Τα φώτα σβήνουν… 3… 2… 1… Καλή Χρονιά!!! Η αλλαγή του χρόνου με βρίσκει σε οικογενειακό κλίμα. Μια ώρα μετά οι φίλοι μου που έχουν ξεμείνει στο Παρίσι για γιορτές με καλούν στο skype για να (ξανα)αλλάξουμε το χρόνο και σε τοπική ώρα Γαλλίας… 3… 2… 1… Bonne année!!!

Ευχές για τη νέα χρονιά σε διάφορες γλώσσες  και το κλασικό… Ό, τι επιθυμείς! Αλήθεια… Τι επιθυμώ για τη νέα χρονιά; Αν και είμαι από τους ανθρώπους που κυκλοφορούν με τρεις ατζέντες, χαρτάκια post it, υπενθυμίσεις στο κινητό και τρελαίνονται να βάζουν τικ κάθε φορά που πραγματοποιούν κάτι από τις λίστες τους, θεωρώ πως αυτές που γίνονται πρώτη του χρόνου είναι σαν το κάπνισμα που κόβουμε από τον άλλο μήνα και τη δίαιτα που ξεκινάμε από Δευτέρα. Σας τα είπε και ο Φροίξος εδώ. «Είναι ωραίο να πιστεύεις ότι το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο. Αλλά όταν το λες για να το… λες και στις 3 του μήνα κάνεις τα ίδια, τότε καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Σήμερα είναι 3 του μήνα. Να φανταστώ δεν έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σου κι έχεις ήδη αθετήσει τη λίστα σου, σωστά;

Καλές οι αποφάσεις που παίρνουμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας με αφορμή την αλλαγή του χρόνου, αλλά οι αλλαγές  δεν έρχονται από  πρώτη του χρόνου, πρώτη του μήνα, από Δευτέρα και με λιακάδα, μόνο και μόνο επειδή πήραμε ένα χαρτί, τραβήξαμε μια γραμμή και γράψαμε από τη μια πρέπει κι από την άλλη θέλω. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή μας έρχονται απρόσμενα, μία συνηθισμένη βραδιά Τρίτης, τέλη Νοέμβρη, τις φέρνει η γνωριμία με έναν άνθρωπο, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ακόμα και μια κουβέντα ενός άγνωστου, ένα ταξίδι, μία απογοήτευση ή ένας χωρισμός. Η αλλαγή είναι μία καθημερινή διαδικασία. Το να γράψεις μέσα στο ’14 θέλω να πάρω το πτυχίο μου, να βρω δουλειά, να ερωτευτώ, την ίδια ώρα που δεν έχεις ανοίξει βιβλίο, δεν έχεις συντάξει βιογραφικό και δεν διεκδικείς αυτόν που θες, παρντόν, που λέμε κι εμείς οι γαλλόφωνοι, αλλά μάλλον δε σου τα είπανε καλά. Οι αλλαγές ναι μεν έρχονται εκεί που δεν τις περιμένουμε, αλλά για κάποια πράγματα πρέπει να βάλουμε και λίγο το χεράκι μας. Την τύχη την προκαλούμε. Η δουλειά, το πτυχίο και ο έρωτας δε θα σου έρθουν ουρανοκατέβατα, όσες λίστες κι αν συντάξεις. Ο κόσμος και ο κόσμος σου δε θα αλλάξει, επειδή κάποιος το έγραψε σε χαρτί, αλλά επειδή κάποιος έκανε πράξεις τις λέξεις του.

Αν κάτι έχω να ευχηθώ για αυτή τη χρονιά είναι οι αλλαγές αυτές να έρθουν μέσα από θετικές διαδικασίες. Να αλλάξουμε επειδή μας αγάπησαν, όχι επειδή μας πλήγωσαν, επειδή βρήκαμε δουλειά κι όχι επειδή απολυθήκαμε, επειδή βάλαμε στη ζωή μας ανθρώπους κι όχι επειδή χάσαμε, επειδή γελάσαμε κι όχι επειδή δακρύσαμε. Και μην ξεχνάς πως η αλλαγή δεν είναι προορισμός. Είναι ταξίδι. Ζήσ’ το!  Καλή χρονιά!