Ο θρύλος επιστρέφει: Ο Alessandro Zanardi  επιστρέφει στους αγώνες αυτοκινήτου  το 2014 και για μία ακόμα φορά θα αγωνιστεί με τη BMW Motorsport. Ο Zanardi θα συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Blancpain GT Sprint στο τιμόνι μιας BMW Z4 GT3, που έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του, από την ROAL Motorsport team.

Ο 47-χρονος έχασε και τα δύο πόδια του σε σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια αγώνα για το πρωτάθλημα CART  των ΗΠΑ το 2001, αλλά ξεπέρασε την αναπηρία του και επιστρέφει στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Στην αγωνιστική του καριέρα ο Zanardi ήταν οδηγός της BMW στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA World Touring Car Championship (WTCC), όπου ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου τέσσερις φορές. Έχοντας κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στη χειροκίνητη ποδηλασία στους Παραολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο (GB) και ολοκληρώσει μία δοκιμή με τη BMW M3 DTM την ίδια χρονιά, είναι τώρα έτοιμος να τρέξει με τη BMW μία πλήρη σεζόν για πρώτη φορά από το 2009.

«Ο Alex επέστρεψε! Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος νιώθω που ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες στην ιστορία της BMW Motorsport επιστρέφει στο τιμόνι ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου μας» δήλωσε ο Διευθυντής της BMW Motorsport, Jens Marquardt. «Τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν αθλητής, ο Alex ήταν ανέκαθεν πρότυπο για όλους μας. Είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση του Πρωταθλήματος Blancpain GT Sprint με τον τρόπο που μας έχει συνηθίσει. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο του έχουν λείψει οι αγώνες με τετράτροχα. Η μετατροπή της BMW Z4 GT3 ήταν μία πρόκληση για τους μηχανικούς μας. Ωστόσο η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσαμε όταν τροποποιήσαμε την BMW M3 DTM το 2012 θα αποδειχτεί χρήσιμη τώρα. Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κάτι που θα σταθεί εμπόδιο σε μία επιτυχημένη επιστροφή του Alex».

Ο ίδιος ο Zanardi ανυπομονεί να επιστρέψει στην αγωνιστική σκηνή: «Παρά το ότι εγκατέλειψα το σπορ το 2009, δεν έπαψα ποτέ να νιώθω οδηγός αγώνων» δήλωσε. «Όταν μπήκα στην πίστα με τη BMW M3 DTM στα τέλη του 2012, αμέσως ξύπνησε μέσα μου ξανά η ανησυχία. Από τότε άρχισα να σκέφτομαι την ιδέα της επιστροφής μου στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μαζί με τη BMW εξετάσαμε διάφορες επιλογές.

Η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη που επιστρέφω με τους παλιούς μου φίλους στη ROAL Motorsport. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην BMW γι’ αυτή τη μοναδική ευκαιρία».

Ο Zanardi αγωνίστηκε για την ομάδα που ανήκει στον πρώην πρωταθλητή της BMW DTM, Roberto Ravaglia  στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA (ETCC) όταν επανήλθε για πρώτη φορά το 2003. Την εποχή εκείνη, μία BMW 320i είχε προσαρμοστεί ειδικά για τις ανάγκες του – ο Zanardi ελέγχει την ταχύτητα του αυτοκινήτου μέσω χειριστηρίων. Ο Πρωταθλητής του ChampCar 1997 και 1998 αγωνίστηκε με επιτυχία στο WTCC από το 2005, κατακτώντας τέσσερις νίκες σε Oschersleben , Istanbul και Brno, (δύο νίκες). Οι δρόμοι του Zanardi και της ROAL Motorsport χώρισαν – για λίγο – στο τέλος της σεζόν του 2009.

«Ο Alex και εγώ έχουμε γράψει ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Επόμενο ήταν να μην διστάσω ούτε στιγμή όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία που τον επαναφέρει στην αγωνιστική δράση  με τη ROAL Motorsport το 2014,» δήλωσε ο Ravaglia. «Τα sprints στο Πρωτάθλημα Blancpain GT Sprint είναι στα μέτρα του Alex. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να του δώσουμε ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο με το οποίο θα μπορέσει να αναπαραγάγει τις επιδόσεις και τις επιτυχίες που γνωρίζουμε από το παρελθόν».

Η φετινή σεζόν του Πρωταθλήματος Blancpain GT περιλαμβάνει αγώνες αντοχής και sprint. Ο Zanardi θα οδηγήσει μία από τις δύο BMW Z4 GT3 της ROAL Motorsport  σε έξι από τους επτά αγώνες sprint,  με διάρκεια μιας ώρας ο καθένας.  Το Πρωτάθλημα Blancpain GT Sprint και Endurance θα μεταδίδεται από τη συχνότητα της Nova.

Ημερολόγιο Πρωταθλήματος 2014 Blancpain GT Sprint 

21 Απριλίου 2014            Nogaro (FR)

18 Μαΐου 2014                Brands Hatch (GB)

6 Ιουλίου 2014                 Zandvoort (NL)

24 Αυγούστου 2014         Bratislava (SK)

5 Σεπτεμβρίου 2014        Portimão (PT)

19 Οκτωβρίου 2014               Zolder (BE)

2 Νοεμβρίου 2014                 Baku (AZ)

Στο video που ακολουθεί, από το National Geographic, δείτε το ατύχημα αλλά και την επιστροφή του Alex Zanardi στη ζωή και τους αγώνες.

https://www.youtube.com/watch?v=N0N1gLOx3Os