Είναι γνωστό πως όταν αλλάζει μια χρονιά όλος ο κόσμος ασχολείται με τους καλύτερους των προηγούμενων 365 ημερών. Λογικό. Αλλά στις κινηματογραφικές λίστες υπάρχει μια διαφορά. Δεν γίνονται μόνο για τους αναγνώστες, αλλά και επειδή πλησιάζουν και οι μεγάλες τελετές, που δίνουν Χρυσές Σφαίρες και βραβεία Oscar. Ιδιαίτερα όταν η λίστα αυτή προέρχεται από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Τι κι αν ο περισσότερος κόσμος μέσα στο 2013 ασχολήθηκε με ταινίες όπως το «Gravity», «Her», «American Hustle» και μεγάλες άλλες παραγωγές; Η ΕΚΚ ανακοίνωσε τους δικούς της νικητές και έδωσε ένα πιο rock άρωμα στα Oscar, για τα οποία οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 16 Ιανουαρίου.

Ταινία της χρονιάς αναδείχθηκε η «Inside Llewyn Davis», ένα φιλμ των αδερφών Coen, που αφορά έναν τραγουδιστή της folk στο Γκρίνουιτς Βίλατζ των αρχών της δεκαετίας του 1960.

Μάλιστα ο πρωταγωνιστής της ταινίας Oscar Isaac επιλέχθηκε ως ο Ηθοποιός της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Στη ταινία έχει δίπλα του την Carey Mulligan, που μόνο σε έναν άγνωστο ρόλο δεν βρέθηκε, καθώς η 28χρονη είναι παντρεμένη με τον Marcus Mumford, leader του folk συγκροτήματος Mumford and Sons.