Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (02/01 – 08/01).

Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί

Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch

Πρωταγωνιστούν: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin

Πλοκή: Ενας βρικόλακας μουσικός της underground σκηνής, βαθιά απογοητευμένος από την πορεία που έχει πάρει η ανθρωπότητα, ξαναβρίσκεται με την αισιόδοξη και αινιγματική ερωμένη του. Ο έρωτάς τους κρατάει εδώ και αιώνες, αλλά η εμφάνιση της ανεξέλεγκτης αδελφής της γυναίκας θα διαταράξει τις ζωές τους και το ειδύλλιό τους. Θα μπορέσουν αυτοί οι σοφοί αλλά και ευαίσθητοι περιθωριακοί χαρακτήρες να επιβιώσουν καθώς ο σύγχρονος κόσμος και η κοινωνία  γύρω τους, καταρρέουν;

Trivia:  Executive producer της ταινίας είναι  Ελληνας, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, για τον οποίο ο Jarmusch, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είπε: «Είναι ένας άγγελος για την ταινία μας, ήρθε σαν από μηχανής θεός. Πήραμε χρηματοδότηση από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και μας έλειπε ένα μικρό μέρος για να ξεκινήσουμε. Ερχόμενος ο Χρήστος μας επέτρεψε να την πραγματοποιήσουμε».

Το provocateur σχόλιο: Ο Jim Jarmusch κάνει μία ροκ ταινία πάνω στον βαμπιρικό μύθο, που φυσικά δεν είναι τρόμου. Οι Hiddleston και Swinton στην τέλεια διανομή ρόλων, θα μπορούσαν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι είναι βαμπίρ και στην πραγματικότητα. Το σάουντρακ φανταστικό, η ατμόσφαιρα εθιστική. Αυτομάτως cult classic.

 

Αύγουστος

Σκηνοθεσία: John Wells

Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Sam Shepard, Dermot Mulroney, Juliette Lewis, Abigail Breslin

Πλοκή: Οι ζωές των μελών μιας οικογένειας αποκλίνουν μέχρι τη στιγμή που μια οικογενειακή κρίση θα τους φέρει πίσω στο πατρικό τους σπίτι, στην Οκλαχόμα. Η ιστορία εξετάζει διάφορες οπτικές της ενδοοικογενειακής παθογένειας, με χιούμορ και συγκίνηση. Ο πατέρας, είναι άφαντος και οι τρεις κόρες του, μαζί με την χειμαρρώδη και ψυχολογικά ασταθή σύζυγό του και το υπόλοιπο σόι, οφείλουν να ανασυνταχθούν προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση αλώβητοι. Ξεχασμένες διαφορές έρχονται στην επιφάνεια ξεχασμένες διαφορές και τότε οι ισορροπίες δείχνουν να ανατρέπονται. 

Trivia: Η Julia Roberts δεν κρατήθηκε και ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια συνέντευξής της όταν ανακοίνωσε συγκινημένη πως θα παίξει απέναντι στο «ιερό τέρας» και ίνδαλμά της, Meryl Streep.

Το provocateur σχόλιο: Με ένα τόσο εκτυφλωτικό και υπερταλαντούχο καστ, παραγωγό τον George Clooney, βασισμένη σε βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο, και μία «ιστορική» σκηνή ξεμαλλιάσματος μεταξύ Streep και Roberts, η ταινία είναι στα must για τις πρώτες προβολές της νέας χρονιάς.

 

Περπατώντας Με Τους Δεινόσαυρους: Η Ταινία Σε 3D

Σκηνοθεσία: Barry Cook, Neil Nightingale

Με τις φωνές των: Φοίβος Ριμένας, Κώστας Αποστολίδης, Υρώ Λούπη, Γεράσιμος Γεννατάς, Κρατερός Κατσούλης, Αργύρης Παυλίδης, Πωλίνα Ευαγγελάτου

Πλοκή: Η ιστορία τοποθετείται 70 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην Αλάσκα και η ταινία υπόσχεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου, θα μπορεί κάποιος να νιώσει την αίσθηση που θα είχαν οι άνθρωποι κατά τη συνύπαρξη τους με αληθινούς δεινόσαυρους, στην πιο εντυπωσιακή κινηματογραφική αποτύπωση φώτο-ρεαλιστικών δεινοσαύρων, τοποθετημένων μέσα σε αληθινά τοπία.

Trivia: Ο Sam Neill κάνει cameo ως παλαιοντολόγος Δρ. Αλαν Γκραντ, τον διάσημο ρόλο του από το «Jurassic Park».

