Η ταινία «12 χρόνια σκλάβος» αναδείχθηκε καλύτερη ταινία της χρονιάς στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, «BAFTA» (British Academy Film Awards) και «έδειξαν» ποιοι θα είναι τα φαβορί για τα Oscar.

Και αφού ο βραβευμένος δημιουργός Steve McQueen(«Shame», «Hunger») είδε την ταινία του να κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας, παρακολούθησε στη συνέχεια και τον πρωταγωνιστή του, Chiwetel Ejiofor, να παραλαμβάνει το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου. Αξίζει, βέβαια, να τονίσουμε πως η ταινία διαθέτει πολλή… Μεγάλη Βρετανία, αφού εκτός του σκηνοθέτη υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι του Νησιού, όπως οι Michael Fassbender και Benedict Cumberbatch.

https://www.youtube.com/watch?v=Q75KqWRzvBY

Αλλά και το «Gravity» έχει έντονο… βρετανικό άρωμα. Παρόλο που οι δύο πρωταγωνιστές, George Clooney και Sandra Bullock, είναι αμερικανοί, η ταινία γυρίστηκε στη Γηραιά Αλβιώνα  και όλο το τεχνικό προσωπικό έλκει την καταγωγή του από εκεί.

Το βράδυ της Κυριακής, οι δύο αυτές ταινίες, παρέα με το «American Hustle», έδιναν μια «μάχη» στήθος με στήθος, σχεδόν σε κάθε κατηγορία. Η ανατροπή έγινε στην κατηγορία του β’ γυναικείου ρόλου, εκεί που η Jennifer Lawrence («American Hustle») κέρδισε το… φαβορί Lupita Nyong’o («12 years a slave»). Ένα άλλο φαβορί, η Cate Blanchette, παρέλαβε ένα ακόμη βραβείο, μετά τις «Χρυσές Σφαίρες», για την ερμηνεία της στο «Blue Jasmine», του Woody Allen. Ίσως αυτό το βραβείο να πανηγυρίστηκε όσο κανέναν άλλον, από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη, αφού φανερώνει πως οι Βρετανοί δεν επηρεάστηκαν από όσα… «αποκάλυψε» η κόρη του για τη «σχέση» της με τον πατέρα της.

https://www.youtube.com/watch?v=SMN7PJWSa_I

Μία ακόμη ανατροπή ήρθε με τη βράβευση του Barkhad Abdi, του «Σομαλού τρομοκράτη» της ταινίας «Captain Phillips», όπου πρωταγωνιστεί ο Tom Hanks. Στον πρώτο του μεγάλο ρόλο, ο Σομαλός ηθοποιός κατάφερε να κερδίσει θηρία της κατηγορίας του (β’ ανδρικού ρόλου) όπως οι Fassbender, Bradley Cooper («American Hustle»), Daniel Bruhl («Rush») και Matt Damon (για την τηλεταινία «Behind the Candelabra»). Αξίζει να αναφέρουμε πως απέναντί του δεν βρέθηκε ο Jared Leto, που είναι το φαβορί για Oscar β’ ανδρικού ρόλου («Dallas Buyers Club»), αφού η ταινία δεν είχε έγκαιρη διανομή στη Μεγάλη Βρετανία. Για αυτό και δεν υπάρχει πουθενά στις κατηγορίες ο Matthew McConaughey, κάτι που αναμένεται να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στα επερχόμενα Oscar.

Αλλά και πάλι, χωρίς την υποψηφιότητα του McConaughey, ο Leonardo Dicaprio έμεινει με άδεια χέρια, για το «Wolf». Παρόλα αυτά, το «Great Gatsby», σήκωσε δύο βραβεία, για παραγωγή και κοστούμια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως βραβείο για τη συνολική προσφορά της, έλαβε η Helen Mirren, από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ. H ηθοποιός είχε ενσαρκώσει τη γιαγιά του γαλαζοαίματου στην ταινία The Queen (2007).

Τέλος, η εικόνα του Brad Pitt (που πήρε βραβείο για το 12 Years A Slave) να συνοδεύει την Angelina Jolie, φορώντας και οι δύο σμόκιν, ήταν από τις high light του βρετανικού… κόκκινου χαλιού!

 

Τα βραβεία στις κύριες κατηγορίες:

Καλύτερης Ταινίας
«12 Χρόνια Σκλάβος»

Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας
«Gravity»

Σκηνοθεσίας
Αλφόνσο Κουαρόν για το «Gravity»

Α’ Ανδρικού Ρόλου
Τσιουέτελ Ετζίοφορ στο «12 Χρόνια Σκλάβος»

Α΄Γυναικείου Ρόλου
Κέιτ Μπλάνσετ στο «Blue Jasmine»

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Μπάρχαντ Αμπντί στο «Captain Phillips»

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Τζένιφερ Λόρενς στο «Οδηγός Διαπλοκής»

Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
«The Act of Killing»

Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
«Frozen»

Πρωτότυπου Σεναρίου
Έρικ Γουόρεν Σίνγκερ και Ντέιβιντ Ο. Ράσελ για το «Οδηγός Διαπλοκής»

Προσαρμοσμένου Σεναρίου
Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ για το «Philomena»

Καλύτερη Μη Αγγλόφωνη Ταινία
«The Great Beauty»

Μουσικής Επένδυσης
«Gravity».