Τα βασικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της GPO για το NEWPOST αναλύει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της GPO.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 8-14 /1/2014 και αφορά στις εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθήνας,  Β’ Αθήνας και Αττικής.

«Στην πρώτη πολιτική έρευνα του 2014 στις εκλογικές Περιφέρειες Α’,  Β’ Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνεται με έντονο τρόπο η βαθιά απογοήτευση των πολιτών από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και η μεγάλη απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, της οικονομίας, αλλά και των νοικοκυριών. 

Τα προβλήματα που αφορούν την οικονομία, και καταγράφονται με αυθόρμητες απαντήσεις (φτώχεια, ανεργία, υπερφορολόγηση, ανασφάλεια), είναι προφανώς οι πρώτες προτεραιότητες των πολιτών. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση πλησιάζουν στο 80%. Δίπλα σ’ αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία κι είναι οξυμένα αυτήν την περίοδο, την εγκληματικότητα και τις τοπικές προβληματικές συνθήκες ζωής, ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων, αλλά και στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου. 

Απαισιόδοξοι ότι τα πράγματα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα χειροτερέψουν κι άλλο, είναι για τη ζωή τους το 50-54% και για την οικονομία το 52-56%. Ασφαλώς πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αυτά είναι μεν πολύ υψηλά, ωστόσο είναι ελαφρά χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, όπου το κλίμα ήταν ακόμη χειρότερο. Το αν αυτό το δεδομένο σημαίνει μια εκκίνηση σχετικής μείωσης της απαισιοδοξίας θα πρέπει να το δούμε στις επόμενες μετρήσεις. 

Πολύ μεγάλη σημασία έχει ότι το βάρος της απαισιοδοξίας πέφτει περισσότερο στις ηλικίες 45-60 ετών. Πρόκειται για εκείνη την ηλικιακή ομάδα που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξε με γνώμονα την παραμονή στην Ευρωζώνη και την προσδοκία εξόδου από την κρίση. Αυτή η ηλικιακή ομάδα, που συνήθως έχει την ευθύνη ολόκληρης της οικογένειας, δοκιμάζεται σκληρά από την υπερφορολόγηση, τη μείωση εισοδημάτων, τη βουτιά του βιοτικού επιπέδου. Ένα τμήμα της έχει πληγεί κι από την ανεργία, κι αυτό βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο». 

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση της GPO για το Newpost.