Όσοι είναι καμιά σαραντάρα θα θυμούνται αρκετά καλά την υπόθεση Woody Allen και Mia Farrow, τα δικαστήρια και τις κατηγορίες της ηθοποιού απέναντι στον σκηνοθέτη και πρώην σύντροφό της για κακοποίηση της 7χρονης υιοθετημένης κόρης τους Dylan, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Πολλοί κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη, άλλοι τη Farrow, ότι ζήλεψε από τη σχέση του Allen με τη θετή της κόρη και κατά 30φευγα χρόνια μικρότερή του Soon-Yi. Αλήθειες; Ψέματα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Η ουσία είναι ότι οι κατηγορίες τελικά «κατέπεσαν» στο δικαστήριο. Και το συμπέρασμα είναι ότι μιλάμε για την πιο ό,τι-να-ναι οικογένεια του πλανήτη.
Και τώρα καμιά 20αρια χρόνια μετά, η -πλέον- ενήλικη Dylan επανήλθε στο προσκήνιο με ανοικτή επιστολή της, όπου συνεχίζει να κατηγορεί τον Woody για κακοποίηση, να εκφράζει την αγανάκτησή της για το σύστημα και την πέφτει στους Cate Blanchett, Alec Baldwin, Emma Stone, Scarlett Johansson και γενικά σε όποιον ηθοποιό έχει συνεργαστεί μαζί του!
Δεν θα σταθώ στο αν είναι ένοχος ο Allen ή αν τα έχει βγάλει από το μυαλό της η Dylan ή αν της έχει κάνει πλύση εγκεφάλου η Farrow γιατί ποτέ δεν ξεπέρασε τον χωρισμό και τον τρόπο. Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Αλλά θα σταθώ πάρα πολύ στους «δικηγόρους», «δικαστές» και… «εκτελεστές» που γέμισε ο τόπος ξαφνικά. Και κυρίως τα social media.
Τυπάκια που από τη μία στιγμή στην άλλη βάφτισαν τον Woody «παιδεραστή» και ετοιμάζονται να του πάρουν το σκαλπ. Ξαφνικά οι ψαγμένοι και ηθικοί δικαστές θέλουν να κάψουν τις ταινίες του στο κέντρο της πλατείας, ορκίζονται ότι δεν θα ξαναδούν ποτέ τα φιλμ του, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί είναι χίλια τα εκατό σίγουροι για την ενοχή του: «τι περίμενες από έναν τέτοιο τύπο. Φαίνεται πόσο ανωμαλάρα είναι από τη φάτσα του» είδα στο Facebook. Ε, άμα φαίνεται στη φάτσα του, τότε δεν γίνεται να έχεις άδικο φιλαράκι. Σίγουρα κακοποιούσε τη θετή του κόρη. Άντε, τον καταδικάσαμε, πάμε τώρα να δούμε καμιά ηθική ταινία. Τι λες για τα «Nymphomaniac»; Έχω ακούσει καλά λόγια. Και στη τελική δεν έχει ακουστεί ποτέ ότι ο Lars Von Trier κακοποιούσε παιδάκια. Κύριος, απλά καταλαβαίνει τον Hitler!
Και ίσως να μην έπρεπε να μου κάνουν εντύπωση αυτές οι αντιδράσεις, γιατί σε τέτοια θέματα η Ελλάδα είναι γνωστό χωριό. Αλλά τελικά και η Αμερική δεν πάει πίσω. Σφαγή και στα social media στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με… μεγαλοδικαστές να ζητάνε το κεφάλι του εδώ και τώρα.
Μάλιστα την έπεσαν και σε άλλους γνωστούς ηθοποιούς του Hollywood απαιτώντας να βγουν στο Twitter και να πουν τη γνώμη τους – δηλαδή να καταδικάσουν και αυτοί τον Woody Allen ώστε να πάνε στον… παράδεισο! Για παράδειγμα στον Alec Baldwin, ο οποίος επειδή έχει παίξει σε ταινίες του Allen, απαίτησαν να ζητήσει συγγνώμη από την Farrow για τις επιλογές του. Βέβαια ο γνωστός ηθοποιός δεν μασάει από αυτά και τα έχωσε χοντρά στον θαυμαστή του, λέγοντάς του: «Τι σκατά έχεις πάθει ρε και πιστεύεις ότι έχεις το δικαίωμα να σχολιάζεις ένα τόσο προσωπικό οικογενειακό θέμα; Κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος έχει θέση σε αυτό το οικογενειακό θέμα» (What the f&@% is wrong w u that u think we all need to b commenting on this family’s personal struggle?.You are mistaken if you think there is a place for me, or any outsider, in this family’s issue).
Και στην τελική, επειδή έχω πάρει απόφαση ότι δεν θα πάω στον παράδεισο, να κάνω μια ερώτηση; Δεν βρίσκετε λίγο περίεργη την περίοδο που αποφάσισε να δημοσιευτεί η ανοικτή επιστολή και να γίνει αυτός ο χαμός; Μια περίοδο λίγο πριν τα Όσκαρ όπου η ταινία του «Blue Jasmine» είναι υποψήφια για 3 αγαλματάκια; Άλλωστε, δεν έχουμε ξεχάσει και τις αντιδράσεις της Farrow και του Roman, όταν ο Allen βραβεύτηκε στις Χρυσές Σφαίρες για την προσφορά του στην 7η Τέχνη.
Και μην μου πεις ότι είμαι υπερβολικός. Θυμάσαι το 1990 όταν ο Gerard Depardieu ήταν φαβορί για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για το Γαλλικό «Cyrano de Bergerac», αλλά δεν ήθελαν να του το δώσουν γιατί προτιμούσαν έναν Αμερικανό; Ε, κάποιος έψαξε πολύ και βρήκε μια κατηγορία από τη δεκαετία του ’60, όπου ο Depardieu φέρεται να συμμετέχει σε βιασμό. Το φέρεται το είδατε ε; Τελικά το έχασε εύκολα το Χρυσό Αγαλματάκι γιατί οι ηθικοί της Ακαδημίας τρόμαξαν.
Και για να το κλείσουμε το θέμα, όχι δεν αθωώνω τον Woody Allen, ούτε όμως τον καταδικάζω. Γιατί πολύ απλά δεν είμαι δικηγόρος, δικαστής και εκτελεστής. Και πάνω από όλα δεν ήμουν μπροστά για να ξέρω τι έγινε. Για αυτό, χαλαρά παιδιά, μην καταδικάζεται κάποιον ενώ δεν έχετε ιδέα. Εκτός κι αν ήσασταν μπροστά. Αμφιβάλλω όμως…
ΥΓ.: Btw σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα για τους… δικηγόρους, δικαστές και εκτελεστές των social media. Κάπου είδα και την αντίδραση για τον θάνατο του Philip Seymour Hoffman «τι κλαίτε ρε; Ένα πρεζάκι ήταν». Η βλακεία στο μεγαλείο της.