Για πολλούς ανθρώπους έχουμε πει ότι «έχουν γεννηθεί με κάποιο χάρισμα». Αλλά, αν αυτό ισχύει απόλυτα για κάποιον, τότε δεν είναι άλλος από τον Wolfgang Amadeus Mozart. Ένας καλλιτέχνη που γεννήθηκε για έναν και μόνο σκοπό: να δημιουργήσει εντυπωσιακές συνθέσεις στην κλασική μουσική. 

Ο Mozart ήρθε στον κόσμο στις 27 Ιανουαρίου του 1756 και από πάρα πολύ μικρός έδειξε το ταλέντο του. Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο. Όπως ήταν λογικό, σύντομα τράβηξε το ενδιαφέρον της Αυλής, αλλά και τον πλούσιων της Αυστρίας. Μόλις στα 13 του ήταν ήδη διευθυντής στην ορχήστρα του αρχιεπισκόπου στο Σάλτσμπουργκ! 

Παράλληλα ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη, όπου έδινε παραστάσεις, ενώ αναλάμβανε να γράφει και συνθέσεις κατά παραγγελία. Τα έργα του τον έκαναν πασίγνωστο, ωστόσο ο ίδιος ήταν αρκετά ατίθασος. Όταν ανέλαβε νέος αρχιεπίσκοπος στο Σάλτσμπουργκ, ο Mozart ήρθε σε σύγκρουση μαζί του, χάνοντας την εύνοιά του, κάτι που στεναχώρησε τον πατέρα του. Ήταν δύσκολο κάποιος να περιορίσει την ιδιοφυΐα του – μια ιδιοφυΐα που ωστόσο ήταν και η μεγάλη του κατάρα. 

Κακή διαχείριση των χρημάτων του, τυχερά παιχνίδια, αλλά και η άσχημη υγεία τόσο της γυναίκας του, όσο και του ίδιου, τον οδήγησαν να έχει πολλά χρέη. Σταδιακά η υγεία του χειροτέρευε και τον Δεκέμβρη του 1791 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 35 ετών. Ήταν η περίοδος που έγραφε το Requiem, ένα μεγαλοπρεπέστατο έργο, το οποίο στην πορεία ολοκλήρωσαν οι J. Eybler και F. X. Suessmayer.

Παρά τη σύντομη ζωή του ο Mozart πρόλαβε να γράψει περίπου 600 έργα, ενώ σήμερα θεωρείται μια μουσική ιδιοφυΐα. Ίσως η απόλυτη μουσική ιδιοφυΐα.