Είναι 23 ετών, Νορβηγός και φοράει πλέον το στέμμα του βασιλιά στο σκάκι, κάνοντας ρουά ματ στα φώτα της δημοσιότητας.

Ο λόγος για τον Magnus Carlsen, το παιδί-θαύμα του παιχνιδιού, που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου τον περασμένο Νοέμβριο και μόλις χθες πέτυχε 19 νίκες σε τουρνουά στο ξενοδοχείο Four Seasons του Λονδίνου.

«Το σπουδαιότερο φυσικό ταλέντο που έχει εμφανιστεί στο σκάκι εδώ και δεκαετίες» σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Χάρβαρντ και βιρτουόζο του παιχνιδιού, Kenneth Rogoff, δίνει μία ιδιαίτερη λάμψη σε αυτό.

«Όλα είναι ευκολότερα όταν έχεις αέρα στα πανιά σου» δήλωσε στους Financial Times ο 23χρονος Νορβηγός, ο οποίος πλέον ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο σκάκι και στον εαυτό του. Είναι πόλος έλξης χορηγών: Τη χρονιά που πέρασε συγκέντρωσε έσοδα δύο εκατ. λιρών. Παράλληλα, καθήλωσε τους συμπατριώτες του μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες όταν αγωνιζόταν για τον παγκόσμιο τίτλο.

Ταυτόχρονα παραμένει ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος, δείχνοντας ότι δεν «ζαλίζεται» από την επιτυχία. «Στο σκάκι (όπως τα οικονομικά) χρειάζεται να συγκεντρώνεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να παίρνεις την κατάλληλη απόφαση. Αλλά επίσης σε διδάσκει την ανάγκη να αποφασίζεις ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος» τονίζει.

Έγινε ο δεύτερος νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής μετά τον θρυλικό Garry Kasparov, ήταν το μικρότερο σε ηλικία νο. 1 στον κόσμο σε ηλικία 19 ετών. Διαφημίζει γνωστή πολυεθνική εταιρεία ρούχων, ενώ τον τίμησε η Ρεάλ Μαδρίτης (!) στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, το Νοέμβριο, στον αγώνα με τη Σανταντέρ.

Το παρόν, το μέλλον και η δημοσιότητα του ανήκουν.