Όταν αναφερόμαστε στον «εμβληματικό Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής», η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει ενστικτωδώς στον Νέλσον Μαντέλα. Και όμως, υπήρξε ένας Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος που τόλμησε να σπάσει το κατεστημένο του Απαρτχάιντ και να μείνει έτσι στην ιστορία: Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Του απονεμήθηκε από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα το Νομπέλ Ειρήνης το 1993 και από τότε πραγματοποιεί διαλέξεις ανά τον κόσμο. Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 1997 αφού είχε θητεύσει ως Πρόεδρος (1989-1994) και Αντιπρόεδρος-ο τελευταίος λευκός σε αυτή τη θέση (1994-1997)- της Νοτίου Αφρικής. Ως γνωστόν όμως και οι πολιτικοί έχουν και τι ανθρώπινές τους στιγμές. Το provocateur.gr παρουσιάζει σήμερα τη σχέση του Φρεντερίκ Ντε Κλερκ με την Ελληνίδα σύζυγό του, Ελίτα, και την επαφή που διατηρεί με τη χώρα μας.
Ο Ντε Κλερκ αποφοιτά το 1958 από γνωστό πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής με πτυχίο Νομικής, αφού προηγουμένως είχε γνωρίσει την πρώτη σύζυγό του και μετέπειτα Πρώτη Κυρία της Νοτίου Αφρικής, Μαράικε. Ξεκινά να δικηγορεί και σύντομα εντάσσεται στους κόλπους του Εθνικού Κόμματος (ΕΚ) της Νοτίου Αφρικής. Εκείνη την εποχή ο Ντε Κλερκ εθεωρείτο ως ένα από τα πιο συντηρητικά στελέχη του κόμματος, με θέσεις που καμία σχέση δεν είχαν με αυτές που εξέφραζε δημοσίως στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν και ετέθη επικεφαλής μιας ομάδας στελεχών του ΕΚ που ονομάστηκαν «πεφωτισμένοι» και οποίοι αντιμετώπιζαν πλέον με σκεπτικισμό το καθεστώς του Απαρτχάιντ.
Ενώ ο Ντε Κλερκ και η Μαράικε ζούσαν ευτυχισμένοι, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 συντελείται ένα γεγονός που εκείνη την περίοδο ελάχιστα τους επηρεάζει: η κόρη του γνωστού Έλληνα εφοπλιστή, Γιώργου Λαναρά, Ελίτα, παντρεύεται τον νεαρό και φερέλπιδα εφοπλιστή, Τόνυ Γεωργιάδη. Ο Γεωργιάδης, γιος Αγγλίδας ευγενούς και κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, έχει ως επιχειρηματική βάση τη Νότιο Αφρική και το ζευγάρι μετακομίζει εκεί. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Γεωργιάδης διατηρεί στενούς δεσμούς με το ΕΚ, χρηματοδοτώντας μάλιστα και την πολιτική του δράση με γενναιόδωρα ποσά. Πολύ γρήγορα, ο Γεωργιάδης μεταβάλλεται από νεαρός tycoon σε παράγοντα της δημόσιας ζωής της Νοτίου Αφρικής.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ο Ντε Κλερκ είναι σταθερά μέλος στις κυβερνήσεις της Νοτίου Αφρικής και καταλαμβάνει κομβικά υπουργικά πόστα. Συνεπώς, ένας πολιτικός με επιρροή δεν δύναται να μην γνωρίζει έναν παράγοντα, όπως ο Γεωργιάδης. Τις συστάσεις θα κάνει ένας Υπουργός και φίλος του Γεωργιάδη, ο Ντε Βιλιέ, ο οποίος φέρνει σε επαφή τα ζεύγη Ντε Κλερ-Γεωργιάδη. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά η φιλική επαφή των δύο ζευγαριών, ενώ Μαράικε Ντε Κλερκ και Ελίτα Γεωργιάδη γίνονται και αυτές φίλες. Μια επαφή που θα καταλήξει σε μια θυελλώδη σχέση και έναν χωρισμό, ο οποίος όταν ανακοινώθηκε προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο Γεωργιάδης πλέον, εκτός από το ΕΚ, χρηματοδοτεί και την προσωπική καμπάνια του Ντε Κλερκ για την Προεδρία του κόμματος και της Νοτίου Αφρικής στη συνέχεια.
Η αρχή των πάντων τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο του 1990. Τα ζεύγη Ντε Κλερκ-Γεωργιάδη επιβιβάζονται στην πολυτελή θαλαμηγό του Τόνυ, με προορισμό τα γαλανά νερά της Μεσογείου. Έχουν σχεδιάσει μια πολυήμερη κρουαζιέρα με πολλούς σταθμούς. Τα πρώτα σκιρτήματα μεταξύ Ντε Κλερκ και Ελίτας Γεωργιάδη θα λάβουν χώρα on deck. Θα μεταφερθούν στα δωμάτια της πολυτελούς έπαυλης του Γιώργου Λαναρά στην Ανάβυσσο, μιας και το σκάφος του Γεωργιάδη είχε δέσει σε παρακείμενο λιμάνι για λίγες μέρες. Μπορεί ο κόσμος να μην γνώριζε το ειδύλλιο που αναπτυσσόταν, ο Γεωργιάδης όμως είχε αντιληφθεί τι συμβαίνει. Μια μέρα, κάθεται στο τραπέζι δίπλα στον Ντε Κλερκ και τον ρωτά με ευθύτητα: «Η γυναίκα μου σε έχει ερωτευτεί. Εσύ την αγαπάς;». Ο Ντε Κλερκ δεν θα διστάσει να απαντήσει καταφατικά. Σε μια συμφωνία κυρίων όμως, ο Φρενετερίκ και η Ελίτα αποφάσισαν να μην διαλύσουν τις οικογένειές τους και να επανεκτιμήσουν τη σχέση τους σε δύο χρόνια.
