Συνάντησα τον Φραγκίσκο στο Παλαιό Φάληρο σε ταβερνάκι για θαλασσινά. Μεγάλη διαδρομή από την Πελοπόννησο όπου έχει στήσει την ξενοδοχειακή μονάδα αγροτουρισμού Ευμέλεια. Ας όψεται το αίσθημα, έρχεται συχνά Αθήνα. Ακόμα μεγαλύτερη από την Νέα Υόρκη στην οποία μεγάλωσε, σπούδασε και παράτησε οικογένεια και φίλους για να ζήσει στις Γούβες Λακωνίας. Το όνειρο του Φραγκίσκου ήταν να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία από τους περισσότερους Έλληνες. Να γυρίσει στην προγονική γη, να την κάνει να ανθίσει. Και τα κατάφερε.

Πότε έφυγες από τη Νέα Υόρκη και γιατί; Μεγάλωσες εκεί, έτσι; Πώς είναι η ζωή στη Νέα Υόρκη;

Μεγάλωσα στα προάστια του Μανχάταν, στην πολύ όμορφη πλευρά της πόλης, με αρκετό πράσινο και τρομερές εγκαταστάσεις παιδείας, αθλητισμού και άλλων δραστηριοτήτων. Ήμουν πολύ τυχερός αλλά όσο μεγάλωνα ένιωθα διαφορετικός από τους ανθρώπους εκεί, μου έλειπε η Ελλάδα. Στο πανεπιστήμιο προασπιζόμουν μειονότητες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήμουν εναντίον της θανατικής ποινής, αυτές οι θέσεις με απομάκρυναν από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Το 1997 ήταν η τελευταία χρόνια που έμεινα και έφυγα όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου.

Μετά δούλεψες στις Βρυξέλλες, για πόσο καιρό; Είχε διαφορά από τη Νέα Υόρκη;

Εργάστηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως διευθυντής γραφείου Έλληνα Ευρωβουλευτή. Οι Βρυξέλλες είναι μια ήρεμη ευρωπαϊκή πόλη, πολυπολιτισμική αλλά με καθαρά γραφειοκρατικό χαρακτήρα. Η Νέα Υόρκη έχει μια συγκλονιστική ενέργεια λόγω της τριβής εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θέλουν να δημιουργήσουν, να γίνουν γνωστοί, να τα καταφέρουν. Αυτή η ενέργεια είναι δημιουργική, πρωτοποριακή αλλά ταυτόχρονα για μεγάλα χρονικά διαστήματα πιεστική και υπερβολική, σε σημείο που μπορεί να χάσεις το αληθινό.

Η ζωή στην Ελλάδα πώς είναι διαφορετική σε σχέση με τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες; Όχι μόνο στις διαφορετικές επιλογές που έκανες εσύ αλλά και πώς τι βιώνεις ως πολίτης. Με το κράτος π.χ., τη γραφειοκρατία. Με την επιχειρηματική σου δραστηριότητα.

Στην καθημερινότητα δεν επεμβαίνει το κράτος, αυτή είναι η μεγάλη διάφορα, υπάρχει ελευθερία στο να επιχειρείς. Στην Ελλάδα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κρατική παρέμβαση είναι καθημερινή, καθηλωτική, επεμβατική, με τυπολατρία. Αν όμως είσαι διαπλεκόμενος ξεπερνάς όλα τα εμπόδια με τους γνωστούς τρόπους. Βέβαια, κανείς δεν υπολογίζει το τεράστιο κόστος στην δημοκρατία μας και την ισονομία.

Είχες ιδέα τι θα αντιμετωπίσεις στην Ελλάδα πριν έρθεις;

Πάντα άκουγα και ήξερα πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Αλλά δεν θέλησα να το πιστέψω, και έτσι πορεύτηκα, προσπαθώντας να είμαι σωστός πολίτης με οποίες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσω.

Τι σε έκανε να το αποφασίσεις να αλλάξεις τόσο τη ζωή σου και να έρθεις εδώ;

Δεν πιστεύω ότι αλλάζεις τρόπο ζωής απλά ζεις σε κάθε τόπο με τις αντίστοιχες παροχές και εμπειρίες που παρέχει. Μου αρέσει να πηγαίνω σε μια γκαλερί στο meat packing district του Μανχάταν αλλά και να πιω ένα ουζάκι σε μια καντίνα σε μια ερημική παραλία. Στην Ελλάδα απλά ένιωθα ότι είναι ο τόπος που το σώμα και η ψυχή μου νιώθουν όμορφα. Γι αυτή την ομορφιά ήρθα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στο να έχεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα και μάλιστα στην περιφέρεια; Και μάλιστα στη δική σου περίπτωση μια επιχείρηση που προβάλλει ένα διαφορετικό όραμα.

Η συντηρητική δομή του κρατικού μηχανισμού, η συντηρητική αντίληψη του επιχειρείν και η παρεμβατικότητα, το ότι οι κρατικές δομές δεν αρωγός αλλά ανταγωνίζονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες και η έλλειψη ελευθερίας.

