Η αμερικανική τηλεόραση φαίνεται πως μετά την επικείμενη υπερηρωική τηλεοπτική λαίλαπα, ακολουθεί πλέον κι έναν άλλον εμπορικά εγγυημένο δρόμο του κινηματογράφου: αυτό των reboot. Το πείραμα «τους βγήκε» με τα «Hannibal», «Dracula» και «Bates Motel» (του «Ψυχώ») και σε συνδυασμό με το φαινόμενο του «The Walking Dead» από την μέχρι πρότινος αποκλειστικά κινηματογραφική μυθολογία των ζόμπι, αυτό που γίνεται ολοφάνερο είναι ότι οι τηλεθεατές είναι πλέον πρόθυμοι να επιτρέψουν στα «τέρατα» και τον φόβο, να εισβάλουν στην καθημερινότητά τους.

Τη φετινή χρονιά, το Βασίλειο του Τρόμου επεκτείνεται κι έρχεται να μας υπενθυμίσει τους χειρότερους εφιάλτες μας. Ηδη είναι έτοιμο το «Από το Σούρουπο ως την Αυγή». Και οι παρακάτω σειρές, είναι αυτές που ετοιμάζονται για να φέρουν τους κινηματογραφικούς μπαμπούλες στην ασφάλεια του σπιτιού μας.

Ο Εξορκιστής

Κορωνίδα του τρόμου. Ταινία-σοκ. Νούμερο ένα καταραμένη παραγωγή με  μυστηριώδεις θανάτους και  φρικιαστικά, περίεργα ατυχήματα που στοίχειωσαν τη δημιουργία της. Και παρόλη την διαβόητη φήμη της, μία από τις πιο ολοκληρωμένες κινηματογραφικές δημιουργίες, ένα μοναδικό και αξεπέραστο κεφάλαιο στο σινεμά – και όχι μόνο στο φιλμικό είδος του τρόμου.

 Σαράντα χρόνια μετά, ο «Εξορκιστής» ετοιμάζεται να επιστρέψει χρησιμοποιώντας ως «δίαυλο» μια τολμηρή ομάδα. Η τηλεοπτική σειρά έρχεται, με πηγή προέλευσης -και καλά κάνει σ’ αυτό- τη μυθολογία της πρώτης ταινίας. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το σενάριο γράφει ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος Jeremy Slater στον οποίο έχει ανατεθεί το σενάριο του reboot των «Fantastic Four» και του «Lazarus», ένα θρίλερ που θυμίζει το «Flatliners». Για τον εν λόγω σεναριογράφο δεν μπορούμε να πούμε μέχρι να… δούμε, αλλά τουλάχιστον την παραγωγή του τηλεοπτικού «Εξορκιστή» ανέλαβε ο Roy Lee του «Πληροφοριοδότη» και του «The Ring» αλλά και του «Bates Motel».Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να ψάχνουμε τρόπους να… ξορκίσουμε μία κακή κατάληξη!

 

Το Μωρό της Ρόζμαρι

Αλλο ένα κλασικό, ανατριχιαστικό αγαπημένο. Το 2008 είχε προγραμματιστεί να γυριστεί το κινηματογραφικό remake του αριστουργηματικού παρανοϊκού, προκλητικού θρίλερ του Roman Polanski. Σε μία εξαιρετικά σπάνια στιγμή αυτογνωσίας της βιομηχανίας του κινηματογράφου, η εταιρία παραγωγής εγκατέλειψε το πρότζεκτ αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να δώσει οποιαδήποτε νέα, διαφορετική, ικανοποιητική εκδοχή, μίας ταινίας που είναι αδύνατο να ξεπεραστεί. Το διαβολικό μωρό της Ρόζμαρι ησύχασε μέχρι που το δίκτυο του NBC ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας μίνι-σειράς τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων, εμπνευσμένης από το μυθιστόρημα του Ira Levin που τροφοδότησε το σενάριο της κλασικής ταινίας. Το ρόλο της Ρόζμαρι ανέλαβε η Zoe Saldana, το σενάριο συνυπογράφει ο δημιουργός του «Βλέπω το Θάνατό σου» James Wong, και η σκηνοθεσία είναι της Agnieszka Holland, υποψήφιας για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Europa, Europa». Η πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου αναμένεται στις 16 Μαϊου.

