Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (23-29/01).

Τζακ Ράιαν: Πρώτη Αποστολή

Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh

Πρωταγωνιστούν: Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley, Kenneth Branagh

Πλοκή: Ο διάσημος χαρακτήρας του πράκτορα της CIA Τζακ Ράιαν που γέννησε η πένα του Tom Clancy, και ενσάρκωσαν διαδοχικά οι Alec Baldwin, Harrison Ford και Ben Affleck, επανασυστήνεται με μία κατασκοπική περιπέτεια για τα πρώτα του βήματα. Στην  πρώτη του αποστολή τον συναντάμε ως οικονομικό αναλυτή που ανακαλύπτει ότι o ρωσικής καταγωγής συνεργάτης της εταιρίας όπου εργάζεται, σχεδιάζει την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ μέσω τρομοκρατικής επίθεσης, συνδυάζοντας τη διεθνή τρομοκρατία με τα ριψοκίνδυνα κόλπα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο.

Trivia: Τα γυρίσματα έγιναν σε Νέα Υόρκη, Μόσχα, Λονδίνο και Λίβερπουλ, με τρικάμερο κυρίως και με την πλειοψηφία των σκηνών να γυρίζεται δίχως πρόβα ώστε να υπάρχει ο πρώτος αυθορμητισμός που κρατά την αυθεντικότητα και την τραχύτητα που έχει η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι αναμετρήσεις.

Το provocateur σχόλιο: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια κατασκόπων εν έτει 2014, περιπέτεια , ανατροπές, κι ένας πράκτορας που χρησιμοποιεί το μυαλό του αντί για τα γκάτζετ, με τον Kenneth Branagh να ενορχηστρώνει τη δράση και πίσω από τις κάμερες, μας υπόσχονται ένα συναρπαστικό δίωρο. Αν μη τι άλλο, ο κινηματογράφος έχει φερθεί καλά μέχρι σήμερα στον Τζακ Ράιαν.

 

Νεμπράσκα

Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Πρωταγωνιστούν: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Stacy Keach

Πλοκή: Ο Γούντι πιστεύει ότι κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Η γυναίκα του δεν ήξερε καν ότι ήθελε να γίνει πλούσιος. Ο γιος του δε μπορεί να τον πείσει ότι εξαπατήθηκε.  Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να διεκδικήσουν τα κέρδη. Σε ασπρόμαυρο φόντο, θα περάσουν μαζί από τέσσερις Πολιτείες, σε μια ιστορία για την οικογενειακή ζωή στην καρδιά της Αμερικής.

Trivia:  Για το ρόλο του Ντέιβιντ (Will Forte) πέρασε από οντισιόν ο Bryan Cranston,ωστόσο ο Alexander Payne, ένας κατεξοχήν σκηνοθέτης ηθοποιών, έκρινε πως δεν θα ήταν κατάλληλος για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Το provocateur σχόλιο: Συγκινητικό, γλυκόπικρο, με εξαιρετικές ερμηνείες και υπέροχη φωτογραφία από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, το «Νεμπράσκα» αξίζει κάθε μία από τις έξι συνολικά υποψηφιότητές του για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α Ανδρικού Ρόλου, Β Γυναικείου Ρόλου, και Διεύθυνσης Φωτογραφίας).

 

Η Εκδίκηση του Ender

Σκηνοθεσία: Gavin Hood

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Asa Butterfield, Ben Kingsley, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Viola Davis

Πλοκή: Βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του 1985, του Orson Scott Card, η ιστορία του Ender Wiggins, ενός χαρισματικού παιδιού το οποίο σε μία Γη του μέλλοντος στρατολογείται για να οδηγήσει τη μάχη εναντίων των φονικών εξωγήινων Formics που σε μία προηγούμενη εισβολή, παραλίγο να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος. Καθώς το αγόρι εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για την τελική δοκιμασία, εγείρονται κάποιες αμφιβολίες μέσα του για την αποστολή που καλείται να αναλάβει. Είναι αυτός, άραγε, ο πιο πρόσφορος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη;

Trivia:  Το βιβλίο «Ender’s Game» είναι ανάμεσα σε αυτά που προτείνει το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ να διαβάσουν οι αξιωματικοί του, για «τα μαθήματα που προσφέρει στην μεθοδολογία της εκπαίδευσης, της ηγετικής ικανότητας αλλά και τις ηθικές αξίες».