Πράγματι, η συμφωνία τηρήθηκε, μετά το πέρας της όμως ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και η Ελίτα δεν κατάφεραν να σιγάσουν το πάθος τους, το οποίο συνεχίστηκε εν γνώσει ορισμένων ανθρώπων, όπως του Γεωργιάδη και της Μαράικε. Εν τέλει, το 1998, ένα χρόνο μετά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική, ο Ντε Κλερκ χωρίζει με τη σύζυγό του, ενώ και η Ελίτα Γεωργιάδη είχε χωρίσει προηγουμένως από τον εφοπλιστή σύζυγό της. Θα παντρευτούν μια βδομάδα μετά και πολύ γρήγορα ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ θα αποκτήσει και δεύτερη πατρίδα: την Ελλάδα!
Η κίνηση του Φρεντερίκ θα τσακίσει την Μαράικε, η οποία θα περάσει μερικά χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θα φτάσει στα πρόθυρα αρραβώνα με πλούσιο Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία, ο οποίος όμως θα κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες, θα εκδώσει την αυτοβιογραφία της, στην οποία αναφέρεται εκτενώς στη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, μέχρι να δολοφονηθεί το 2001. Αντίθετα, ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και η Ελίτα πρώην Γεωργιάδη νυν Ντε Κλερκ ξεκινούν μια νέα ζωή, χωρίς να φοβούνται πλέον τα φλας των φωτογράφων. Όλα είναι γνωστά και δεν έχουν κανέναν λόγο να κρύβονται. Έχουν ως μόνιμη βάση τη Νότιο Αφρική αλλά πραγματοποιούν πάμπολλα ταξίδια στο εξωτερικό. «Εκπορνεύω το Νομπέλ Ειρήνης» θα εξομολογηθεί κάποτε με σκωπτικό ύφος ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ σε Έλληνα συγγενή του. Φυσικά, από τους προορισμούς του ζευγαριού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελλάδα.
Πολλές είναι οι ιστορίες με τον Ντε Κλερκ στην πατρίδα μας. Αγαπά τους ανθρώπους της, ενώ σε κάθε επίσκεψή του απολαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές γεύσεις. Έχει περάσει πολλές γιορτές του Πάσχα στην Ελλάδα. Αυτό θα ήταν κάτι χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αν ο Ντε Κλερκ δεν ήταν πιστός προτεστάντης. Και όμως, παρακολούθησε τη λειτουργία του Επιταφίου μια Μεγάλη Παρασκευή με ιδιαίτερη κατάνυξη, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από τους πιστούς που βρέθηκαν στην Εκκλησία.
Ο Ντε Κλερκ ερχόταν μέχρι πριν δύο χρόνια αρκετά συχνά στη χώρα μας, αντιμετωπίζει πλέον όμως προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να ταξιδεύει όσο συχνά θα ήθελε. Τελευταία δημόσια εμφάνιση του ήταν στην κηδεία του πατέρα της Ελίτας, Γιώργου Λαναρά, όπου μάλιστα εκφώνησε και τον επικήδειο λόγο μετά από αίτημα της οικογένειας. Μνημειώδης ήταν και η σχέση του με την πεθερά του. Η μητέρα της Ελίτας Γεωργιάδη δεν μπορούσε να δεχθεί με τίποτα τον Ντε Κλερκ για γαμπρό της, αν και αυτός την αγαπούσε και την εκτιμούσε ιδιαίτερα. Μάλιστα, είχε βάλει μια φωτογραφία του Ντε Κλερκ με τον Πάπα σε περίοπτη θέση στην τουαλέτα της, έτσι ώστε, βλέποντάς τον κάθε μέρα, να προσπαθήσει να τον συνηθίσει. Μέχρι το τέλος τη ζωής της, δεν το κατάφερε ποτέ. Πάντως και σε αυτή την κηδεία είχε συγκεντρωθεί όλη η κοσμική Αθήνα, η οποία ρωτούσε την οικογένεια της αποθανούσας με ζέση, αν θα εμφανιστεί ο πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.
Άνθρωποι του περιβάλλοντος της οικογένειας της Ελίτας Γεωργιάδη περιγράφουν τη σχέση της με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ ως παθιασμένη. Μιλούν για παθολογική αγάπη από την πλευρά του, ενώ αυτή τον θαυμάζει και τον ακολουθεί με αφοσίωση σε κάθε ταξίδι του. Είναι χαρακτηριστικό πως παρακολουθεί σχεδόν όλες τα διαλέξεις του με απροσποίητο ενδιαφέρον. Για τη σχέση αυτή έχει γραφτεί ένα βιβλίο με τίτλο «Elita and her life with Frederik W. de Klerk», το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νομική σύμβουλος της οικογένειας Γεωργιάδη προέβαλε ενστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο του βιβλίου και συμβούλευσε την Ελίτα να μην συναινέσει στην έκδοση του βιβλίου στη χώρα μας. Πριν το μπλοκάρισμα, τα δικαιώματα είχε εξασφαλίσει ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Φερενίκη», Χρήστος Ζαμπούνης.
Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο σπουδαίος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής που τερμάτισε το καθεστώς του Απαρτχάιντ, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα, όντας ένας πραγματικός φιλέλληνας. Έτσι, όταν ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, θα επιστρέψει, φυσικά παρέα με την αγαπημένη του Ελίτα, θα αντικρίσει τη θάλασσα και θα περάσει όμορφες στιγμές με την εν Ελλάδι οικογένειά του, πάντα με αυτή την ιδιαίτερη διακριτικότητα που τον χαρακτηρίζει.