 

Scream

Ο Wes Craven έγραψε από την αρχή τους κανόνες του τρόμου με τον «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» και μετά τους ξαναέγραψε με το «Scream». Δύο franchise τρόμου, πρωτοποριακά, καινοτόμα, που γέννησαν εμβληματικές τρομακτικές φιγούρες, πλημμυρισμένα στο αίμα, που αιφνιδίασαν όχι μόνο για τις ευρηματικές σφαγές τους και τα ανήκουστα λουτρά αίματος, αλλά και για το διάχυτο χιούμορ τους. Ποιος θα τολμούσε να τα βάλει με τον Freddy Krueger και τον Ghostface; Μόνο οι αδερφοί Weinstein, παραγωγοί της κινηματογραφικής σειράς των ταινιών «Scream». Μόνο που τα μαντάτα δε μας κάνουν και να ανυπομονούμε. Το MTV είναι αυτό που έχει παραγγείλει πιλότο για προσαρμογή του «Scream» ενώ την ίδια ώρα αποτελεί προτεραιότητα μία επιπλέον , «κανονική» σειρά, της οποίας το πρώτο επεισόδιο θα έγραφαν δύο από τους σεναριογράφους του «Criminal Minds». Κι αν αυτό αρχικά μας χαροποίησε – γιατί ,εντάξει , MTV και «Scream» , όχι ευχαριστούμε και μακάρι να  έρθει ο Krueger στα όνειρά σας μαζί με τον Ghostface να σας μακελέψει – ήρθε το ήξεις/αφήξεις tweet του «μπαμπά» Wes Craven, που ενώ αρχικά υποτίθεται ότι είχε συμφωνήσει να σκηνοθετήσει το πρώτο επεισόδιο του  πνευματικού του παιδιού, τα «γύρισε» τονίζοντας ότι θα συμμετέχει μόνο εφόσον τον εντυπωσιάσει το σενάριο, κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχει οποιαδήποτε σχέση με τη σειρά, η οποία ούτως ή άλλως είναι προγραμματισμένη για πρεμιέρα στα μέσα Ιουνίου.

 

Η Ομίχλη

Οχι η κλασική εφιαλτική «Ομίχλη» («The Fog») του John Carpenter με τους νεκρούς που τρομοκρατούν, στοιχειώνουν, και κυριεύουν μία μικρή πόλη αλλά η «Ομίχλη» («The Mist») του άρχοντα του τρόμου Stephen King, μια ιστορία που συμπτωματικά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, τη χρονιά που βγήκε η ταινία του Carpenter: το 1980. Η «Ομίχλη» του King έγινε ταινία το 2007 από τον πιστό σκηνοθέτη- φαν του King, Frank Darabont που είχε μεταφέρει ήδη την «Τελευταία Εξοδο: Ρίτα Χέιγουορθ» και το «Πράσινο Μίλι». Το αποτέλεσμα  ήταν μια σκληρή, νευρωτική επίθεση στις αισθήσεις γραμμένη και προσδιορισμένη με τους κανόνες των θρίλερ, ένα ανελέητα βίαιο σχόλιο πάνω στον σύγχρονο καταναλωτισμό, που κορυφώθηκε με ένα από τα πιο σοκαριστικά φινάλε όλων των εποχών. Ενα κλείσιμο που δεν σου δίνει λύτρωση παρά την κατάληξη και εξήγησή του και απλά σ’ αφήνει να χτυπάς το κεφάλι σου. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί ταινία στην οποία πραγματικά να χτυπιέμαι και να θέλω να επιτεθώ στους δημιουργούς για την πιο α-λυτρωτική – με άλφα στερητικό- ταινία που είδα ποτέ . Που ωστόσο ήταν τόσο πιστή στο βιβλίο το οποίο έσπευσα να αναζητήσω ευελπιστώντας ότι δεν τελειώνει έτσι αυτή η ιστορία. Και τελικά η δύναμή της βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό. Η σειρά θα αποτελείται σε πρώτη φάση από 10 επεισόδια με executive producer – ευτυχώς- τον Frank Darabont. Προσωπικά, δεν ξέρω αν θα αντέξω να την ξαναδώ γνωρίζοντας την ανώφελη, παρανοϊκή και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα κατάληξη, αλλά αν μη τι άλλο είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στις σειρές αυτής της λίστας.

