Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς το άρχισε, ο Γιώργος Μπαρτζώκας το συνεχίζει. Ο λόγος για το ερυθρόλευκο «πρόγραμμα» της ομάδας μπάσκετ του δις πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού που φαίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φτιάχνει «γρανάζια» και τα ενσωματώνει στον μηχανισμό της.

Η έναρξη της χρονιάς με Παναθηναϊκό και Μάλαγα έδειξε πως το μοντέλο που εγκαινίασαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, αποφασίζοντας πριν από δύο χρόνια να κόψουν τα… αχρείαστα υπέρογκα έξοδα, συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τον πάγκο ο δημιουργός της ομάδας-θαύμα του 2011-2012, Ντούντα Ίβκοβιτς.

Μάντζαρης, Σλούκας, Παπανικολάου, Χάινς, Λο, Κατσίβελης ήταν μερικοί από τους πρωταγωνιστές που ανέβασαν τον Ολυμπιακό και τους εαυτούς τους στην κορυφή. Η φυγή των Παπανικολάου και Χάινς για Βαρκελώνη και Μόσχα, αντίστοιχα, δεν άλλαξε το πλάνο και το όραμα του κόουτς Μπαρτζώκα. Στόχος παραμένει να μπουν στο «πρόγραμμα» με στόχο να διατηρήσουν τον Ολυμπιακό στην κορυφή, αλλά και οι ίδιοι να μετατραπούν σε τοπ παίκτες. Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Ντάνστον δείχνουν ότι μπαίνουν στην ερυθρόλευκη μηχανή, έπειτα απο προσεκτικό φιλτράρισμα του Μπαρτζώκα και του επιτελείου του. Παράλληλα, αποκτήθηκαν δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ, ο αμερικανοτραφής, μπασκετικά, Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Δημήτρης Αγραβάνης από τον Πανιώνιο με στόχο να αποτελέσουν δύο από τους μελλοντικούς παίκτες-κλειδιά ων Πειραιωτών και της Εθνικής, αρχίζοντας σκληρή δουλειά από μια άγουρη μπασκετική ηλικία, αφού είναι κάτω των 20 ετών.

Τα πεταμένα χρήματα κινήσεων τύπου Τσίλντρες και Κλέιζα δημιουργούσαν αίσθηση, αλλά οχι καλοδουλεμένο σύνολο με ρόλους και πλάνο στο παρκέ. Φυσικά, στην ομάδα ρόλο-κλειδί παίζει και η παραμονή του ηγέτη Βασίλη Σπανούλη. Εκείνος, μαζί με τον υπαρχηγό Γιώργο Πρίντεζη και τον έμπειρο Στράτο Περπέρογλου βάζουν στο… νόημα τους «νεοσύλλεκτους”, δημιουργώντας το μέταλλο του πρωταθλητή. Παρόμοια λειτουργία είχε και ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς με τη διαφορά ότι τα ποσά που δαπανούσαν οι διοικητικοί ηγέτες των πράσινων ήταν πολλαπλάσια.

Το χρήμα χρειάζεται για τη δημιουργία μεγαλων ομάδων,  το πλάνο όμως δημιουργεί τις κορυφαίες.