Όρθια σε πείσμα του… εγκέλαδου παραμένει η Κεφαλονιά που δοκιμάζεται, αλλά οι κάτοικοί της βρίσκουν το ψυχικό σθένος και ανταπεξέρχονται, παρόλη την ταλαιπωρία, την αγωνία και τη στεναχώρια τους.
«Είναι μια νύχτα δύσκολη, γιατί είμαστε σε μια αναμονή της εξέλιξης του φαινομένου και συνήθως μετά από έναν μετασεισμό τόσο μεγάλης έντασης, για 48 ώρες είμαστε όλοι σε εγρήγορση, ενώ ο καιρός δεν βοηθάει όσο θα θέλαμε. Και αυτό δημιουργεί μια γενικότερη αναστάτωση», αποκάλυψε στο Provocateur.gr ο αντιδήμαρχος τουρισμού του νησιού, Βαγγέλης Κεκάτος.
Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος προειδοποίησε τη Δευτέρα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να μην μπουν στα σπίτια τους «εάν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί», έπειτα από το νέο, ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ.
Παρά το τσουχτερό κρύο και τους δυνατούς ανέμους, πολλοί είναι οι κάτοικοι που δεν θέλουν να μπουν σε καμπίνα πλοίου και να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους, Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν να αφήσουν τις «εστίες» τους, την ίδια ώρα που στην περιοχή έρχονται ενισχύσεις.
«Περιμένουμε και ένα κρουαζιερόπλοιο προκειμένου να βοηθήσει. Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει από τα σπίτια του και πολλοί είναι εκείνοι που στήνουν τις σκηνές έξω από αυτά. Τους βοηθάει και ο στρατός να στήσουν αντίσκηνα και να τους προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία», διευκρινίζει ο κύριος Κεκάτος και συνεχίζει αναφερόμενος στα συσσίτια… «Τα συσσίτια προχωρούν. Υπάρχει φροντίδα για τον κόσμο, με τη βοήθεια της Εκκλησίας και μέσω της Πρόνοιας. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία και κούραση για τον κόσμο, αλλά αυτό που κρατάμε είναι πως το νησί άντεξε και αυτόν το σεισμό και δεν θρηνήσαμε θύματα».
Πέραν της ανάγκης να βρεθούν καταλύματα και τροφή για τους κατοίκους, αναγκαία είναι και η ψυχολογική υποστήριξη, με τον αντιδήμαρχο να σημειώνει πως «έχουμε συνεργασία με τον παιδοψυχίατρο κ. Νικολαϊδη, αλλά και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να ενημερωθούν και γονείς, αλλά και για τα παιδιά που φοβούνται».
Και ενώ είχε προβλεφθεί πριν από το σεισμό της Δευτέρας να παραμείνουν κλειστά τα σχολειά μέχρι την Πέμπτη, πλέον, το άνοιγμά τους μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, όταν πραγματοποιηθούν και πάλι έλεγχοι και υπάρχει η βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλεια των μαθητών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Provocateur.gr, ο αντιδήμαρχος τουρισμού εξέφρασε τα παράπονά του για τον τρόπο που κάποια Μέσα καλύπτουν τα γεγονότα. «Αυτήν την περίοδο ζυγίζουμε την κατάσταση και επικεντρώνουμε στα ευαίσθητα σημεία. Και είναι σημαντικό να μην δραματοποιούμε την κατάσταση, να μην λέμε ψέματα και να μην κάνουμε «αρνητική διαφήμιση». Δεν είναι δυνατόν να λένε για το σεισμό του 2014 και να παίζουν πλάνα του 1953. Είναι λάθος και παραπλανητικό», τόνισε ο κ. Κεκάτος, που συνέχισε σημειώνοντας πως «προσπαθούμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Έχουν υπάρξει υπερβολές. Υπάρχει τρομολαγνεία. Υπάρχει ταλαιπωρία, αλλά όταν μετά από τέτοια σεισμική δραστηριότητα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα μέσα στη στεναχώρια μας. Έρχονται από την Αθήνα υπουργοί για την επιτάχυνση και την αποτελεσματικότητα του έργου. Είμαστε αισιόδοξοι σε γενικές γραμμές. Κρατάμε την ψυχραιμία μας γιατί η Κεφαλονιά είναι συνηθισμένη στους σεισμούς και οι κάτοικοι διαθέτουν μεγάλη αντισεισμική παιδεία. Οπότε δεν υπάρχουν φαινόμενα πανικού παρά ελάχιστα».
Ο αντιδήμαρχος έδωσε τη δική του απάντηση για το εάν σχετίζεται η έρευνα για φυσικό αέριο στην περιοχή με την έντονη σεισμική δραστηριότητα, θεωρία που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δεύτερα. «Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, δεν σχετίζεται η έρευνα για φυσικό αέριο στην περιοχή, με τη σεισμική δραστηριότητα: «Σύμφωνα πάντα με αυτά που υποστηρίζουν επιστήμονες – σεισμολόγοι. Η Κεφαλονιά ήταν πάντα μια περιοχή που «βγάζει» σεισμούς, ο κόσμος είναι μαθημένος να ζει με αυτούς, απλά κάποιες φορές η δραστηριότητα είναι πιο έντονη».
Το Provocateur επικοινώνησε και με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων, Σίσσυ Αντωνάτου, που μας έδωσε μια «εικόνα» για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
«Οι πιο πολλές ζημιές έχουν γίνει στο Ληξούρι», τόνισε η κυρία Αντωνάτου και σημείωσε πως «ακόμη και στα σπίτια που δεν έχουν χτυπηθεί πολύ, οι οικοσκευές (ηλεκτρικές συσκευές, μαγειρικά σκεύη κα) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», με τον κ. Κεκάτο να συμφωνεί τονίζοντας πως «όλα αυτά έχουν προβλεφθεί και θα υπάρχει βοήθεια από το Κράτος».
Ένα από τα ζητήματα που έπονται, αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής των κατοίκων, είναι και αυτό του τουρισμού, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για τους Κεφαλονίτες.
Η κυρία Αντωνάτου υποστήριξε πως «τα ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά άντεξαν όλα. Βέβαια, στο Ληξούρι έχουν υποστεί ζημιές», ενώ ο κύριος Κεκάτος αποκάλυψε πως «πριν από λίγο ολοκληρώθηκε μια σύσκεψη με τον ΕΟΤ και φορείς τουρισμού και τα ξενοδοχεία δεν έχουν σοβαρές ζημιές. Μικροζημιές υπάρχουν, αλλά όχι κάτι σοβαρό. Προτεραιότητα για εμάς είναι να βρει το νησί και πάλι τους ρυθμούς του, να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας, να ανοίξουν τα σχολεία και έπειτα θα ασχοληθούμε με τον τουρισμό».
Η συμπεριφορά των κατοίκων της Κεφαλονιάς θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς. Στην περίπτωση των δύο σεισμών της Κεφαλονιάς «το συμπέρασμα είναι πως τα κτίρια είναι καλά θωρακισμένα. Αυτό που τόνιζαν σεισμολόγοι είναι ότι “αν ο σεισμός γινόταν στο Παρίσι, θα είχε πέσει το μισό», δήλωσε στο Provocateur ο αντιδήμαρχος τουρισμού.