είχε σχεδιάσει στον τοίχο μιας παμπ το 2004, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Μαϊάμι για 420.000 ευρώ. Και μην σου κάνει καμία έκπληξη, γιατί αυτό δεν είναι ούτε το μόνο του έργο που έχει βγει στο «σφυρί», ούτε το πιο ακριβό του.

Δες το top10 των έργων του Banksy που μοσχοπουλήθηκαν.