Κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο κατασκοτώνονται πλέον για το δικό τους μερίδιο από την «χρυσή εποχή των υπερηρώων» που διανύουμε στον τομέα της ψυχαγωγίας. Μετά το σύμπαν που έχει χτιστεί στο σινεμά για τους Χ-Men της Fox, τον Superman και τον Batman της Warner, τους Avengers των Marvel Studios/Disney, και τον Spiderman της Sony, ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει το χτίσιμο του αντίστοιχου σύμπαντος  προσαρμοσμένου στις διαστάσεις της μικρής οθόνης.

Μετά την πετυχημένη δεκαετία της σειράς «Smallville», ήρθε η εκπληκτική σειρά «Arrow» του CW που με μικρό μπάτζετ, πέτυχε να κάνει υψηλής ποιότητας τηλεόραση, με την δεύτερη τρέχουσα σεζόν της να περιλαμβάνει επεισόδια που κατά γενική ομολογία φαν και κριτικών, θεωρούνται από τα καλύτερα που έχουν γυριστεί ποτέ για τηλεοπτική σειρά κι έχουν μπει ήδη στην ανθολογία της μικρής οθόνης (Σημείωση: Πρόκειται για τα Επεισόδια 5 και 6, «League of Assassins» και «Keep Your Enemies Closer» με το δεύτερο να εξυμνείται για την άψογα σχεδιασμένη και δομημένη κινηματογραφική αισθητική του).

Η Marvel δεν έχασε ευκαιρία να αρμέξει κι αυτή το δικό της σύμπαν τηλεοπτικά και ξεκίνησε το «Agents of S.H.I.E.L.D» που αν και το περίμενα με κομμένη την ανάσα, με t-shirt με το σήμα της σειράς μπροστά στην οθόνη, αγωνιώντας για την ολοκλήρωση του download, απογοητεύτηκα στην εξέλιξή του καθώς πλέον τραβιέται από τα μαλλιά και στηρίζεται κυρίως στα «δάνεια», τα cameos και τις αναφορές που το συνδέουν με τους «Avengers».

Παράλληλα, στα σκαριά είναι η σειρά «Agent Carter» με πρωταγωνίστρια την Hayley Atwell η οποία είχε λυσσάξει να δηλώνει δεξιά κι αριστερά πόσο πολύ θέλει να υπάρξει spin-off με τον χαρακτήρα της από την κινηματογραφική περιπέτεια του «Πρώτου Εκδικητή».

Κι άντε αυτή δικαιολογημένα να θέλει, στη Marvel πραγματικά τι είχαν στο μυαλό τους;

Ποιον στ’ αλήθεια μπορεί να ενδιαφέρει τι έκανε η γκόμενα του Captain America εκτός από την κατηγορία των αρρωστημένων αναγνωστών κόμικς που φαντασιώνονται χάρτινες ηρωίδες;

Κι άντε να πεις να ήταν  κάποια σούπερ ηρωίδα με ξεχωριστές δυνάμεις και με την καυτή εμφάνιση, για παράδειγμα της «ψυχρόαιμης» Emma Frost, ή καμιά φονική πράκτορας όπως η Black Widow, να έχει ενδιαφέρον και να αξίζει τον κόπο για σειρά με κόμικ χαρακτήρα. Μα… την γκόμενα του υπερήρωα; Την γκόμενα;!

Στα καλά νέα, το NBC παρήγγειλε πιλότο για την τηλεοπτική μεταφορά του ενήλικου, «καμένου», φοβερού χαρακτήρα Constantine, τον ήρωα της σειράς «Hellblazer» της DC που ήδη είχε μια κινηματογραφική περιπέτεια με τον Keanu Reeves. Ο σεναριογράφος του κατά Nolan «Batman» και του «Man of Steel», David S. Goyer, είναι παραγωγός/δημιουργός με συμπαραγωγό τον Daniel Cerone του «Dexter» ο οποίος γράφει και τον πιλότο.

Αν αποδοθεί σωστά – που το πιστεύω- το αποτέλεσμα θα είναι μια super cool σειρά με έναν από τους πιο badass χαρακτήρες από τις σελίδες των κόμικ. Όσο για το τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σειρά με το κινηματογραφικό σύμπαν της DC, ο John Constantine είναι μέλος της «Justice League Dark», ένα πρότζεκτ που έχει αναλάβει ο Guillermo Del Toro!

Στο μεταξύ, πάλι από το CW, ετοιμάζεται νέα σειρά με τις περιπέτειες του «The Flash» που έχει κάνει την εισαγωγική εμφάνισή του στο «Arrow». Ποιος άλλος δημοφιλέστατος ήρωας των κόμικ και του σινεμά, έμεινε για να πάρει σειρά να μας συντροφεύει σε εβδομαδιαία βάση;

Η Αυτού Εξοχότης, ο Σκοτεινός Ιππότης! Στο δίκτυο της Fox έχουν πάρει φωτιά και ετοιμάζουν πυρετωδώς το δρόμο της επιστροφής μας στην Γκόθαμ Σίτι, μαζί με τον Batman, ένα κάρο κακούς, και τον Επιθεωρητή Γκόρντον.

Η νέα σειρά τιτλοφορείται «Gotham» και αρχικά φημολογούνταν ότι δεν θα είχε Batman, αλλά βασικός χαρακτήρας θα ήταν ο Επιθεωρητής Γκόρντον που θα αντιμετώπιζε διάφορους κακούς που απειλούν κατά καιρούς την Γκόθαμ Σίτι. Αυτό είχε κάνει τους φαν, όπως και η υπογράφουσα, να πιστεύουμε ότι θα βασιζόταν στην σειρά κόμικ «Gotham Central» η οποία υμνήθηκε από κριτικούς, λατρεύτηκε από την fan base, αλλά ακυρώθηκε λόγω χαμηλών πωλήσεων.