 Το provocateur σχόλιο:  Βρε, βρε καλώς το «Ender’s Game» στις ελληνικές αίθουσες τρεις μήνες αφού το έχει δει όλη η Ευρώπη, η Τουρκία και φυσικά η Αμερική. Εύγε στη διανομή! Από τις ταινίες που αξίζει πάντως να δεις, με εξαιρετικά εφέ που όμως δεν αφαιρούν από την ουσία, αρκετά σκοτεινό και εγκεφαλικό, με ένα σενάριο που θέτει σημαντικά διλήμματα, το «Ender’s Game» μπορεί να μην γίνει κλασικό, σίγουρα όμως είναι μια πολύ καλή, συνεπής, και καλοδεχούμενη προσθήκη στο είδος της επιστημονική φαντασίας.

 

Η Κλέφτρα των Βιβλίων

Σκηνοθεσία: Brian Percival

Πρωταγωνιστούν: Sophie Nelisse, Geoffrey Rush, Emily Watson

Πλοκή: Η ιστορία μιας θαρραλέας νεαρής κοπέλας, της Λίζελ  η οποία, κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία, καταφέρνει να μεταμορφώσει τις ζωές όλων των ανθρώπων γύρω της. Για την Λίζελ, η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας είναι το μοναδικό μέσο διαφυγής και ψυχαγωγίας απέναντι στα θυελλώδη και τρομακτικά γεγονότα που περιβάλλουν την καθημερινότητα, τόσο της ίδιας, όσο και των ανθρώπων που γνωρίζει και αγαπά.

Trivia: Την υποψήφια για Οσκαρ μουσική της ταινίας, υπογράφει ο θρύλος John Williams!

Το provocateur σχόλιο: Μία ιστορία γεμάτη συναίσθημα και αισιοδοξία για τη δύναμη της θέλησης αλλά και την ανοχή του ανθρώπινου πνεύματος.

 

Φρανκενστάιν

Σκηνοθεσία: Stuart Beattie

Πρωταγωνιστούν: Aaron Eckhart, Bill Nighy, Miranda Otto, Yvonne Strahovski, Jai Courtney

Πλοκή:  Διακόσια χρόνια μετά τη «γέννησή»  του, το εκπληκτικό «δημιούργημα» του Δρ. Φρανκενστάιν εξακολουθεί να βαδίζει δίπλα μας με το όνομα Ανταμ, κρυμμένος πίσω από τις σκιές. Οταν οι ατυχείς συγκυρίες τον φέρουν στο πεδίο μιας μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό, και απέναντι σε υπερφυσικά πλάσματα, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι η μοίρα της ανθρωπότητας θα κριθεί από τη δική του αποφασιστικότητα.

Trivia: Η ταινία είναι μεταφορά του graphic novel του Kevin Grevioux που συνυπογράφει και το σενάριο. Ο Grevioux είναι πρώην μικροβιολόγος, με προϋπηρεσία στην γενετική μηχανική, και δημιουργός του κόσμου του «Underworld».

Το provocateur σχόλιο: Γοτθικό θρίλερ φαντασίας, απόκοσμη ατμόσφαιρα, καταιγισμός εφέ, κι ένας ήρωας Φρανκενστάιν (με κοιλιακούς παρακαλώ) που τα βάζει με μυθικά τρομακτικά πλάσματα; Με τον «Βαν Χέλσινγκ» πάντως δεν τους βγήκε, για να δούμε αν θα τα καταφέρουν εδώ.