 

Legion

Ήταν από τις πιο κακόφημες ταινίες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έναρξη της παραγωγής, μέχρι το πρώτο trailer και την έξοδό της στις αίθουσες. Ενα καφέ-εστιατόριο στη μέση του πουθενά, μία ομάδα ετερόκλητων χαρακτήρων που καταλήγουν εκεί και που ο καθένας κουβαλά έναν προσωπικό σταυρό, μία φανερή ή κρυφή αμαρτία, και χωρίς πολλά-πολλά, η ταινία «μπαίνει στο ψητό» για να μας πει ότι επίκειται το Τέλος του Κόσμου γιατί ο Θεός έχει πάρει ανάποδες με τις μαλ…κίες μας κι έχει ξαμολύσει τους Εκδικητές Αγγέλους Του να φέρουν την Αποκάλυψη.

Οι πράξεις, ο βίος και η πολιτεία των μέχρι πρότινος άγνωστων μεταξύ τους, επισκεπτών του καφέ, καθώς και η συμπεριφορά τους στην επικείμενη παγκόσμια καταστροφή, είναι καθοριστικοί παράγοντες για το μέλλον της ανθρωπότητας, την ίδια στιγμή που ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κατέρχεται για να μας υπερασπιστεί με…. οπλοπολυβόλα! Κι όμως δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται! Η για να το θέσουμε καλύτερα, είναι τόσο κακό που είναι καλό! Με πρωταγωνιστές τους Paul Bettany, Dennis Quaid, Kate Walsh, Tyrese Gibson και πολλούς άλλους δημοφιλείς ηθοποιούς, και το πιασάρικο, μετά-Αποκαλυπτικό θέμα, το «Legion» θα έπρεπε αν μη τι άλλο να …ring a bell όταν μιλάμε γι΄αυτό! Κι όμως αθόρυβα, έτσι όπως ξεκίνησε, καταφρονεμένο, κατάφερε να γίνει sleeper hit μια που έβγαλε τα διπλά από το κόστος του. Αν δεν έτυχε να το δείτε, θα το μάθετε στην τηλεοπτική σειρά «Dominion» που ετοιμάζει το δίκτυο του SyFy, και διαδραματίζεται 25 χρόνια μετά το τέλος του φιλμ. Τι έγινε στο τέλος; Δείτε την ταινία ή απλά περιμένετε τον τηλεοπτικό πιλότο σε σκηνοθεσία και σενάριο του Scott Stewart, δημιουργού του αρχικού «Legion».

Και η Συν + Μία

The Strain

Θα παρεκκλίνουμε από τη λίστα όσον αφορά τις απευθείας τηλεοπτικές μεταφορές προϋπαρχόντων ταινιών βασισμένων στην κλασική λογοτεχνία του τρόμου, για να πάμε στο αποκορύφωμα σειράς που δανείζεται, εμπνέεται και βασίζεται στο πιο διαχρονικό δημιούργημα φαντασίας και φόβου: το αθάνατο βαμπίρ. Κι όταν ο «πατέρας» είναι ο Guillermo Del Toro, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια είναι η αληθινή τηλεοπτική φύση του Κακού στην οποία θα δηλώσουμε υποταγή!

Ο Del Toro είναι ο δημιουργός του τηλεοπτικού εφιάλτη που ξεκινά με μια αεροπορική τραγωδία που θα αποκαλύψει την ύπαρξη ενός άγνωστου βιολογικού πολέμου. Αυτόν της διάδοσης ενός ιού βαμπιρισμού, μίας μάστιγας που εμφανίστηκε σε ιστορικές στιγμές των ανθρώπινων πολέμων και πλέον φτάνει στην εποχή μας για να διεκδικήσει το μακάβριο μερίδιο της σε απώλειες για την ανθρωπότητα. Αν και λατρεύω τον Del Toro, το κόνσεπτ μου θυμίζει τον «Απόγονο» του Graham Masterton αλλά από την άλλη  ανυπομονώ για την προβολή του πιλότου την άνοιξη που θα μας εισάγει σε ένα πραγματικά σκοτεινό σύμπαν : αυτό του δημιουργού μίας συγκλονιστικής αλληγορίας όπως ο «Λαβύρινθος του Πάνα» και ταυτόχρονα εμπνευστή της απόλυτης κινηματογραφικής εμπειρίας που μετουσιώνει τα παιδικά/εφηβικά μας χρόνια : το Pacific Rim. Ο Guillermo Del Toro είναι μοναδικός και απλά περιμένουμε την fan τρέλα του να εξαπλωθεί αιματηρά και στους τηλεοπτικούς δέκτες!

https://www.youtube.com/watch?v=ntI57fCSCgs