Προφανώς επειδή αφορούσε στις περιπέτειες της Αστυνομίας του Γκόθαμ και όχι σ’ αυτές του Σκοτεινού Προστάτη της. Η Fox έσπευσε να ανακοινώσει προκειμένου να εξασφαλιστεί  και το ανάλογο θετικό hype για το κοινό, ότι η σειρά «Gotham» θα επικεντρώνεται σε έναν νεαρό Bruce Wayne και το πως τελικά γίνεται ο Ανθρωπος-Νυχτερίδα, ενώ σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Τζιμ Γκόρντον, στα πρώτα του χρόνια στο Σώμα, και πως εξελίχθηκε σε Επιθεωρητή. Η σειρά θα έχει το δικό της Batman σύμπαν και θα διαχωρίζεται από το κινηματογραφικό σύμπαν της DC.

Το κορυφαίο όμως κομμάτι, θα είναι οι «κακοί»! Ο Joker, ο Πιγκουίνος, ο Riddler, η Catwoman, κάθε διάσημος και εμβληματικός εχθρός του Batman, θα παρελάσει από τα τηλεοπτικά επεισόδια που θα παρέχουν και το background τους! Ο Πρόεδρος του Τομέα Ψυχαγωγίας της Fox Kevin Reilly ήταν εκείνος που έκανε τις ανακοινώσεις, που σημαίνει ότι το δίκτυο και ποντάρει, και σκοπεύει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να εντυπωσιάσει και να ικανοποιήσει τους τηλεθεατές, φαν και μη. Το «Gotham», φαίνεται ότι θα είναι για τον Batman, το αντίστοιχο που ήταν το «Smallville» για τον Superman, καθώς σύμφωνα με τον Reilly, δεν θα ξεκινήσουν με τους ήρωες και τους κακούς με τις στολές τους, αλλά θα δούμε την εξέλιξη των χαρακτήρων, τις ιδιαιτερότητές τους, κι όλα εκείνα που τους έκαναν αυτό που είναι, αλλά και την παρακμή της Γκόθαμ Σίτι, ενώ πρόσθεσε πως οραματίζεται την κατάληξη με τον Bruce Wayne να φορά την κάπα και την καλύπτρα του Σκοτεινού Ιππότη.

Η πρεμιέρα του «Gotham» προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Δεν θα είναι έκπληξη αν μέχρι τότε, και ανάμεσα στις τόσες τηλεοπτικές, υπερηρωικές παραγωγές, ανακοινωθούν και νέες σειρές που θα ζωντανέψουν τους αγαπημένους μας ήρωες. Με την ταινία «Batman Vs. Superman» που ακολουθεί μετά το «Man of Steel», να βρίσκεται σε στάδιο προ-παραγωγής, και η οποία ενδεχομένως να μας προκύψει τελικά… «Justice League», ποντάρω ότι ο επόμενος σούπερ ήρωας που θα πάρει τηλεοπτικά, σάρκα και οστά, θα είναι ο Aquaman!

Με μια αποτυχημένη απόπειρα το 2006 κι έναν cult πλέον πιλότο, η σειρά που καταδικάστηκε από τα κακά, σε σημείο trash εφέ, να ακυρωθεί πριν καν ξεκινήσει, είναι το επόμενο στοίχημα που περιμένει να γίνει αποδεκτό από τους executives των τηλεοπτικών στούντιο, και να επαναφέρει στον θρόνο του, τον πραγματικό Βασιλιά της Χαμένης Ατλαντίδας! Ναι, ευσεβής πόθος μου – και πολλών φαν- προς το παρόν, αλλά είπαμε, διανύουμε μία πραγματικά «χρυσή εποχή» τόσο για τους σούπερ ήρωες, όσο και για όσους έχουμε μεγαλώσει με τις περιπέτειές τους. Δεν μας εγκατέλειψαν και δεν τους εγκαταλείψαμε ποτέ.

Το γεγονός ότι ακόμη και η φετινή 86η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, θα έχει κεντρικό αφιέρωμα στους σούπερ ήρωες, δεν είναι απλά η πανηγυρική, κυριλέ δικαίωση. Άλλωστε αν οι σούπερ ήρωες και τα κόμικς δεν ήταν η νέα κότα όχι με τα χρυσά, αλλά με τα… πολυπλατινένια αυγά στην βιομηχανία του κινηματογράφου, δεν υπήρχε περίπτωση η Ακαδημία να καταδεχτεί να κάνει tribute. Δεν έχει κάνει για δημιουργούς και franchise που τους έκαναν όλους αυτούς να βγάζουν φράγκα διαχρονικά (βλέπε Star Wars).

Έχει φτύσει προκλητικά θεμελιωτές του σύγχρονου σινεμά για αριστουργηματικές δημιουργίες τους (βλέπε Martin Scorsese). Όχι, το αφιέρωμα της Ακαδημίας και ο πακτωλός δισεκατομμυρίων που συρρέει στα στούντιο, δε ενδιαφέρει τους αγνούς φαν. Άλλωστε δεν είναι δικά μου ή δικά μας –των φαν- και δεν είναι και η δουλειά μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ολοζώντανους τους ήρωές μας. Έτσι απλά…