Παγκόσμια πρωτοτυπία πρέπει να αποτελεί η προφυλάκιση έξι μελών του Κοινοβουλίου και μάλιστα, όταν ανάμεσά τους βρίσκονται ο ηγέτης του κόμματος, αλλά και τα κορυφαία στελέχη του. Σε ποια άλλη χώρα μπορεί να συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχει κανένα ανάλογο φαινόμενο κάνοντας ένα πρόχειρο… search στο Google.
Παρόλα αυτά, το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται πως κρατά τα ποσοστά του. Με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές να πλησιάζουν, έρχεται και η ώρα για μια μεγάλη απόφαση. Θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα της Χρυσής Αυγής;
Αντίθετος ακόμη και τώρα, εμφανίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
«Το Σύνταγμά μας, δεν προβλέπει να τίθεται ένα κόμμα εκτός νόμου. Σε περίπτωση που γινόταν αυτό θα πετυχαίναμε το αντίθετο αποτέλεσμα αφού θα ενισχυόταν η επιχειρηματολογία της που τη θέλει να εμφανίζεται, τάχα, ως αντισυστημική. Πιστεύω πως η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά», τόνισε στο Provocateur.
Την ίδια άποψη έχει και ο Παναγιώτης Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM…
«Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί και βουλευτές, μέλη εγκληματικής οργάνωσης συλλήβδην» υποστήριξε και συνέχισε τονίζοντας πως «με βάση αυτά που βλέπουμε, η Χρυσή Αυγή είναι δύο σε ένα, και πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση. Επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, με απαγόρευση κόμματος ως εγκληματική οργάνωση».
Φυσικά, το όλο θέμα μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όχι απλά επειδή θα υπάρχουν ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Η απόφαση να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές την Κυριακή του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών, μπορεί να φέρει ραγδαία αλλαγή του πολιτικού αυτοδιοικητικού χάρτη. Τι είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο; Η απάντηση έρχεται από τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, πως ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου και ο δεύτερος στις 25 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Έτσι, το ενδεχόμενο της ψήφου αποδοκιμασίας στους υποψήφιους δημάρχους που θα κατέβουν υποστηριζόμενοι από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης κινδυνεύουν να εισπράξουν την ψήφο αποδοκιμασίας, λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται. Εάν οι εκλογές γινόταν ταυτόχρονα από την πρώτη Κυριακή, ίσως να υπήρχε επιλογή ανάμεσα στις δύο κάλπες. Το ρίσκο της όμως της μονής, ίσως πριμοδοτήσει πολλούς από τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δημοσιοποιεί την ανησυχία του τονίζοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε επιλογές που ενδέχεται να καταστήσουν ευάλωτο το κύρος των δημοτικών εκλογών. Ο νόμος ορίζει ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κάθε άλλη απόφαση πρέπει να ορισθεί νομοθετικά».
Απαντώντας για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές την Κυριακή των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών, ο κύριος Κατρούγκαλος ήταν κάθετος: «Σύμφωνα με το νόμο οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνονται την Κυριακή των δημοτικών εκλογών».
Ο κίνδυνος να δούμε υποψήφιους δημάρχους της Χρυσής Αυγής να παίρνουν το χρίσμα για τη δεύτερη Κυριακή είναι ορατός. Ίσως και να υπάρχει το ενδεχόμενο, να μην επιθυμούμε να… εξάγουμε τη Χρυσή Αυγή στο ευρωκοινοβούλιο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε το μαχαίρι είναι δίκοπο!