«Κάθε φορά που φεύγω από ένα swinging party, νιώθω πως η σχέση μου ανανεώνεται. Πως είμαι καλύτερος». Κάπως έτσι περιγράφει τις εμπειρίες του στο Provocateur ο 34χρονος άνδρας που δέχθηκε να μας μιλήσει για την ανταλλαγή συντρόφων.

«Η μη μονογαμική συμπεριφορά σε έναν γάμο ή σε μια ερωτική σχέση, όταν το ζευγάρι αποφασίζει να τελέσει την ερωτική πράξη με παρτενέρ ένα άλλο ζευγάρι, αντίστοιχα».  Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ορισμός του swinging couples, κάτι που στην Ελλάδα έφτασε πριν από μια δεκαετία και παρά την οικονομική κρίση φαίνεται πως ανακάμπτει.

Και εάν κάποιοι θεωρούν πως όλες αυτές οι νέες μόδες του… διαβόλου είναι αποτέλεσμα του άσωτου βίου των τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε πως η πρώτη φορά που συναντάμε ανάλογη περίπτωση είναι τον 16ο αιώνα, με τον σύμβουλο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Ι’ (γνωστής και ως «παρθένας Βασίλισσας») John Dee, να είναι το κεντρικό πρόσωπο. Εκτός των άλλων, ο Dee ήταν γνωστός επιστήμονας της εποχής και μαζί με τη σύζυγό του είχαν ερωτικές συνευρέσεις με το ζευγάρι των Edward και Joanna Kelley.

Και οι ιστορίες συνεχίζονται τον 18ο και 19ο αιώνα, για να φτάσουμε σε κάτι πιο σύγχρονο. Όπως η υπόνοια που άφηνε στο βιβλίο του «The Lifestyle: a look at the erotic rites of swingers», ο Terry Gould, θεωρώντας πως το swinging υπήρχε μεταξύ των αμερικανών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και τις συζύγους τους στη δεκαετία του 1940, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Gould γράφει πως το ποσοστό θνησιμότητας των πιλότων ήταν τόσο υψηλό που προκύπτει ένας στενός δεσμός ανάμεσα σε οικογένειες πιλότων και υπονοεί πως οι οικογένειες των πιλότων φρόντιζαν συναισθηματικά και σεξουαλικά τις χήρες συναδέλφων. Βέβαια, αυτό που περιγράφει ο συγγραφέας αμφισβητείται, αφού κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου οι πιλότοι δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους στο εξωτερικό την οικογένειά τους.

Στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, με τη «σεξουαλική επανάσταση», ο όρος αναφερόταν όλο και πιο συχνά. Το 2005, το Kinsey Institute υπολόγισε πως το ποσοστό των swingers ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια αγγίζει το 4% στη Νότιο Αμερική. Το 2011, ειδικοί εκτιμούσαν πως περίπου 15 εκ. αμερικανοί έχουν δοκιμάσει τον… απαγορευμένο καρπό (δημοσίευμα CNN).

Ας επικεντρώσουμε στην Ελλάδα, όπου εκτός από ένα club που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, τα άλλα δεν είναι και τόσο… «εμφανή»! Επίσης, υπάρχουν κάποια site γνωριμιών με άλλα ζευγάρια. Αυτό που επικρατεί όμως, ιδιαίτερα στην Αθήνα και στις τάξεις των πιο εύρωστων ζευγαριών οικονομικά, είναι να πηγαίνουν σε prive swinging party. Αυτά συνήθως οργανώνονται σε παλιά αρχοντικά που διαμορφώνονται κατάλληλα για να υποδεχθούν τα ζευγάρια, έχοντας φυσικά την ανάλογη, ερωτική ατμόσφαιρα.

Τα ζευγάρια που θα συναντήσεις εκεί κάθε άλλο παρά «παρατημένα από τη ζωή» είναι. Όμορφοι νέοι και νέες, ηλικίας μεταξύ 27 και 35, που θέλουν να ξεφύγουν από την ερωτική τους καθημερινότητα, όπως δηλώνουν. «Συναντάς ανθρώπους που προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση, αφού θα πρέπει να αρέσουν», μας απαντά άνδρας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, αλλά έχει πάει σε αρκετά τέτοια party. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να είναι παντρεμένα. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να συνευρεθούν ερωτικά δύο ζευγάρια μεταξύ τους. Μπορεί η μία σύντροφος να επιλέξει τον άνδρα ενός ζευγαριού και ο σύντροφος τη γυναίκα ενός άλλου. Όλα είναι ανοιχτά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποιος να μην κάνει καθόλου σεξ και να κάνει άφθονο η σύντροφός του ή και το αντίθετο. Και αυτός είναι ένας λόγος για να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Βέβαια, για να μπορέσεις να μπεις σε τέτοιους χώρους, θα πρέπει να σε έχουν συστήσει οι κατάλληλοι άνθρωποι. Αλλιώς, και να γνωρίζεις το χώρο που θα γίνει το party, απλά «τρως πόρτα». Στην κεντρική σάλα υπάρχει φυσικά μπαρ, αλλά και μπουφές, τον οποίο και κανείς δεν πλησιάζει πριν από τις πρώτες… πρωινές ώρες. Άνδρες και γυναίκες γνωρίζονται και, αν συμφωνούν, πηγαίνουν σε δωμάτια τριγύρω για να εκπληρώσουν τις σεξουαλικές τους ορμές. Πολλές φορές όμως… δεν προλαβαίνουν καν, να φτάσουν σε κάποιο δωμάτιο και η ερωτική συνεύρεση γίνεται σε κοινή θέα. Η γνωριμία είναι εύκολη και το περιβάλλον πολύ φιλικό. «Η σύντροφός μου επιλέγει τη γυναίκα με την οποία θα κάνω σεξ», αποκαλύπτει στο Provocateur η πηγή μας. «Για δυο πράγματα έχουμε όλοι άντρες κοινή λανθασμένη εντύπωση. Πόσο καλοί εραστές και πόσο καλοί οδηγοί είμαστε», μας απαντά όταν τον ρωτάμε αν ζηλεύει γνωρίζοντας πως η σύντροφός του κάνει σεξ με κάποιον άλλον, συμπληρώνοντας πως «της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που γνωρίστηκαν και στη συνέχεια δεν έμειναν στην ερωτική συνεύρεση. «Έχει συμβεί να γνωριστούν σε party και στη συνέχεια να κάνουν δεσμό. Δύο ζευγάρια, μάλιστα, παντρεύτηκαν». Είναι ένα από τα ρίσκα που έχουν αυτού του είδους οι συνάξεις. 

Παρόλα αυτά, τα ζευγάρια επιθυμούν να ρισκάρουν. Θεωρούν πως αποτελεί το αντίδοτο στη δική τους ερωτική άνοια.  Είναι καλύτερο από το να απατήσεις στα κρυφά; Σίγουρα είναι αφροδισιακό, αλλά μήπως είναι αρρωστημένο; Οι ενστάσεις από τους επικριτές φυσικά και είναι πολλές. Προσωπικά, δεν θα άντεχα να το κάνω. Εσείς;