«Την Κεντροαριστερά του κυρίου Βενιζέλου δεν την έχει ανάγκη ο τόπος». Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε το στίγμα το βράδυ του Σαββάτου για το πώς θα κινηθεί η ΔΗΜΑΡ τους επόμενους μήνες, κινούμενος εντός των κόκκινων γραμμών που έχει τραβήξει έναντι του ΠΑΣΟΚ και των «58». 

Από την άλλη, ο άλλοτε «εκλεκτός» του προέδρου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επέμεινε για άλλη μια φορά στην άποψη πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετέχει στις διεργασίες των «58». Θα είναι μάλιστα ομιλητής σε εκδήλωση της νεοσύστατης «Δημοκρατικής Παράταξης».  Αυτός μαζί με τον πρώην γραμματέα Σπύρο Λυκούδη και τον Γρηγόρη Ψαριανό, κρατούν ψηλά τη σημαία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης , οπότε το φλερτ με τους «58» μοιάζει μάλλον με μια εναλλακτική εξόδου. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το όνομα του Ανδρέα Παπαδόπουλου «παίζει» πολύ δυνατά για να ηγηθεί εκείνος του ευρωψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης». 

Το… βαρομετρικό στην Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται πλέον σε ιστορικό «χαμηλό», με τη μειοψηφία να εμφανίζεται προβληματισμένη από τις εξελίξεις. Οι συζητήσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν παγώσει, οι βολιδοσκοπήσεις σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης) δεν έχουν ακόμη μετουσιωθεί σε… ένταξη. 

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως βρίσκει σωσίβιο στην κίνηση των «58». Και αυτό γιατί μπορεί να συντηρηθεί μέσα από έναν… μακρύ διάλογο, χωρίς να «κομματιαστεί». Και όταν θα γίνει αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιδιώξει να γίνει με τους πιο… ευνοϊκούς όρους, αφού το πρωί της Κυριακής ζήτησε «από όλες τις συνεργαζόμενες δυνάμεις σεβασμό της υπόστασης του ΠΑΣΟΚ, της ιστορικής πορείας του και του σημερινού ρόλου του».

Παρόλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στο διάλογο με τους «58», ένα ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο θα γλίτωνε το ΠΑΣΟΚ από ένα –επώδυνο- μονοψήφιο ποσοστό τον Μάιο.  Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το όνομα του Τάσου Γιαννίτση ως επικεφαλής του συνδυασμού είναι εκείνο που προκρίνεται.

Και αν για το ΠΑΣΟΚ η «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» μοιάζει με σωσίβιο, ίσως να ισχύει το αντίστροφο για την άλλη πλευρά. Και αυτό γιατί υπάρχουν στελέχη των «58» που θεωρούν το Κίνημα «βαρίδι». Το νέο φλερτ που είναι… έντονο ακούει στο όνομα «Πέτρος Τατσόπουλος» που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η μετακίνησή του δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Άλλωστε, είναι εκείνος που πρότεινε τον Ανδρέα Παπαδόπουλο ως επικεφαλής. Άρα…

Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι η επιβίωση. Τα στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Πρώτο Θέμα είναι εντυπωσιακά, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς. Το ¼ ή αλλιώς, το 25% του εκλογικού σώματος προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, λευκό και αποχή). 

Αυτούς τους ψηφοφόρους θα προσπαθήσουν να δελεάσουν ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και «58», για να σχηματίσουν τον «τρίτο πόλο». Φυσικά, δεν μπορεί να μείνει έξω από το παιχνίδι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, να κάνει μερικά βήματα προς το Κέντρο. 

Ποιος θα κερδίσει; Σίγουρα όχι όλοι. Μπορεί σε βάθος χρόνου και κανένας!