Το provocateur σχόλιο: Πρώτης τάξης animation αλλά πραγματικά γιατί θα πρέπει να προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένο και όχι και υποτιτλισμένο με τις φωνές των Karl Urban και John Leguizamo;

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε…

Ο Λύκος της Wall Street

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Jon Favreau,  Christin Milioti, Jean Dujardin, Matthew McConaughey

Πλοκή: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η εξωπραγματική άνοδος, ο έκλυτος βίος, και η  πτώση του Jordan Belfort, ενός νεαρού χρηματιστή από τη Νέα Υόρκη, που έκανε μια περιουσία εξαπατώντας επενδυτές. Με παράλογα πλούτη στα χέρια του, από τα 26 του μόλις χρόνια, τα διοχέτευσε όλα σε μια ατελείωτη σειρά από αφροδισιακά: γυναίκες, κοκαΐνη, αυτοκίνητα, και σε μια ζωή χωρίς όρια. Μέχρι που του «έβαλε φρένο» το FBI ερευνώντας υπόθεση απάτης στην Wall Street.  

Trivia: Στο ρόλο της πρώτης συζύγου του Μπέλφορτ, Ντενίζ Λομπάρντο που για την ταινία μετονομάστηκε σε Τερέζα Πετρίλο, εμφανίζεται η ελληνικής καταγωγής, Christin Milioti. Η 27χρονη ηθοποιός είναι επίσης αυτή που κέρδισε τον πολυπόθητο ρόλο της «μητέρας» στην υπερεπιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «How I Met Your Mother», ενώ στο παρελθόν ήταν υποψήφια για βραβείο Τόνι Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ, για την δουλειά της στην παράσταση του Μπρόντγουέι «Once».

Το provocateur σχόλιο: Τα λέει όλα ο σεναριογράφος της ταινίας Terence Winter «Οταν είδα την ταινία πρώτη φορά, μου έπεσε το σαγόνι. Ηταν ακριβώς όπως το είχα γράψει, αλλά δε μπορούσα να πιστέψω το βαθμό της τρέλας, της έντασης και του γέλιου. Ο Marty (Scorsese) δημιούργησε τσουνάμι τρέλας!» Εμείς δεν θα μπορούσαμε να το θέσουμε καλύτερα. Και πλέον καταλάβαμε και γιατί η 75χρονη κυρία, μέλος της Ακαδημίας, πόσταρε εξοργισμένη στη σελίδα της στο facebook «Ντροπή σου Σκορσέζε», όταν και μεταξύ (και του ελληνικού) κοινού ακούσαμε/είδαμε σχόλια τύπου «ανήθικη, διεστραμμένη». Βασικό σημείο των επικρίσεων ότι εκθειάζεται η πέραν κάθε ορίου, ακόλαστη ζωή των «ηρώων» και δεν περνάει σωστά μηνύματα. Προφανώς δεν έχουν δει άλλη ταινία του Scorsese εκτός του παιδικού «Hugo» και προφανώς ξεχνάνε ότι σίγουρα κάποια στιγμή είχαν λατρέψει τα «Casino» και «Goodfellas» που οι «ήρωες» μόνο καλά παιδιά δεν ήταν. Κι αυτός ο DiCaprio, πραγματικά τι άλλο μπορεί να κάνει μετά απ’ αυτό;

 

47 Ronin

Σκηνοθεσία: Carl Rinsch

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Rinko Kikuchi

Πλοκή: Μία διαχρονική ιστορία αυτοθυσίας και εκδίκησης από τους θρύλους της Ιαπωνίας, για τους 47 Ρόνιν, εξόριστους Σαμουράι χωρίς αφέντη, που ξεκινούν μια αποστολή ζωής και θανάτου για να αποκαταστήσουν την τιμή τους και να εκδικηθούν τον υπαίτιο του θανάτου του Δασκάλου τους.

Trivia: Πρόκειται για την έβδομη κινηματογραφική (η πρώτη γυρίστηκε το 1942), και πρώτη χολιγουντιανή, μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, μιας δημοφιλέστατης ιστορίας της ιαπωνικής παράδοσης του 18ου αιώνα.

Το provocateur σχόλιο: Υπέροχα θεαματικό, ανέλπιστα καλός συνδυασμός της αληθινής ιστορίας με τα εφέ και τα υπερφυσικά στοιχεία φαντασίας – πολύ καλύτερο από άλλα πολυδιαφημισμένα blockbuster.