Είναι με διαφορά η μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή του πλανήτη. Σαν να λέμε το Τσάμπιονς Λιγκ της 7ης Τέχνης. Και κάθε ηθοποιός ονειρεύεται κάποια μέρα, όχι απλά να βρεθεί εκεί, αλλά να κρατήσει στα χέρια του και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στη βραδιά των βραβείων Όσκαρ – είτε επειδή το άξιζαν, είτε επειδή ήταν καλοί Αμερικανοί. Δεν έχει σημασία αυτό και δεν είναι εκεί το θέμα μας. Άλλο είναι το πρόβλημά μας.

Η επιτροπή της Ακαδημίας φαίνεται πως έχει τα κολληματάκια της. Τα κόμπλεξ της. Και δεν λέμε μόνο που σνομπάρει επιδεκτικά τις γυναίκες στην κατηγορία «Καλύτερος Σκηνοθέτης». Οι υπεύθυνοι των Όσκαρ φαίνεται να μην συμπαθούν ούτε τους… ωραίους.
Τους ηθοποιούς, που εκτός από ταλαντούχοι είναι και γόηδες. Εκεί να δεις… φτύσιμο που πέφτει (ούτε να έβρεχε).

Και αν δεν το πιστεύεις, δες 5 παραδείγματα που βγάζουν μάτι (και η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια).

Leonardo DiCaprio

Ναι, όταν τον είχαμε πρωτογνωρίσει (εμείς) στον «Τιτανικό» μας ξενέρωσε λίγο – έως πολύ. Αλλά από τότε έχουν περάσει 17 χρόνια και ο DiCaprio έχει δείξει και με το παραπάνω ότι αξίζει το Όσκαρ. «Aviator», «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», «Blood Diamond» είναι μερικές από τις πολλές ταινίες όπου έχει εντυπωσιάσει. Αλλά η επιτροπή της Ακαδημίας εκεί, σταθερή. Τρεις υποψηφιότητες είχε πάρει μέχρι φέτος, καμία νίκη. Ίσως να αλλάξουν όλα με την ταινία «Ο Λύκος της Wall Street». Το ελπίζουμε.

 

Brad Pitt

Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είναι από τους καλύτερους και πλέον ποιοτικούς ηθοποιούς της γενιάς του (ok, δεν μετράμε τη «Τροία» και το «World War Z»). Είναι ένας άνθρωπος που περισσότερο πρόσεχε που θα παίξει και λιγότερο τον ενδιέφεραν τα χρήματα. Για αυτό και έχει στο βιογραφικό του ερμηνείες σε αγαπημένες ταινίες: «Seven», «Fight Club», «12 Monkeys», «Moneyball» είναι μερικές σε μια ατελείωτη λίστα. Αλλά όχι. Το βραβείο Όσκαρ δεν του το δίνουν που να χτυπιέται. Τέσσερα «όχι» του έχουν πει ως ηθοποιό. Λες να το πάρει ως παραγωγός φέτος στο «12 Χρόνια Σκλάβος»; Ίσως, αλλά και πάλι χρειάζεται ένα Όσκαρ ερμηνείας. Το αξίζει.

 

Johnny Depp

Αυτός δεν πληρώνει μόνο την ομορφιά του, αλλά και τον alternative χαρακτήρα του, όπως και το γεγονός ότι έχει γραμμένα στα παλιά του τα παπούτσια τις τελετές. Όμως όταν έχεις παίξει σε φιλμ όπως τα «Arizona Dream», «Donnie Brasco» και «Fear and Loathing in Las Vegas» και σε έχουν υποψήφιο στους «Πειρατές της Καραϊβικής» και «Sweeney Todd», απλά η Ακαδημία σου κάνει πλάκα. Και ναι, στο «Finding Neverland» του άξιζε το Όσκαρ.

 

Tom Cruise

Δεν τον συμπαθούμε. Τον θεωρούμε μεγάλο ψώνιο. Βλαμμένο. Και οι ταινίες του τα τελευταία 10 χρόνια είναι μόνο για τα λεφτά (σε αυτό είναι καλός). Και ίσως καλά κάνει γιατί προκοπή από την Ακαδημία δεν βλέπει. Αλλά, το Όσκαρ το άξιζε. Και μπορεί να μην το πήρε το 1990 στο «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» επειδή… ήταν μικρός και είχε όλη τη ζωή μπροστά του, αλλά του Β’ Ανδρικού ρόλου στο «Mangolia» το άξιζε και με το παραπάνω. Σε αυτό δεν σηκώνουμε κουβέντα.

 

Edward Norton

Το να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, τι λέει; Ότι θα σαρώσεις τα επόμενα χρόνια και θα παίρνεις το ένα βραβείο μετά το άλλο. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο Norton μετά το «Primal Fear» το 1996, αλλά έπεσε έξω. Γιατί η επιτροπή δεν του έδωσε το χρυσό αγαλματάκι ούτε στο «American History X», ενώ στο «25th Hour» τον αγνόησαν επιδεκτικά.

 

Ralph Fiennes

Εντάξει, αυτός έχει πάρει Όσκαρ. Αλλά Όσκαρ… γκαντεμιάς! Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο για να κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο ταινίες, που σάρωσαν στα βραβεία – ο «Άγγλος Ασθενής» πήρε 9 Όσκαρ και η «Λίστα του Σίντλερ» πήρε 7. Και στα δύο φιλμ ο Fiennes ήταν υποψήφιος για ένα βραβείο. Τελικά πήραν όλοι οι άλλοι πέρα από αυτόν. Άστο, αν δεν σε θέλει, δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

 

Hugh Jackman

Φαντασίωση των περισσότερων γυναικών του πλανήτη. Ok, θα δεχθούμε ότι έχει δεθεί πολύ με τον ρόλο του ως Wolverine και αυτό ίσως κάνει κακό στην ποιοτική του εικόνα. Αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα – και καλά. Άρα, ίσως, να άξιζε το Όσκαρ για τους «Άθλιους». Άντε, να ξαναδεχθούμε ότι έπεσε απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους και το σιγουράκι Daniel Day-Lewis. Αυτό έλειπε η Ακαδημία να μην δώσει το βραβείο στον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Lincoln.

 

Ryan Gosling

Θα μου πεις δεν έχουν πάρει Όσκαρ άλλοι και άλλοι, με τον Gosling θα ασχοληθούν; Δεν θα διαφωνήσουμε και φυσικά δεν μιλάμε για ταινίες όπως το «Notebook». Όμως στο «Half Nelson» ίσως και να έπρεπε να το τσιμπήσει το αγαλματάκι. Βέβαια εκείνη τη χρονιά το έχασε μέχρι και ο Peter O’Toole. Άρα…