Μεσάνυχτα Κυριακής 19 Ιανουαρίου. Ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας. Ένα ακυβέρνητο αλιευτικό είναι ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας 2,5 ναυτικά μίλια από το Φαρμακονήσι. Πάνω του στοιβάζονται 28 ψυχές που αναζητούν μια καλύτερη τύχη μακριά από τις πατρίδες του. Τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Ξημερώματα Δευτέρας. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοιάριο εντοπίζονται νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές. 2 γυναίκες και 8 βρέφη αγνοούνται την ώρα που 16 από τους επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Τι είχε ακριβώς συμβεί; Πώς φτάσαμε σε αυτήν την τραγωδία; Πολλά έχουν γραφτεί και σε πολλά σημεία, αντιφατικά. Το Provocateur.gr επικοινώνησε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όπου και μας μεταφέρθηκαν οι μαρτυρίες των επιζώντων…
«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, το σκάφος του λιμενικού ρυμούλκησε το πλοιάριο πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι άνθρωποι προς την κατεύθυνση των τουρκικών ακτών. Το σκάφος είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής όταν αναποδογύρισε. Οι επιζώντες αναφέρουν πως φώναζαν για βοήθεια, γιατί στο πλοιάριο επέβαιναν γυναίκες και πολλά παιδιά. Εκλιπαρούσαν να ανεβάσουν τα γυναικόπαιδα στο σκάφος του λιμενικού. Μάλιστα, μας είπαν πως είχαν μπει νερά στη βάρκα και προσπαθούσαν να τα βγάλουν με τα χέρια. Όταν τελικά ανατράπηκε το πλοιάριο, δεν τους έριξαν ούτε σωσίβια, ούτε σκοινιά. Μόνο όσοι μπορούσαν να κολυμπήσουν κατάφεραν να πάνε κοντά στο σκάφος του λιμενικού και να περισυλλεχθούν. Αυτές είναι μερικές από τις μαρτυρίες των ανθρώπων».
Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβησαν στη Λέρο την Τρίτη, για να συναντήσουν τους διασωθέντες και να έχουν μια εικόνα για τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στην τραγωδία…
«Είναι σοκαρισμένοι», μας μεταφέρουν άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας. «Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς έχουν χάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς τους. Ένας άνθρωπος έχασε τέσσερα παιδιά και τη γυναίκα του. Ένας άλλος, έχασε τρία παιδιά και τη γυναίκα του», τονίζουν, ενώ ρωτάμε για το αν υπάρχει κάποιος ψυχολόγος…
«Για το θέμα αυτό, συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Με το που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέρθηκαν με μέριμνά μας στο Ελληνικό Συμβούλιο Για τους Πρόσφυγες, όπου τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και νομική συνδρομή».
Φυσικά, τα ξένα media έστρεψαν τους προβολείς τους στη χώρα μας, για άλλη μια φορά. Και όχι για να μας αποδώσουν τα εύσημα.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα media του εξωτερικού. Τον Οκτώβριο είχαν χαθεί πάνω από 360 άτομα στα ανοιχτά της Λαμπεντούσα, στη νότια Ιταλία. Αυτή η προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή για εκείνους και τις οικογένειές τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες της Μεσογείου. Και είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνει η Ύπατη Αρμοστία για τους ανθρώπους αυτούς; Η απάντηση έρχεται από τα στελέχη τους…
«Σε συντονισμό με οργανώσεις που έχουν προσφερθεί να συνδράμουν, δρομολογείται η ένταξή τους σε πλαίσιο υποστήριξης από πλευράς στέγασης, ασύλου, γενικότερης νομικής και κοινωνικής στήριξης, και ό,τι άλλο χρειαστούν», δηλώνουν στο Provocateur.
Παράλληλα, ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών όταν ακολουθούνται επικίνδυνα περάσματα στη Μεσόγειο και σε άλλα καίρια θαλάσσια σύνορα. Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και τη δημιουργία διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.
Η Μεσόγειος δεν λέει να ηρεμήσει. Και είναι τα πολιτικά μποφόρ που την αγριεύουν. Όσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρνούνται να συνειδητοποιήσουν το πραγματικό μέγεθος, οι τραγωδίες σαν και αυτή στο Φαρμακονήσι θα αποτελούν καθημερινότητα. Και όχι, δεν πρέπει να συνηθίσουμε αυτήν την καθημερινότητα.