Πώς αντέδρασε η οικογένεια σου που είναι ακόμα στη Νέα Υόρκη με αυτές σου τις επιλογές;

Αυτό που με ρωτάς είναι αρκετά αστείο γιατί νομίζω πως πίστευαν ότι δεν ήμουν διανοητικά ακέραιος. Υπήρχε βέβαια και φόβος για το τι θα αντιμετωπίσω.

Σε αλλοίωσε η δύσκολη ελληνική πραγματικότητα που περιγράφεις; Π.χ. έχεις λαδώσει, Φραγκίσκο;

Είναι δύσκολο να απαντήσω αν αυτή η προσπάθεια γινόταν σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, αν θα ήταν σε καλύτερη ή χειρότερη θέση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι άνθρωπος, υπάρχει κούραση, υπήρχαν δυσκολίες και εμπόδια αλλά όταν βλέπεις τα χαμόγελα και ότι η προσπάθεια έχει αντίκρισμα τότε ξεχνάς πολλά ή απλώς γίνονται αστείες ιστορίες για παρέα και κρασί. Όχι δεν έχω λαδώσει, αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόση παράνοια μπορείς να συναντήσεις.

Μίλησε μου για το όραμα σου στην Ευμέλεια. Πρόκειται για μια φάρμα και ξενοδοχειακή μονάδα αγροτουρισμού, υψηλών προδιαγραφών και άνεσης τολμώ να πω, που εστιάζει στο να προσφέρει μια συνολική εμπειρία. Ποια είναι αυτή η εμπειρία;

Η εμπειρία είναι για κάθε επισκέπτη διαφορετική. Δεν καθοδηγούμε ή πιέζουμε προς μια κατεύθυνση, βοηθάμε να βρει ο καθένας κάτι που τον συνδέει με την φύση. Αυτή είναι η ευχή μας, να ξανακοιτάξουμε προς την φύση και να συνδεθούμε με αυτήν. Κάθε φορά ο επισκέπτης μπορεί να αντιμετωπίσει μια διαφορετική πραγματικότητα και είναι δύσκολο να αντιγράψουμε εμπειρίες στην Ευμέλεια. Αυτό είναι το μοναδικό, ότι κάποιος μπορεί να έρθει σε ένα σεμινάριο γιόγκα, διαλογισμού, μπορεί να πατήσει σταφύλια, να μαζέψει ελιές, να χορέψει στο φεστιβάλ μουσικής κάθε άνοιξη, να συμμετάσχει σε wine tasting.

Αυτό τον καιρό κάνεις μια σημαντική προσπάθεια μέσω μιας καμπάνιας κοινωνικής χρηματοδότησης. Θες να κατασκευάσεις μια οικολογική λίμνη στην περιοχή της Ευμέλειας. Εξήγησε μας τι είναι οι οικολογικές λίμνες και γιατί θέλεις να δημιουργήσεις μία;

Οι φυσικές οικολογικές λίμνες είναι σώματα νερού που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον χωρίς την χρήση χημείας για τον καθαρισμού τους. Λόγω της πολύμηνης ξηρασίας, πλέον 6-8 μήνες το χρόνο, και της κλιματικής αλλαγής, θέλουμε να εισάγουμε το στοιχείο του νερού και να κρατήσουμε τα πουλιά και άλλα ζώα στην περιοχή. Θα λειτουργήσει σαν δεξαμενή νερού για πυροπροστασία ενώ θα συμβάλει στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Οι φυσικές λίμνες δηλαδή δένουν με το περιβάλλον, δημιουργούν ένα καταφύγιο και τελικά ενσωματώνονται.

Πού μπορεί να βρει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για να υποστηρίξει την εκστρατεία σου;

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.eumelia.com και μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια μας για κοινωνική χρηματοδότηση μέσω της καμπάνιας στο indiegogo στο http://igg.me/at/fiveelementspond. Επίσης, στις 24 Οκτωβρίου θα κάνουμε ένα event στο Impact Hub Athens, όπου θα βρίσκεται και η αρχιτεκτονική ομάδα aka lab που εκπόνησε τη μελέτη, μαζί με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι θα ακολουθήσει party από τον Join Radio, θα μας παίξει μουσική και η Αφροδίτη. Εδώ το link για το event: http://www.facebook.com/events/1425729694307138/

Πώς θα ονομάσεις τη λίμνη;

Πέντε Στοιχεία, Five Elements. Έχουμε το στοιχείο της γης, του αέρα, της φωτιάς και την ανθρώπινη υπόσταση. Χρειαζόμαστε το νερό και θέλουμε τη βοήθεια σας για το εισάγουμε στην Ευμέλεια.

Καλή επιτυχία Φραγκίσκο, εύχομαι να τα καταφέρεις και στην Ευμέλεια του χρόνου να πίνουμε καφεδάκι δίπλα στη λίμνη. Σε ευχαριστώ πολύ.

Δείτε τις φωτογραφίες και πάρτε μια γεύση από τον παράδεισο του Φραγκίσκου.