Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια (πάνω κάτω ήταν η δεκαετία του ’90) που ο χώρος της υποκριτικής και οι ηθοποιοί χωριζόντουσαν σε δύο κατηγορίες: στους καλούς και τους κακούς. Όχι τόσο με βάση ταλέντου, αλλά με βάση της δουλειάς τους.
Οι «καλοί» ήταν αυτοί που έπαιζαν στον κινηματογράφο, που διεκδικούσαν βραβεία Όσκαρ και έκαναν συμβόλαιο εκατομμυρίων. Και οι «κακοί» ήταν αυτοί που έπαιζαν σε σήριαλ. Βλέπεις τα σήριαλ είχαν λίγο τη λογική της ξεπέτας. Ήταν και οι σαπουνόπερες που έκοβαν και έραβαν στη μικρή οθόνη τότε, αλλά και οι συναισθηματικές/εφηβικές/δραματικές σειρές, άρα δεν ήθελε και πολύ η τηλεόραση να μπει στην black list των μεγάλων αστεριών της 7ης Τέχνης.
Ωστόσο σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι σειρές όχι απλά είναι μόδα, είναι τέχνη. Έχουν αποκτήσει εκατομμύρια νέους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια (πολλοί από αυτούς δεν άνοιγαν τηλεόραση παλιότερα), ενώ έχουν «αναγκάσει» ιερά τέρατα της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας να ασχοληθούν μαζί της.
Από εκεί που παλιότερα οι ηθοποιοί έφευγαν από τη σαπουνόπερα στην 3η σεζόν, επειδή τους πρότειναν ένα ρολάκο σε κάποια ταινία και ήταν η ευκαιρία τους να κάνουν κάτι καλό, τώρα βλέπεις ηθοποιούς που λένε «όχι» σε φιλμ επειδή δεν προλαβαίνουν με το σήριαλ (και δεν θέλουν να το αφήσουν).
Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι πλέον και μέσα από την μικρή οθόνη μπορείς να κάνεις καριέρα στο σινεμά. Η τηλεόραση λειτουργεί πλέον στα πρότυπα του κινηματογράφου – εντυπωσιακό σενάριο, μοναδική σκηνοθεσία, ακριβή παραγωγή.
Όχι ξεπέτες μέσα σε ένα στούντιο γιατί πρέπει να βγει με το έτσι θέλω το μισάωρο (όχι ότι δεν υπάρχουν ακόμα αυτές, αλλά ποιος ασχολείται όμως). Για αυτό και σήριαλ όπως τα «Breaking Bad», «Homeland», «Game of Thrones», «House of Cards», «Sopranos», «Walking Dead», «Sherlock» και πολλά άλλα κάνουν υψηλά νούμερα, έχουν θαυμαστές και γεννάνε αστέρια. Επειδή η τηλεόραση είναι το νέο… Hollywood.
Οι παλιοί
Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγες ότι οι Robert DeNiro, Brad Pitt, Angelina Jolie και άλλοι stars της μεγάλης οθόνης θα αποφάσιζαν να παίξουν σε σήριαλ (δεν μετράνε «Τα φιλαράκια» για τον Pitt) θα σε πέρναγαν για τρελό. Όμως τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ο Kevin Spacey, με τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και τα 2 βραβεία Όσκαρ, ρίσκαρε, έπαιξε στο «House of Cards» και εντυπωσίασε. Τώρα πάει και για τον 2ο κύκλο.
Ο Matthew McConaughey, που σαρώνει φέτος στα βραβεία, πρωταγωνιστεί στο «True Detective». Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που λένε πως αν κερδίσει και το Όσκαρ, θα έχει παίξει ρόλο η σειρά και οι καλές κριτικές που πήρε.
Η Lucy Liu, με τις πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, από το 2012 υποδύεται την Joan Watson δίπλα στο πλευρό του Sherlock Holmes.
Ο Tim Roth, που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες του Quentin Tarantino και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ το 1995, για 2 χρόνια (2009-2011) πούλαγε τρέλα στο «Lie to Me».
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους πρώτους που το ρίσκαρε ήταν ο Kiefer Sutherland, ο οποίος το 2001, όταν στις ΗΠΑ άρχισε να ξεσπάει αυτή η tv mania, έπαιξε τον Jack Bauer στο «24».
Και οι νέοι
Και πάμε τώρα από την ανάποδη. Πολλά επιτυχημένα σήριαλ υπήρχαν στα nineties, από το «Μπέρβελι Χιλς» έως το «X-Files», ναι οι Luke Perry, Shannen Doherty, David Duchovny έγιναν αστέρια της εποχής, αλλά κανείς δεν έκανε καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Ενώ σήμερα…
Ποιος θα ήξερε τους Bryan Cranston και Aaron Paul αν δεν υπήρχε το «Breaking Bad»; Και όχι μόνο τους ξέρουν αλλά το πρόγραμμά τους είναι φουλ τα 2 επόμενα χρόνια από τις ταινίες που θα παίξουν.
Ο Benedict Cumberbatch αφού εντυπωσίασε ως Sherlock Holmes, τα τελευταία 2 χρόνια έχει παίξει σε τουλάχιστον 6 φιλμ – και η συνέχεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Ποιος θα είχε ασχοληθεί με την Emilia Clarke, αν δεν ήταν η μητέρα των δράκων στο «Game of Thrones»; Ή με τον Peter Dinklage -τον αυθάδη νάνο της σειράς- που μέσα στο 2014 παίζει σε τέσσερις ταινίες;
Ακόμα και η εκρηκτική Sofia Vergara έπρεπε να περιμένει έως το 2009 και το «Modern Family» για να δει τις κινηματογραφικές μετοχές της να εκτοξεύονται.