Η ημέρα που ξημέρωσε την Παρασκευή είναι η ιδανική για να πείτε «χρόνια πολλά» σε όσους Λουκάδες ξέρετε, αλλά μην επικεντρωθείτε εκεί. Κάτι να περιμένετε από Παπανδρέου, γιατί το έχουν στο DNA τους να κάνουν… πράγματα τη συγκεκριμένη ημέρα.

1944 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», υψώνει την Ελληνική σημαία στην πλατεία Συντάγματος. «Ασπαζόμεθα την ιεράν γην της Ελευθέρας Πατρίδος…” . Είναι η εισαγωγή του πύρινου λόγου που εκφωνεί για την απελευθέρωση της χώρας. Ο ήλιος λάμπει επάνω από το πλήθος που παραληρεί, αλλά πολύ γρήγορα θα κρυφτεί, λόγω των «Δεκεμβριανών».

1981 

«Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Γιος του πατέρα του ακόμη και στα μπαλκόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν επίσης ένας δεινός ρήτορας… Με το παραπάνω μότο το ΠΑΣΟΚ κερδίζει για πρώτη φορά εθνικές εκλογές και τα υπόλοιπα τα γράφει ακόμη η ιστορία. Η πλατεία Συντάγματος αποτέλεσε προνομιακός τόπος, η έδρα των δύο πρώτων «Παπανδρέου». Κυριακή 18 Οκτωβρίου ήταν τότε.

2009 

Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ο τρίτος Παπανδρέου που γίνεται πρωθυπουργός παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στο DNA του Γιώργου, κάπου χάθηκε το γονίδιο του ρήτορα, κάπου μπερδεύτηκε, κάτι λάθος έγινε… Με κεντρικό σύνθημα το πολύ… ιδεαλιστικό, στοχαστικό, ουμανιστικό μότο «λεφτά υπάρχουν»! Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε.

Πριν, όμως, από τις τρεις αυτές σημαδιακές για την πορεία των Παπανδρέου ημερομηνία, προηγήθηκε η γέννηση ενός συμμάχου -για λίγο- και μετέπειτα «εχθρού». 18 Οκτωβρίου του 1918, στα Χανιά, στη συνοικία Χαλέπα, έχουν χαρές και πανηγύρια, αφού έρχεται στη ζωή ο Κωνσταντίνος, δευτερότοκος γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο σπίτι που γεννιέται έχει υπογραφεί η περίφημη «Σύμβαση της Χαλέπας».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορίζει τους Παπανδρέου, όπως οι Παπανδρέου ορίζουν εκείνον. Με μια ημερομηνία – ορόσημο.