Όταν ο βετεράνος και κάτοχος δύο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, ηθοποιός Michael Caine είδε απέναντί του τον Heath Ledger ως Joker στην πρώτη σκηνή που μοιράστηκαν στον «Σκοτεινό Ιππότη», έμεινε στην κυριολεξία άφωνος. Ο νεαρός συμπρωταγωνιστής του ήταν τόσο πειστικός, τόσο μέσα στο πετσί του εφιαλτικού του ρόλου, που ο Caine φοβήθηκε και ξέχασε τα λόγια του.

Αυτή η ερμηνεία στοίχειωσε την ταινία, το σινεμά, αλλά και τον ίδιο τον Heath Ledger, που στο αποκορύφωμα μία σύντομης αλλά εντυπωσιακής καριέρας, έγινε ένας ακόμη από εκείνους τους «καταραμένους» ήρωες που φεύγουν  νωρίς. Ακριβώς πριν από έξι χρόνια, ο Αυστραλιανός  υπερβατικός ηθοποιός που γινόταν ένα με τους ρόλους του, βρέθηκε νεκρός από ατυχή λήψη υπερβολικής δόσης συνδυασμού υπνωτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών χαπιών. Μόλις τέσσερις μήνες πριν κλείσει τα 28 του χρόνια.

Γεννημένος στο Περθ, ο Heath Ledger είχε να αντιμετωπίσει από τα εφηβικά του χρόνια τον ανταγωνισμό λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης. Οι συμμαθητές του στο μάθημα της υποκριτικής τον είχαν στο περιθώριο και απαξίωναν το ταλέντο του από ζήλεια για τα όμορφα χαρακτηριστικά του. Στα 17 του παρατά το σχολείο και μαζί μ΄ έναν φίλο του και 99 σεντς στην τσέπη πηγαίνει να κυνηγήσει το όνειρό του στο Σύδνεϋ. Παλεύοντας να αποτινάξει από πάνω του τη στάμπα του ομορφόπαιδου, συμμετέχει σε αυστραλιανές σειρές και δύο χαμηλού κόστους ταινίες. Το 1997 βρίσκεται πρωταγωνιστής στην αμερικανική νεανική σειρά φαντασίας «Roar», που κράτησε μία σεζόν και μάλιστα υπήρξε υποψήφια για Έμμυ για τη μουσική της.

 Ακόμη όμως δεν είχε έρθει η μεγάλη ευκαιρία του. Αυτήν του την έδωσε ο συμπατριώτης του σκηνοθέτης Gregor Jordan που τον επιλέγει στον κεντρικό ρόλο στην περιπέτεια «Two Hands», στην οποία το ταλέντο του ξεδιπλώνεται, κι αυτό ανοίγει το δρόμο για τον Heath για να πρωταγωνιστήσει στην υπέροχη νεανική κομεντί «Δέκα πράγματα που μισώ σ’ εσένα», εμπνευσμένη από το κλασικό του Σαίξπηρ «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Κι έτσι έρχεται η πρώτη αξέχαστη σκηνή στη λίστα με τα best of του Heath Ledger: αυτήν στην οποία τραγουδά στην Julia Stiles, το «Can’t take my eyes off of you»!

Προσπαθώντας και καταφέρνοντας να αποφύγει την τυποποίηση , ο Heath συμμετέχει σε ταινίες από διαφορετικά είδη, που ανεξάρτητα από την εμπορική απήχησή τους, επιβεβαιώνουν το πολύπλευρο ταλέντο του. Επαναστάτης με αιτία στον υποψήφιο για 3 Οσκαρ «Πατριώτη» με τον Mel Gibson, κατά λάθος Ιππότης στη ροκ-μεσαιωνική κωμική περιπέτεια «Α Knight’s Tale», αντί-ήρωας στο βιογραφικό δράμα εποχής «Ned Kelly», ιερέας που ερευνά μία μεταφυσική υπόθεση στο θρίλερ «Ο Αμαρτοβώρος», το παραμύθι φαντασίας «Οι Αδερφοί Γκριμ» του Terry Gilliam, ένας μικρός ρόλος στον «Χορό των Τεράτων» με την θριαμβεύτρια Όσκαρ για την ερμηνεία της Halle Berry , και φτάνουμε στο ρόλο με τον οποίο το παγκόσμιο κινηματογραφικό «χωριό» έμαθε επιτέλους τον Heath Ledger- και από τότε δεν θα μας άφηνε να τον ξεχάσουμε: το πολυσυζητημένο «Brokeback Mountain».

