«Είμαι απολύτως σίγουρη. Κατηγορηματική. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί». Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμοστεί ο… στοιχειωμένος αντικαπνιστικός νόμος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε δεν άφησε περιθώρια για ελαστικότητα στην τήρηση των μέτρων, όταν και της εκφράσαμε την αμφιβολία μας.

«Το τσιγάρο βλάπτει τη δημόσια υγεία. Βλάπτει τα παιδιά. Και επίσης, πλήττει τον τουρισμό. Δεν μπορεί να πειθαρχούν όλοι όταν βρίσκονται στο εξωτερικό και εδώ να μην εφαρμόζουν το νόμο», δηλώνει η κυρία Μακρή, που ευελπιστεί να βελτιώσει την καθημερινότητα τόσο των μη καπνιστών, όσο και των καπνιστών.

Θα αρχίσουν πάλι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων να μετράνε… τετραγωνικά και να τους ζητείται να χωρίσουν το μαγαζί με τζαμαρίες; «Δεν θα ισχύει πλέον ό,τι ίσχυε πριν για τα τετραγωνικά. Άδειες θα δίνονται μόνο στα καζίνο και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης», ξεκαθαρίζει η Ζέττα Μακρή και σαν καπνιστές, μπαίνουμε στον πειρασμό να τη ρωτήσουμε για τις λέσχες ή τα club καπνιστών, όπου θα μπορεί κανείς να καπνίζει και με το γράμμα του νόμου. «Δεν είναι της παρούσης. Στο εξωτερικό αντιμετωπίζονται με θυμηδία τέτοιες προτάσεις», είναι η κοφτή απάντηση της υπουργού, που μάλλον το αντιμετωπίζει ως ημίμετρο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η πρώτη απόπειρα –που έμεινε… απόπειρα- για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους γίνεται το 2002. Φυσικά και κανείς μας δεν το θυμάται. Έπρεπε να περάσουν 7 χρόνια, όταν ο –τότε- υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και εν συνεχεία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Οι έλεγχοι της τήρησης του νόμου ατόνησαν και ως εκ τούτου, ο… καπνός έκανε και πάλι την εμφάνισή του στους δημόσιους χώρους. Κύρια αιτία της επανεμφάνισης του τσιγάρου ήταν το γεγονός πως οι έλεγχοι ατόνησαν, αφού και η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε.

«Τον έλεγχο για την εφαρμογή του νόμου τον είχε παλαιότερα η Δημοτική Αστυνομία. Έχω μιλήσει με τον κ. Δένδια και θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση και με το υπουργείο Εσωτερικών», προαναγγέλλει η υφυπουργός.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες (καπνίζοντες και υπεύθυνους διαχείρισης) θα είναι τσουχτερά. «Θα ξεκινούν από 50 και θα φτάνουν τα 500 ευρώ για τους καπνίζοντες. Για τους υπεύθυνους διαχείρισης το ελάχιστο ποσό του προστίμου ορίζεται στα 500 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ», ξεκαθαρίζει η υφυπουργός στο Provocateur.