Όταν αρχίζεις τα όνειρα και φαντάζεσαι τον εαυτό σου στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου, σίγουρα είσαι στους πρωταγωνιστές. Μάλλον επιθετικός, που βάζει το γκολ της νίκης σε κάποιο τελικό ή χαρίζει το πρωτάθλημα στην ομάδα του. Άντε στη χειρότερη να είσαι τερματοφύλακας, που πιάνει το πέναλτι και γίνεται ήρωας. Αυτή η φαντασίωση ισχύει κατά 99,9 στους άνδρες. Στο 0,1% απλά υπάρχει ο Pierluigi Collina!

Όχι, ο Ιταλός δεν είναι ο μοναδικός διαιτητής που έχει περάσει από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά σίγουρα είναι ο πιο γνωστός. Ίσως είναι το πρώτο «κοράκι» που είναι τόσο διάσημος όσο οι stars της στρογγυλής θεάς. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1960 στη Μπολόνια, άρχισε να παίζει αμυντικός σε μια τοπική ομάδα, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι το ταλέντο του ήταν να έχει τη σφυρίχτρα στο στόμα. Σπούδασε οικονομικά, άρχισε να διευθύνει ματς σε μικρές κατηγορίες και σταδιακά πέρασε στα σημαντικά ματς.

Στις αρχές των 90’s μπήκε στα μεγάλα σαλόνια, όμως παράλληλα χτυπήθηκε και από μια σοβαρή μορφή αλωπεκίασης, χάνοντας όλη του την τριχοφυΐα από το πρόσωπο. Κάτι που του έδωσε και το παρατσούκλι «Κότζακ».

Από το 1995 και για μια δεκαετία, ο Collina κυριάρχησε στα γήπεδα, κερδίζοντας 6 συνεχόμενες φορές (από το 1998 έως το 2003) τον τίτλο του Καλύτερου Διαιτητή της Χρονιάς.

Το 1999 ήταν ο άρχοντας του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ (η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε τη Μπάγερν Μονάχου με 2-1), το 2002 διεύθυνε τον τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα σε Βραζιλία και Γερμανία (2-0 η Σελεσάο), ενώ το 2004 σφύριζε τον τελικό του Κυπέλλου UEFA και συμμετείχε στο Euro της Πορτογαλίας.

Ακόμα και όταν κρέμασε τη σφυρίχτρα του, συνέχισε να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα ως σύμβουλος διαιτητών σε διάφορες Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ιαπωνία, όπου έχει κάνει και διαφημιστικά, αλλά και ανάμεσα στους Τούρκους οπαδούς, καθώς καμία ομάδα τους δεν έχει χάσει με τον Collina διαιτητή. Το 2011 η ιταλική ομοσπονδία τον τίμησε χαρίζοντάς του μια θέση στο ποδοσφαιρικό Hall of Fame.