Και ξαφνικά, μια χρυσή ευκαιρία δόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, να βλέπει τη φωτογραφία του δίπλα δίπλα με αυτή του George Clooney. Ένα split που θα ζήλευε το 80% των δημοσίων ανθρώπων παγκοσμίως. Μετά τη δήλωση του ηθοποιού και σκηνοθέτη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός θεώρησε… κομψό (sic) και επιβεβλημένο, να στείλει μια ευχαριστήρια επιστολή στον πολιτικοποιημένο Αμερικανό star, εκφράζοντας όλους τους Έλληνες.

Η αλήθεια είναι πως το ύφος της επιστολής «ξένισε» πολλούς. Σαν ιθαγενείς που ψάχνουν το δίκιο τους, αλλά δεν τους ακούει κανείς, σπεύδουμε να «γλείψουμε», να προσκαλέσουμε, να αποθεώσουμε ένα τύπο που απλά είπε την αναμφισβήτητη αλήθεια.

Το γεγονός πως η Ελλάδα έχει δίκιο, δεν χωρά αμφιβολία. Πρέπει να είσαι τουλάχιστον βλαξ ή μπάτλερ της Βασίλισσας Ελισάβετ για να υποστηρίξεις το αντίθετο. Και ο Clooney είπε το αυτονόητο.

Η επιστολή όμως είναι γραμμένη σε άπταιστα λαϊκίστικα, κάτι που ενοχλεί! Είναι πολύ… νεοελληνική!

Να μερικά κομμάτια που μας έκαναν εντύπωση:

«Σας ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω ότι θα δεχθείτε την πρόσκληση να περάσετε λίγες μέρες στην Ελλάδα».

(Και τι σου ζητήσαμε ρε αδερφέ; Να πεταχτείς για έναν ελληνικό, να μας πεις τα νέα της παρέας και να βγούμε μια φωτογραφία. Ωχού!)

 «Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα».

(Που ακόμη κλαίνε τα «ξενιτεμένα» ακούγοντας Καζαντζίδη)

«Οι συμπατριώτες μου και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που συμπλέετε δημόσια με αυτό το αέναο κύμα συμπαράστασης και διεκδίκησης. Δε μας εκπλήσσει, άλλωστε, η στάση σας. Όχι μόνο η νέα σας ταινία, αλλά ολόκληρη η πορεία σας καταδεικνύει έναν ενεργό πολίτη και δημιουργικό καλλιτέχνη που ανυποχώρητα υπερασπίζεται ό,τι είναι «και δίκαιο και καλό».

(Δυστυχώς την επιστολή δεν «συνοδεύει» φωτογραφία του υπουργού με DVD των ταινιών του star του Hollywood).

Μόνο ο τενεκές λάδι, λίγη φέτα και μια «χούφτα» χώματος από τον Παρθενώνα έλειπαν. Γιατί υποβιβαζόμαστε μόνοι σαν Κράτος;

Σαν να μην έλειπε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήλεψε το split των δύο πρωταγωνιστών  και θέλησε να μπει στο «κάδρο». Με ανακοίνωση που έστειλε αμφισβητεί πως ο Clooney έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ενώ «ρίχνει βέλη» στον υπουργό:

«Εδώ και αρκετούς μήνες ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλου, για σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας όπως η μοίρα του ΕΚΕΒΙ και η διατήρηση της ενιαίας τιμής βιβλίου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μετά λύπης βλέπουμε πως ο κύριος Παναγιωτόπουλος είναι απασχολημένος με το να αποστέλλει ευχαριστήριες επιστολές σε αγαπημένους χολιγουντιανούς σταρ για δήθεν δηλώσεις τους υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Θυμήθηκε την ενιαία τιμή βιβλίου (πραγματικά σημαντικό ζήτημα), αλλά τι περίμεναν για να βγάλουν ανακοίνωση; Το θέμα δεν προέκυψε χθες…

Επίσης, καλό θα είναι να έχουν μια πιο ενδελεχή ενημέρωση, για τις δηλώσεις του Clooney…

Τους παραπέμπουμε στο Euronews.