Ταλαντούχος, σκοτεινός, ατίθασος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού. Αλλά και ένας άνθρωπος που έκανε πάντα αυτό που ήθελε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Για αυτό, παρά το γεγονός ότι είχε υιοθετηθεί και μεγαλώσει σε μια εύπορη οικογένεια, ο Edgar Allan Poe στα 19 του βρέθηκε στον δρόμο. Τα χρέη που είχε δημιουργήσει από τον τζόγο, αλλά και η αγάπη του για το αλκοόλ, τον είχαν μετατρέψει σε ένα είδος περιθωριακού.

Και πάνω που όλα έδειχναν να βρίσκει τον δρόμο μου, μετά τον γάμο του με την κατά 9 χρόνια μικρότερή του και… ξαδέρφη του, Virginia, η αρρώστια της τον οδήγησε και πάλι στις κακές συνήθειες. Μέσα σε αυτές όμως έγραψε και το «Κοράκι», το πιο γνωστό του έργο μέχρι και σήμερα.

Εκεί ο Poe περιγράφει την επίσκεψη που δέχεται ένας παράφορα ερωτευμένος άνδρας, από κάποιο μυστήριο κοράκι που μιλάει και σταδιακά παρακολουθούμε την πορεία του άνδρα προς την τρέλα. Το «Κοράκι» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29 Ιανουαρίου 1845 και αμέσως έκανε γνωστό τον Poe σε όλη την Αμερική. Μάλιστα αναδημοσιεύτηκε σε πάρα πολλά περιοδικά και εφημερίδες, χωρίς όμως να κερδίσει κάτι οικονομικά ο ποιητής, αφού ακόμα δεν υπήρχαν νόμοι για πνευματικά δικαιώματα.

Όμως το «Κοράκι» πέρασε στην Ιστορία ως ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα ποιήματα και ο Poe επηρέασε με το στυλ του δεκάδες γνωστούς συγγραφείς.