Μάχη χαρακωμάτων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο και δεν πρόκειται να λήξει σύντομα και αναίμακτα, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε από τη δημόσια αντιπαράθεση των δύο ανδρών στη Βουλή με φόντο τις συμβάσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έμοιαζε να έχει εκτονωθεί το βράδυ της Πέμπτης. Και οι δυο μονομάχοι είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίσει να ρίξουν τους τόνους, μετά και την πυροσβεστική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως αποφάσισε ξαφνικά να δώσει συνέχεια στο θέμα, διαρρέοντας το περιεχόμενο επιστολής που εστάλη στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και κοινοποιήθηκε στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε αυτή την επιστολή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται να υπερασπίζεται τις πρώτες αμαρτωλές συμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος κοινοποιεί στον Δημήτρη Αβραμόπουλο όλα τα σχετικά έγγραφα, τα οποία γνωρίζει από την περίοδο που βρέθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου. Η συνέχεια γνωστή. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για πολιτική κακοδιαχείριση των Ναυπηγείων, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.
Φυσικά, όταν ο Υπουργός αντελήφθη το ασαφές της έκφρασής του, έσπευσε να ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως αναφερόταν στον Άκη Τσοχατζόπουλο και όχι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παρέχοντάς του τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ξαφνικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και του ζήτησε να μαζέψει τον Υπουργό του, ενώ διέρρευσε και το περιεχόμενο της συνομιλίας σε γνωστό τηλεοπτικό δημοσιογράφο, με στόχο «να δημιουργήσει εντυπώσεις», όπως λέει η ίδια πηγή.
Στο επιτελείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου θεωρούσαν παράξενο πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε στη Βουλή χωρίς να έχει προγραμματισμένη ομιλία και εξαπέλυσε μύδρους κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αν συνδυαστεί το όλο θέμα και με τη διαρροή της συνομιλίας Βενιζέλου-Σαμαρά, οι επιτελείς του Δημήτρη Αβραμόπουλου θεωρούν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε μια πολύ καλή αφορμή για να υπονομεύσει τον Ακάρνανα πολιτικό.
Για δύο πράγματα δεν υπάρχουν αμφιβολία: Πρώτον, για τη δυσαρέσκεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Εξωτερικών και δεύτερον για τις φιλοδοξίες που τρέφει για το μέλλον. Αρχικά, τον περασμένο Ιούνιο ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε στόχο να μετακινήσει τον πρώην διπλωμάτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως ζήτησε εκτός από Αντιπρόεδρος να είναι και κορυφαίος Υπουργός. Έτσι, ο Πρωθυπουργός δεν είχε άλλη λύση από το να μεταθέσει τον Αβραμόπουλο σε άλλο πόστο. Εκείνο το βράδυ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αισθάνθηκε προδομένος από τον Πρωθυπουργό και διέρρεε σε δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εν τέλει υπέκυψε στις πιέσεις, ψάχνει όμως πάντα ευκαιρίες για άσκηση διπλωματίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει εντείνει τις επαφές του με πρέσβεις ξένων χωρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην αμερικανική πρεσβεία τον θεωρούν πολύ καλύτερο και πιο αξιόπιστο συνομιλητή σε σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τέλος, σε ζητήματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος τοποθετείται πάντα με προσοχή αλλά δίνοντας σαφές στίγμα, ενώ δεν ξεχνά να υπογραμμίζει τη συμβολή του στο κλείσιμο της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ.
Αυτό που δεν μπορεί όμως επίσης να κρύψει ο Υπουργός είναι πως θα ήθελε το 2015 να είναι αυτός που θα προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος της ΝΔ και να τύχει διακομματικής αποδοχής, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, επί κυβερνήσεως Παπαδήμου και ενώ ήταν και πάλι Υπουργός Άμυνας, ήταν αυτός που είχε ανοίξει την πόρτα του Πενταγώνου στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο από τότε διατηρεί αρκετά καλή σχέση. Φάνηκε άλλωστε και την Πέμπτη στη Βουλή, όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα-ομολογουμένως αστείο-(μίλησε για παραλαβή… υπουργείων και όχι υποβρυχίων) σαρδάμ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το πηγαίο γέλιο του Υπουργού Άμυνας. Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ξεχνά πως εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελε το όνομά του να είναι ανάμεσα σε αυτά των υποψηφίων μεταβατικών Πρωθυπουργών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα γνωρίζει όλα αυτά και φροντίζει τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικά να ρίχνει τα βέλη του στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, κάνοντας ακόμα και λόγο για «χαριεντίσματα» του κυρίου Αβραμόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί έτσι να αποδυναμώσει τον Αρκά πολιτικό και να αποκλιμακώσει την πίεση που αισθάνεται να του ασκεί αυτός. Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, τόσο οι επιτελείς του Πενταγώνου όσο και παράγοντες του Μαξίμου βλέπουν πίσω από την απότομη όξυνση της κυβερνητικής αυτής κρίσης τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο χειρισμός του στο ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.
Θα πρέπει βέβαια να θυμηθούμε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν μπει ως Υπουργός και Αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση είχε πολλάκις καταγγείλει τον κυβερνητικό συντονισμό. Το όλο περιστατικό δείχνει πως ο οξύθυμος Θεσσαλονικιός τορπίλισε ο ίδιος τον συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να δώσει εντολή στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να βγει στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega για να διαψεύσει τα περί «ατυχούς έκφρασης του Δημήτρη Αβραμόπουλου». Ανάγκασε δηλαδή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να διαψεύσει τη διαρροή που έκανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε το περιστατικό να έχει λήξει, φαίνεται όμως πως πλέον έχει έρθει στην επιφάνεια η σύγκρουση στην πλήρη της έκταση, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να πρέπει να παρέμβει πυροσβεστικά για να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά.
Βενιζέλος και Αβραμόπουλος αναλίσκονται πλέον σε μια πολύ σκληρή παρτίδα μπρα ντε φερ. Προς ώρας, ο Πρωθυπουργός παραμένει στο ρόλο του διαιτητή. Καλό θα ήταν όμως να παρέμβει με όποιον τρόπο αυτός θεωρεί καλύτερο, καθώς τη δεδομένη στιγμή, το τελευταίο που του χρειάζεται είναι η σύγκρουση δύο κορυφαίων στελεχών του κυβερνητικού σχήματος.
Ήδη τα προβλήματα με την Τρόικα είναι αρκετά. Και ο Πρωθυπουργός προτίθεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προχωρήσει με πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει με τραυματισμένη την κυβέρνησή του, γιατί τότε θα έχει αρχίσει η πορεία προς το τέλος…