Για πρώτη φορά δημοσιεύεται η μοναδική νουβέλα του Charlie Chaplin με τίτλο «Footlights» ως ανεξάρτητο έργο, η οποία ωστόσο και προϊδεάζει το θεατή ως prequel για την ταινία «Limelight» εξετάζοντας τη σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό του και τη λειτουργία της τέχνης.

Το 1952 σημάδεψε την καριέρα του Charlie Chaplin στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού το Limelight ήταν η τελευταία ταινία του που προβλήθηκε εκεί εξαιτίας των υποτιθέμενων φιλοκομμουνιστικών θέσεων του. Μάλιστα η ταινία υπέστη ευρύ boycottage από το κοινό και ο Charlie Chaplin, για τον οποίο υπήρχαν ψίθυροι και μομφές από αρκετά χρόνια νωρίτερα, έχασε σχεδόν ολοσχερώς τη δημοφιλία του στη χώρα που άλλοτε τον λάτρεψε.

Η ταινία «Limelight» θεωρείται από τις πλέον σοβαρές αλλά και αυτοβιογραφικές του Charlie Chaplin που έγραψε το σενάριο, τη σκηνοθέτησε αλλά και πρωταγωνιστεί σε αυτήν στο ρόλο ενός έκπτωτου κωμικού που σώζει τη μπαλαρίνα Claire Bloom από την αυτοκτονία και μαζί προσπαθούν να αναβιώσουν τις καριέρες τους. Η ταινία αγγίζει θέματα όπως η ψυχική υγεία, η φτώχεια, ο αλκοολισμός και η φυσική φθορά μέσα από προσωπικά βιώματα του ίδιου του καλλιτέχνη.

Στη νουβέλα «Footlights» ο Charlie Chaplin που είχε ήδη χάσει μεγάλο μέρος του κοινού του αποτυπώνει με ένα σκοτεινό και νοσταλγικό ύφος την αγωνία που βιώνει ο καλλιτέχνης αντιλαμβανόμενος το τέλος της λαμπερής διαδρομής.

Το βιβλίο, που γράφτηκε το 1948 και παρέμεινε ανέκδοτο για πάνω από 60 χρόνια, εμβαθύνει στις σκιές της ταινίας «Limelight» αλλά και αποκαλύπτει την διάθεση του δημιουργού την περίοδο της ταραχώδους αποκαθήλωσης του, εξαιτίας της αντικομμουνιστικής πολιτικής των Η.Π.Α. και του J. Edgar Hoover, διευθυντή του F.B.I. που τον μετέτρεψε σε ανθρώπινο στόχο.

Παρέμενε στα αρχεία της οικογένειας του Charlie Chaplin έως ότου ο βιογράφος του David Robinson κατάφερε να συνθέσει τα χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα κομμάτια σε ένα σύνολο που θα εκδοθεί από το ίδρυμα Cineteca di Bologna, το οποίο έχει αναλάβει τη συνολική ψηφιοποίηση και αποκατάσταση του έργου του.

Η νουβέλα «Footlights», μαζί με σχόλια και σύνδεση της εξέλιξης της ιστορίας από τον Robinson, θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση του British Film Institute Southbank όπου μάλιστα θα βρίσκεται και η συμπρωταγωνίστρια του καταλυτικού δημιουργού για την εξέλιξη του κινηματογράφου Claire Bloom, στην οποία αφιερώνεται η νουβέλα. Το βιβλίο θα πωλείται στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου και στο Amazon.