Η συγκλονιστική πολυβραβευμένη ταινία του Ang Lee , χάρισε στον Heath την υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την σπαρακτική ερμηνεία του και τον έβαλε στο stardom. Ο ίδιος όμως ποτέ δεν έγινε μέρος του… παιχνιδιού. Η επόμενη δουλειά του ήταν από τη μία ο εμπορικός «Καζανόβας» κι από την άλλη, το ανεξάρτητο δράμα «Candy», η πορεία αυτοκαταστροφής και  κατάβασης στο σκοτάδι, ενός βυθισμένου στα ναρκωτικά ποιητή και της τοξικής σχέσης του με μία επίσης εξαρτημένη, σπουδάστρια Καλών Τεχνών. Ακολουθεί το πειραματικό μουσικό βιογραφικό «I’m not there» του Todd Haynes, μία διαφορετική οπτική  για τη ζωή και το έργο του Bob Dylan με ένα all – star cast, όπου ο Heath Ledger έχει την πρώτη του κινηματογραφική συνύπαρξη με τον Christian Bale. Ο «Σκοτεινός Ιππότης» έρχεται αμέσως μετά…

Το ίδιο διάστημα η πίεση για την προώθηση του «I’m not there» και η αφοσίωση και προσκόλληση  του Heath στο να αποδώσει τα μέγιστα στο ρόλο του Joker, αρχίζουν να προδιαγράφουν το χρονικό της σοκαριστικής κατάληξης ενός μοναδικού ασυμβίβαστου ταλέντου, που χάθηκε τόσο πρόωρα.

Αθεράπευτα ντροπαλός, είχε πει πόσο πολύ τον πνίγει το «κόκκινο χαλί», τόσο που παρά τα δυνατά φώτα και τους προβολείς, ο ίδιος αισθανόταν σαν να σκοτεινιάζουν όλα γύρω του.  Το Νοέμβριο του 2007 δηλώνει σε συνέντευξή του στους New York Times : «Την περασμένη εβδομάδα πρέπει να κοιμόμουν κατά μέσο όρο ένα δίωρο τη μέρα. Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι. Το κορμί μου ήταν εξαντλημένο αλλά το μυαλό μου εξακολουθούσε να δουλεύει». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης , είναι νευρικός, στριφογυρίζει, αδυνατεί να μείνει σε μια θέση. «Καμιά φορά είναι ενοχλητικό να πρέπει να υπεραναλύεις τον εαυτό σου» απολογείται αμήχανα στη δημοσιογράφο. Ένα χρόνο αργότερα ο Heath Ledger βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν κι αυτό που αρχικά θεωρήθηκε αυτοκτονία, αποδεικνύεται ότι ήταν η απέλπιδα προσπάθειά του να ηρεμήσει το μυαλό του, με έναν απρόσεκτο θανατηφόρο συνδυασμό χαπιών. Την επόμενη μέρα είχε ραντεβού με τον Steven Spielberg για να συζητήσουν τη συνεργασία τους σε μία νέα παραγωγή του διάσημου σκηνοθέτη.

Ο «Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους» του Terry Gilliam με τον Johnny Depp και τον Jude Law, είναι ουσιαστικά η τελευταία του ταινία που όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ωστόσο ο ρόλος του Joker , και η εμβληματική, θρυλική, παρανοϊκή ερμηνεία του αδικοχαμένου ηθοποιού, είναι αυτή που θα μείνει αξέχαστη και δικαιωματικά ανήκει στην κινηματογραφική ανθολογία.  Το Rest In Peace δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό για έναν καλλιτέχνη που επιζητούσε όσο τίποτα άλλο την εσωτερική του γαλήνη…